Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Απόψεις για τα κόμικς στον ελληνικό Τύπο του 20ου αιώνα

 

Δημοσίευμα εφ. Μακεδονία (15-1-1978)
Μία προσεκτική επιλογή από διάφορα δημοσιεύματα.

(Του Νίκου Δ. – Θ. Νικολαΐδη)

Ενδιαφέρον έχει να ρίξουμε μία διαχρονική ματιά στην οπτική με την οποία αντιμετωπίστηκαν τα ξένα (κυρίως) αλλά και τα λίγα εγχώρια κόμικς που εκδόθηκαν στην Ελλάδα από τα μέσα, περίπου, της δεκαετίας του ’40 έως και τη δεκαετία του ’80, οπότε η κυκλοφορία τους είχε ήδη εκτιναχθεί στα ύψη! Στην ενδελεχή περιήγησή μου διαπίστωσα αντιφάσεις, αλλά και μία γενική διάθεση προβληματισμού σχετικά με το αν οι εικονογραφημένες σειρές (ακόμη και της τηλεόρασης) θα έπρεπε να επιτρέπονται στα μικρά παιδιά.

Σπουδαίοι δημιουργοί: Νικόλαος Νείρος

 

[του Νίκου Δ. – Θ. Νικολαΐδη]

Ο αυτοδίδακτος ζωγράφος Νικόλαος Νείρος (Λέρος, 1905 – Αθήνα, 1979) είναι περισσότερος γνωστός για τους εμβληματικούς πίνακες (λιθογραφίες)  που φιλοτέχνησε με θέμα το ελληνικό έπος του 1940-41 κατά των Ιταλών φασιστών. Σε αυτές, που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Άγκυρα» (ιδρ. 1928) του Απόλλωνα Δρ. Παπαδημητρίου (απεβ. 1968, με τον οποίο ο Νείρος συνεργάστηκε αγαστά από το 1935 έως το 1965) αποδίδεται εμφαντικά ο τιτάνιος αγώνας του ελληνικού λαού απέναντι στους εισβολείς, με στόχο την διατήρηση του υψηλού φρονήματος του πληθυσμού.

ΔΕΙΤΕ 

Η σπουδαία τέχνη του Στιβ Ντίλον.

 

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Ένας από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες στην ιστορία των κόμικς, ο Βρετανός Steve Dillon  που την Κυριακή συμπληρώνονται κιόλας επτά έτη από τον πρόωρο θάνατό του, πρόκειται σύντομα να τιμηθεί για το τεράστιο έργο του ύστερα από πρωτοβουλία της εκδοτικής εταιρείας Rebellion και του θρυλικού μηνιαίου περιοδικού 2000ADστο οποίο πρωτοστάτησε ως πιστός συνεργάτης.