Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Sergio Bonelli: Ένας από τους Μεγαλύτερους Πατέρες των Κόμικς!

Γράφει ο Ίωνας Αγγελής

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ: Ο Sergio Bonelli όταν ξεκίνησε την πορεία του ως σεναριογραφός ποτέ δεν περίμενε την μεγάλη επιτυχία του η οποία πλέον σου προκαλεί δέος. Στην ηλικία των 22, με το ψευδώνυμο Annalisa Macchi, ξεκίνησε να γράφει σενάριο σε στριπάκια σε διάφορες εφημερίδες. Από το 1957 στην ηλικία των 25 κατέληξε να παίρνει τα ηνία του εκδοτικού οίκου της οικογένειάς του Herald (πρώην εκδότης η μητέρα του Tea Bonelli).

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ: Με το νέο του ψευδώνυμο Guido Nolitta, η πρώτη του δημιουργία στον εκδοτικό του οίκο είναι το περιοδικό "Un Ragazzo nel Far West" (σε εμάς γνωστός ως Τομ) το 1958 σε σχέδια Franco Bignotti. Το άλλο ήταν το "Gli Albi del Cow Boy" που εκδόθηκε μέχρι το 1963. Εκείνος πάντα έγραφε τα σενάρια και συνεργαζόταν με άλλους σχεδιαστές στο σχέδιο της ιστορίας.


Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ: Ο ήρωας ο οποίος τον έκανε γνωστό ήταν ο ένας και μοναδικός Zagor, ο οποίος μετά τον Tex είναι το πιο φημισμένο πρόσωπο που δημιούργησε ο οίκος. Η δημιουργία του έγινε πραγματικότητα με τον καλλιτέχνη Galieno Ferri ο οποίος συνέβαλε αρκετά στη εικόνα του ήρωα. Ο ήρωες κυκλοφορούσε τα έτη 1961-1964 σε στριπάκια. Από το 1965, με το πλέον μηνιαίο περιοδικό Zagor (η έκδοση ήταν η συνέχεια της σειράς Zenith Gigante, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Νο51) η φήμη του ήρωα εξαπλώθηκε σε όλη την Ιταλία και μετα από μερικά χρόνια έγιναν οι πρώτες μεταφράσεις του γύρω στον κόσμο (Γιουγκοσλαβία, Γαλλία, Ελλάδα κλπ). Οι πωλήσεις έφταναν τον κολοσσό Τεξ μερικές φορές. Ο Τεξ να σημειωθεί ήταν δημιουργία του πατέρα του, Giovanni Luigi Bonelli. Η επόμενη δημιουργία του ήταν ο Jerry Drake, κατά κόσμον Mister NO. Ο ήρωας που ο εκδότης αγάπησε περισσότερο, πρωτοεκδόθηκε το 1975 και υποτίθεται πως θα ήταν μίνι σειρά, με 5 μόνο τεύχη (κυκλοφόρησαν μέσα από εφημερίδα), όμως κατέληξε να παίρνει άλλα 364 τεύχη μονάχα στην τακτική σειρά και άλλα περίπου 50 τεύχη διαφόρων ειδικών εκδόσεων, καθώς πουλούσε μεγάλα νούμερα. Ο Nollita τον αγάπησε πάρα πολύ που επαναλαμβάνε σε κάθε του δήλωση. Επίσης, όταν ο ήρωας ολοκλήρωσε την πορεία του το 2006, εκείνος μετά από λίγους μήνες άφησε τον εκδοτικό οίκο. Οι πωλήσεις του ήρωα σε κάποια φάση είχαν φτάσει περίπου τα νούμερα του Ζαγκόρ, αλλά γενικότερα πάντα ο ήρωας ήταν πάντα γνωστός ως ο τρίτος της παρέας Τεξ-


Ζαγκόρ-Μίστερ ΝΟ.

Η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ: Ο Sergio, πάντα ήξερε τι ήθελε να πει στις ιστορίες του. Έγραψε όλες τις ιστορίες του Un Ragazzo nel Far West και Gli Albi del Cow Boy. Έγραψε δεκάδες ιστορίες Ζαγκόρ και Μίστερ ΝΟ, μέχρι και το 1980, όπου λόγω των εκδοτικών του υποχρεώσεων αναγκάστηκε να διακόψει το συγγραφικό του έργο στον Ζαγκόρ, αλλά παρέμεινε στον Μίστερ ΝΟ για μερικές ακόμα ιστορίες την επόμενη πενταετία, με τη βοήθεια και άλλων συγγραφέων. Η μέγαλη του επιστροφή έγινε όταν έγραψε , από τον Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2006, τα τελευταία 15 τεύχη του Μίστερ ΝΟ (#356-369). Μετά από αυτό το 2007 αποσύρθηκε από τον εκδοτικό οίκο δίνοντάς τον στον καλύτερο συνεργάτη του, Decio Canzio, υπό τον νέο τίτλο της εταιρείας "Sergio Bonelli Editore". Επίσης έγραψε τη δεκαετία του '70 ιστορίες Τεξ, μετά τον πατέρα του.


Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: Με τις εξαιρετικές του εκδόσεις ο εκδοτικός οίκος πήγε σε ψηλά επίπεδα και άλλαξε τον χώρο των κόμικς στην Ιταλία. Ο θρύλος των εκδόσεων του πέρασε σε παγκόσμιο επίπεδο με αποτέλεσμα  διάφορες ιστορίες να μεταφράζονται σε πολλές χώρες. Οι υπόλοιποι μεγάλοι ήρωες του εκδοτικού οίκου (Dylan Dog, Nathan Never, Julia, Martin Mystere) όπως λέει ο Sergio δεν θα γινόνταν πραγματικότητα χωρίς τον Μίστερ ΝΟ, ο οποίος με την αντιηρωική φιγούρα του έδωσε το πρόσωπο των εκδόσεων που είναι τώρα. Ακόμα και ο Ζαγκόρ επηρεάστηκε που πλέον έχει πιο σκληρές επιστημονικής φαντασίας ιστορίες. Οπότε  συμπεραίνουμε πως ο Μίστερ ΝΟ ήταν ο βασικός ήρωας των εκδόσεων. Ο Bonelli έτρεφε μια βαθιά αγάπη για τα κόμικς και πάντα έδινε την ψυχή του σε αυτά. Κινηματογράφος ή κόμικς ήταν και τα 2 κοινές αγάπες. Μία ζωή γεμάτη κόμικς. Έδωσε πληθώρα ιστοριών και πάντα ήταν ευτυχισμένος με αυτό που έκανε. Αυτό μετράει πάνω από όλα.


Εις την μνήμην του: 2 Δεκεμβρίου 1932- 26 Σεπτεμβρίου 2011