Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΚΡΙΕΣ. ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΕΙΧΑΤΕ ΝΤΥΘΕΙ ΜΙΚΡΟΙ?

Αγαπημένο μου ντύσιμο φυσικά καουμπόυ. Προφανώς επηρεασμένος από τον Κάπτεν Μίκυ και τον Ρινγκο. Εννοείται  το κλίμα που επικρατούσε ήταν πραγματικά εορταστικό. Καμία σχέση με αυτό που ζούμε σήμερα. Πελώρια η αγωνία για το τι καιρό θα έκανε την Καθαρά Δευτέρα για το πέταγμα του χαρταετού. Σερπαντίνες, κονφετί συμπλήρωναν τις όμορφες στιγμές.
Ειλικρινά νοσταλγώ πολύ το χτες. Οσο και αν φαίνεται μακριά η δεκαετία του 70, τίποτα δεν θα σβήσει από την μνήμη μου αυτές τις αγνές στιγμές που έζησα. Ήμουν τυχερός διότι  το επάγγελμα του πατέρα μου με τις μεταθέσεις μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω τα έθιμα διαφορετικών πόλεων της πατρίδας μας. Και Δόξα τω Θεώ ξέρουμε να γλεντάμε κάθε μας στιγμή με το παραπάνω.


ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Η Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Μια χώρα που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί. Μια χώρα φτωχή με εξάρτηση από τις μεγάλες δυνάμεις.
Για τις επόμενες δεκαετίες πολλά περιοδικά κυρίως γυναικεία κυριαρχούν. Ρομάντσο, Φαντάζιο, Θησαυρός, Εικόνες, Πρώτο, Η Γυναίκα, Ταχυδρόμος, Θεατής, Ζέφυρος, Πάνθεον είναι μερικά απο αυτά.





















Στα εξώφυλλα κυριαρχούν οι σταρ της εποχής σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Κυρίως αυτοί του κινηματογράφου που εκείνη την εποχή - προ τηλεόρασης - βρίσκονταν στην ανθησή του.






















Αυτό που έκανε τα περιοδικά αυτά τόσο επιτυχημένα ήταν ότι ήταν γραμμένα απλά και ήταν για όλους. Και τι δεν είχαν μέσα, σταυρόλεξα, φωτορομάντσα, διηγήματα σε συνέχειες, κουτσομπολιά, πρόγραμμα τηλεόρασης, μόδα, συνταγές μαγειρικής, διακόσμηση, κόμικς, γελοιογραφίες, αθλητικά κλπ.
Απευθύνονταν στο μέσο Ελληνα και όλοι λοιπόν είχαν το λόγο τους για να το διαβάσουν και πρώτα απ'όλους οι γυναίκες.





















Το Ρομαντσο είναι άλλο ένα από τα περιοδικά θρύλος που κυκλοφορεί από την δεκαετία του 30. Σε μεγάλο σχήμα από τη δεκ του 60 πρωταγωνιστεί ενημερώνοντας και ψυχαγωγώντας όλη την οικογένεια.




















Ο Ταχυδρόμος είναι εβδομαδιαίο ελληνικό περιοδικ0 ποικίλης ύλης, που εκδίδεται από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1954 και με μια εξάχρονη διακοπή συνεχίζει ως σήμερα την έκδοσή του, πλέον ως ένθετο της εφημερίδας Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

Αναμφισβήτητα το πρόσωπο που κυριαρχεί στα περιδικά αυτά, ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η απόλυτη Ελληνίδα σταρ για 4 δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα περιοδικά αυτής της εποχής και είδους που πωλούνται στο διαδύκτιο τα μισά τουλάχιστον την έχουν στο εξώφυλλο. Ισως γιατί είχε με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο τα πιο πολλά εξώφυλλα. Και δίκαια....