Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Κόρτο Μαλτέζε - "Βουντού Για Τον Κύριο Πρόεδρο" & "Η Λιμνοθάλασσα Των Όμορφων Ονείρων" (Παρουσίαση / Κριτική)

Γράφει ο Ίωνας Αγγελής


Οι Εκδόσεις Μικρός Ήρως και το Έθνος της Κυριακής επιστρέφουν με το, καθιερωμένο πλέον, Κόρτο Μαλτέζε. Έτσι λοιπόν και το τεύχος που κυκλοφόρησε στο φύλλο της 27ης Μαΐου, συνεχίζεται η αναδημοσίευση των κλασσικών, αλλά πάντα σύγχρονών, περιπετειών του Hugo Pratt, με 2 ακόμα 20-σελίδων ιστορίες από το Pif Gadget, πιο συγκεκριμένα η 3η και η 4η ιστορία του συγκεντρωτικό άλμπουμ "Βουντού Για Τον Κύριο Πρόεδρο" (ομώνυμος τίτλος), τίτλοι των οποίων είναι "Βουντού Για Τον Κύριο Πρόεδρο" και "Η Λιμνοθάλασσα Των Όμορφων Ονείρων". Σημειωτέον πως και οι 2 ιστορίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγχρωμες

Στα περιεχόμενα επίσης του τεύχους είναι και η συνέχεια της παρουσίασης της "Ελληνικής Βιβλιογραφίας του Hugo Pratt" του Λευτέρη Ταρλαντέζου, με παρουσίαση 12 ακόμα δημιουργιών του τρομερού σεναριογράφου και σκιτσογράφου! Το εξώφυλλο είναι της ιστορίας "Η Λιμνοθάλασσα Των Όμορφων Ονείρων", με 2 σκίτσα του Pratt από τις σελίδες 26(πάνω σκίτσο) και 28 (κάτω σκίτσο). Ένα πραγματικά πανέμορφο εξώφυλλο! Το οπισθόφυλλο ανήκει στην ιστορία "Βουντού Για Τον Κύριο Πρόεδρο", με σκίτσα του Pratt από τις σελίδες 17 (πάνω σκίτσο) και 19 (κάτω σκίτσο). Ας περάσουμε όμως στην αναλυτικότερη παρουσίαση - κριτική των περιεχομένων ιστοριών.

Το τεύχος ανοίγει με μία από τις προσωπικά αγαπημένες μου ιστορίες του Κόρτο (ναι όπως καταλάβατε την συγκεκριμένη είχα την ευλογία να την έχω διαβάσει προ πολλού), το "ΒΟΥΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟ". Η ιστορία μας διαδραματίζεται στο Πορτ Νουκάλ στη Γουαδελούπη στις Υπήνεμες Νήσοι, το έτος 1917. Εκεί βρίσκουμε τον αγαπημένο μας ναυτικό Κόρτο Μαλτέζε μαζί με τον καθηγητή Στάινερ, όπου εκεί βρίσκουν τον "Μεγάλη Μάσκα", και μπλέκουν σε μία στημένη δίκη παρωδία με κατηγορούμενη την Σολεδάδ Λόκααρθ και τον πιστό της σύντροφο Ιησού-Μαρία, που τους γνωρίσαμε στην περιπέτεια "Η Αιτία Ήταν Ένας Γλάρος". Μόνο που ο Κόρτο Μαλτέζε δεν θυμάται τι συνέβει τότε λόγω της προσωρινής απώλειας μνήμης. Πολιτικά παιχνίδια, συμφέροντα, κατοχή εξουσίας, μαύρη μαγεία, τίποτα δεν λείπει από αυτό το εξαιρετικό μείγμα, που προσφέρει ένα άρτιο αποτέλεσμα!


Τα στοιχεία που την κάνουν ακαταμάχητη στα μάτια του αναγνώστη είναι η απόλυτη ένωση του στοιχείου του υπερφυσικού με τα πολιτικά στοιχεία. Κάτι που έχει πετύχει ο Pratt τόσο εξαιρετικά, είναι η τοποθέτηση των ηρώων σε μία ρεαλιστική ατμόσφαιρα, αλλά παρ' όλα αυτά καταφέρνει να συνυπάρχει το υπερφυσικό στοιχείο, αρμονικά, κάνοντάς την μία ιδιαίτερη ανάγνωση. Ένα ακόμα θετικό της ιστορίας είναι ο τρόπος που συνδέεται με τις προηγούμενες περιπέτειες. Η επανεμφάνιση της Σολεδάδ ήταν μία ευχάριστη έκπληξη, που έφερε αρκετές ειρωνείες, στοιχείο των ιστοριών Κόρτο Μαλτέζε. Το σενάριο εξαιρετικό, με πολύ καλή απόδοση των πολιτικών απόψεων, κάνοντάς την ευανάγνωστη. Το σχέδιο εξαιρετικό, και το χρώμα προσδίδει στο σενάριο. Εξαιρετικότατη ιστορία!

Η βασική ιστορία του τεύχους όμως "Η ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΟΜΟΡΦΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ", είναι μία ακόμα εξαιρετική προσθήκη στο μύθο του τυχοδιώκτη ευγενή! Διαδραματίζεται στο Δέλτα του Ορινόκο, όπου εκεί βρίσκεται μία από τις πιο επικίνδυνες λιμνοθάλασσες του Ορινόκο, η λεγόμενη λιμνοθάλασσα των όμορφων ονείρων. Εκεί ζουν τα πιο δηλητηριώδη έντομα, που σε σκοτώνουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο: βυθίζοντας σε σε ένα ατελείωτο όνειρο, που ποτέ και κανείς δεν ξυπνάει... Ο Κόρτο Μαλτέζε μαζί με τον φίλο του Μιλόρδο ανακαλύπτουν έναν στρατιώτη ξεχασμένο στα όνειρά του, αντιμετωπίζοντας όσα είχε πράξει όταν βρισκόταν εκτός ονείρου. Μία από τις πιο συγκινητικές και δραματικές ιστορίες του Κόρτο Μαλτέζε, με απώτερο μήνυμα, την εξιλέωση του ανθρώπου.

Σίγουρα και μόνο από την περίληψη καταλαβαίνεις πόσο βαθιά είναι η συγκεκριμένη ιστορία. Όπως λέει και το ρητό "Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου", αυτή η ιστορία προσπαθεί να δώσει την πλήρη σημασία αυτής της έννοιας, αλλά με μία άλλη, πιο κριτική ματιά. Εξιλέωση, ονομαζόμενη, είναι ότι ζητάει ο άνθρωπος. Ο στρατιώτης αυτός λοιπόν, ψάχνει την συγχώρεση στα μάτια όλων όσων έβλαψε, και έμμεσα, λύνει τα προβλήματά του, και βρίσκει την γαλήνη. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο στην νέα περιπέτεια, είναι πώς ο Pratt κατάφερε μέσα σε μονάχα 20 σελίδες να καταφέρει να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο σενάριο, με τέτοια τεράστια επιτυχία! Το σενάριο είναι τόσο καλά συνειδητοποιημένο, που την κάνει απολαυστική στον αναγνώστη. Το μυστήριο και ο θαυμασμός κρύβονται πίσω από κάθε σελίδα. Το βαθύτερο νόημα της ζωής, το τι είναι να είσαι άνθρωπος, όλα αυτά αποδίδονται σε τόσο λίγο χώρο. όλα έρχονται σε ένα συγκινητικό και λυπητερό φινάλε. Υποκλίνομαι στον Hugo Pratt και μόνο που το έφερε αυτό εις πέρας αλλά και πέτυχε να με κάνει να δακρύζω (όχι ότι απλά είμαι ευαίσθητος από φύσιν). 

Όμως δεν είναι αυτό το καλύτερο στοιχείο της ιστορίας. Η σκηνοθεσία είναι το κάτι άλλο. Η μεταφορά από το ένας μέρος στο άλλο, από το ένα σκηνικό στο άλλο, η παράλληλη ύπαρξη πραγματικότητας και ονείρου. Όλα αυτά δοσμένα απλόχερα από τον Pratt, δείχνοντάς τα σαν να ήταν παιχνιδάκι να επιτευχθούν! Τα σκίτσα εξαιρετικά, το χρώμα πιστεύω θα ήταν ακόμα καλύτερο αν ήταν ένα τόνο παραπάνω. Να προσθέσω μία τραγική ειρωνεία. Πιστεύω όλοι προσέξατε ότι οι ινδιάνοι δεν κοίταγαν τον στρατιώτη κατά τη διάρκεια του ονείρου. Αυτό εξηγείται στο ότι, οι ινδιάνοι τον κοίταγαν που καθόταν στην καρέκλα, ενώ στο όνειρο ο στρατιώτης περιφέρονταν μέσα στη λίμνη... Τέλος, να εξηγήσω γιατί δεν την ονομάζω την καλύτερη ιστορία Κόρτο Μαλτέζε. Γιατί πολύ απλά δεν είναι ιστορία του Κόρτο Μαλτέζε. Ο Κόρτο εμφανίζεται σε δευτερεύοντα ρόλο, χωρίς κάποια ιδιαίτερη συμμετοχή στη πλοκή. Άλλα όπως και να έχει, είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις καλύτερες του ήρωα!

Το κόμικς Une etrange affaire / Vaudou pour monsieur le president πρωτοεκδόθηκε στο γαλλικό Pif Gadget #108, στις 18 Μαρτίου 1971. Έπειτα δημοσιεύθηκε στο συγκεντρωτικό άλμπουμ Corto Toujours Un Peu Plus Noin, που κυκλοφόρησε από την Casterman τον Απρίλιο του 1974. Τα εξώφυλλα και οι ιστορίες έγχρωμες πάρθηκαν από την έκδοση Corto Maltese Poche #11, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007. Το κόμικς La Lagune des Beaux Songes πρωτοεκδόθηκε στο γαλλικό Pif Gadget #117, στις 20 Μαίου 1971. Έπειτα δημοσιεύθηκε στο συγκεντρωτικό άλμπουμ Corto Toujours Un Peu Plus Noin, που κυκλοφόρησε από την Casterman τον Απρίλιο του 1974. Τα εξώφυλλα και οι ιστορίες έγχρωμες πάρθηκαν από την έκδοση Corto Maltese Poche #12, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007. Και στις 2 ιστορίες το σενάριο και τα σχέδια αποδίδονται στον Hugo Pratt και τα χρώματα στην Patrizia Zanotti. Για την ελληνική έκδοση, η μετάφραση και η επιμέλεια έγιναν από τον Λευτέρη Ταρλαντέζο, με υπεύθυνο έκδοσης τον Λεωκράτη Ανεμοδουρά.

Ένα τεύχος που δεν πρέπει να το χάσει κανένας και σας το συνιστώ ανεπιφύλαχτα!