Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Charlie "The Cat" Carter

Σχέδιο David Sque
(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Ο Τσάρλι Κάρτερ είναι χαρακτήρας κόμικ και μέλος των Μέλτσεστερ Ρόβερς, μιας φανταστικής ποδοσφαιρικής ομάδας που πρωταγωνιστεί στη σειρά Roy of the Rovers η οποία εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από το 1954 (στο περιοδικό Tiger), έως το 2001, στο MotD Magazine. Ο Κάρτερ αγωνίζεται στη θέση του τερματοφύλακα με κύρια προσόντα του τα εξαιρετικά αντανακλαστικά, την ευλυγισία και την ετοιμότητα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι οπαδοί της ομάδας, σύμφωνα με το σενάριο, του έχουν προσδώσει το προσωνύμιο "Ο Γάτος" ("The Cat"). Φυσιογνωμικά ο Κάρτερ (με ύψος 1,85 μ. και μακριά ξανθά μαλλιά), είναι πιστό αντίγραφο του βετεράνου γκολκίπερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Γκάρι Μπέιλι. Πρωτοεμφανίσθηκε στη σειρά την περίοδο 1973-74, όταν χρειάσθηκε να αντικαταστήσει τον προηγούμενο τερματοφύλακα της Ρόβερς Τάμπυ Μόρτον και έκτοτε καθιερώθηκε κάτω από τα γκολπόστ της ομάδας. Εκτός από τον αθλητισμό, έχει ασχοληθεί και με το τραγούδι.

"Bend it like... Roy!: Μια σχέση αποκαθίσταται" (7/13)

(διασκευάζει από το κόμικ ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)


Ενώ οι συμπαίκτες μου παραμιλούσαν από τα φοβερά «καψόνια» που τους υπέβαλλε ο αγριεμένος Τόνυ (εγώ ήμουν τραυματίας όπως υποδήλωνε και το μπαστούνι που χρειάσθηκε να επιστρατεύσω αναγκαστικά εκείνες τις μέρες και έτσι τη γλίτωσα πολύ φθηνά...), στράφηκα έκπληκτος προς τη μνηστή μου και τη ρώτησα που είχε ανακαλύψει αυτό το «κελεπούρι» που είχε στα χέρια, ένα ταλαιπωρημένο σύγγραμμα με τον τίτλο “Memories of Archie Miller”. «Ψαχουλεύοντας το σωρό των βιβλίων που μου έδωσες για να προσφέρουμε στην κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς του χορού του συλλόγου, θυμάσαι; Ρίξε μια ματιά στην υποσημείωση που έχω κάνει στη σελίδα 29». Είχα καταλάβει πολύ καλά τι εννοούσε, μόλις κοίταξα στο επίμαχο σημείο. «Μόλις ο Τόνυ το διαβάσει αυτό, η συμπεριφορά του προς τον Μίλερ θα αλλάξει άρδην», σκέφτηκα φωναχτά. Κρατώντας παραμάσχαλα το σπάνιο πόνημα, ακολούθησα κατά πόδας τον προπονητή μας προς τα αποδυτήρια, καθώς οι παίκτες φαίνονταν έτοιμοι να επαναστατήσουν. Σκόπευα να του δείξω άμεσα το γραπτό, προκειμένου η εμμονή του στην κόντρα με τον αντίπαλο κώουτς να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Επιστροφή στα '70ς! - Ζαγκόρ #24 (5/6/1971)

(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Σας παρουσιάζω σήμερα το παλαιότερο τεύχος του αγαπημένου μου περιοδικού "Ζαγκόρ"που έχω στην κατοχή μου, ένα από τα ελάχιστα που κατάφερα και διέσωσα από την παιδική μου ηλικία, πριν έχω την τύχη να εμπλουτίσω τη συλλογή μου με κατοπινές προσθήκες!
Ο λόγος για το τεύχος υπ' αριθμόν 24, που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το Σάββατο 5 Ιουνίου του 1971, δηλαδή μόλις 3 ημέρες μετά τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης στο Στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού (2-0).

Η ταυτότητα του περιοδικού:

Επετειακό Νέος Μπλεκ #53 - Ο Αγριόγατος

Γράφει ο Ίωνας Αγγελής

Τέσσερα χρόνια Μπλεκ! Ποιος θα το περίμενε; Ένα από τα κόμικς που πέρασε χίλια κύματα και τελικά βγήκε νικητής μέσα από ένα απαιτητικό κοινό, σε μία χώρα της κρίσης είναι ακόμα ζωντανό! Κυκλοφόρησε λοιπόν σήμερα το 53ο τεύχος, το οποίο είναι ένα special νούμερο, με 32 έξτρα σελίδες (που περιλαμβάνουν 3 επιπλέον ιστορίες). 


Η πρώτη ιστορία του τεύχους, είναι του κεντρικού μας χαρακτήρα, Μπλεκ. Η 60-σελίδων ιστορία "Ο Αγριόγατος" είναι σε σενάριο Bane Kerac & Svetozar Obradovic και σχέδια Bane Kerac. Δημοσιεύθηκε στο γαλλικό Kiwi #412, τον Αύγουστο του 1989, και στην Ιταλία στο Il Grande Blek #116 τον Οκτώβριο του 2012. Στον πρωτότυπο ιταλικό τίτλο "Il Gatto Selvaticco", η ιστορία αποτελεί την 3η χρονολογικά δημιουργία του Bane Kerac (προηγούμενες του δημιουργίες του τα "Η Χαμένη Κοιλάδα", Νέος Μπλεκ #50, "Το Νησί των Μαύρων Ιπποτών" , Συλλεκτικό Μπλεκ #101). Αδημοσίευτη στη χώρα μας περιπέτεια. 
Στην νέα περιπέτεια του Μπλεκ, ο ήρωάς μας κατηγορείται για τον φόνο ενός Αμερικανού αξιωματικού. Ο Καθηγητής και ο Ρόντυ τον βοηθούν να δραπετεύσει, και μαζί προσπαθούν να ξεδιαλύνουν την πλεκτάνη που έχει στηθεί...


Η 2η ιστορία ανήκει στον Tarzan, του Joe Kubert. Στο νέο τεύχος, με την 18-σέλιδη ιστορία "Οι Αποστάτες", σε σενάριο Joe Kubert και σε σχέδια Frank Thorne και H. Chaykin (βασισμένο στον χαρακτήρα που δημιούργησε ο Edgar Rice Burroughs), κλείνει 7 δημιουργίες (μερικές μπήκαν στα Tarzan #1-2, Νέος Μπλεκ #50-52). Δημοσιεύθηκε στο Tarzan DC Comics #216, τον Ιανουάριο του 1973, και έπειτα στο άλμπουμ "Tarzan: The Joe Kubert Years Volume One" το 2006 από την Dark Horse Comics. Με πρωτότυπο τίτλο "The Renegades", δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα στο Ταρζάν Σούπερ #48 του Δραγούνη, το 1977. 
Στη νέα περιπέτεια του ήρωα, μία ομάδα ιθαγενών λεηλατούν μία νοσοκομειακή μονάδα, και ο Ταρζάν καλείται να τους βρει!


Εισάγεται ο Ρίνγκο έπειτα, με την νέα του ιστορία 124-σελίδων "Οι άνδρες των βουνών", σε σενάριο D. Canzio, και σχέδια Franco Bignotti [Ζαγκόρ, Μίστερ Νο] & Lina Buffolente [Λοχαγός Μαρκ]. Με τον πρωτότυπο τίτλο "Gli uomini delle montagne" δημοσιεύθηκε στο Gli Albi del Cowboy #117-118, τον Αύγουστο του 1973 από τις εκδόσεις Araldo (αλλιώς γνωστή ως Sergio Bonelli Editore), και έπειτα επανεκδόθηκε από την Edizioni If, στο Il Piccolo Ranger #59, τον Απρίλιο του 2017. Η ιστορία θα δημοσιευτεί για πρώτη φορά πανελλαδικά, σε 3 μέρη, στα Μπλεκ #53-55. 
Στην ιστορία, ο Ρίνγκο και ο Ιμπραχίμ στον δρόμο τους προς το φρούριο, αποκλείονται λόγω κακοκαιρίας και παράλληλα σώζουν τη ζωή του Τζέιμς Ούεμπ, ενός αυθεντικού κυνηγού των βουνών. 

Το Παιδί Πάνθηρας συνεχίζει, με ακόμα 8 σελίδες, που αντιστοιχούν σε 4 επεισόδια. Συγκεκριμένα, στα επεισόδια "The Leopard from Lime Street #37-40" που εκδόθηκαν στο Βρετανικό Buster το 1976, και έπειτα επανεκδόθηκαν στο συγκεντρωτικό άλμπουμ The Leopard From Lime Street Album #1 της εκδοτικής Rebellion Comics (Roy of the Rovers). Σε σενάριο Tom Tully (Roy of the Rovers, 1975-1988) και σχέδια M. Western & E. Bradbury. Οι ιστορίες είχαν εκδοθεί στα Μπλεκ Νέας Περιόδου. 
Στη συνέχεια της ιστορίας λοιπόν, οι απαγωγείς του Φίνσυ κλείνουν ραντεβού με τον ήρωά μας, και τον εξαναγκάζουν σε μία δύσκολη αποστολή!


Το κόμικ που κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση στο τεύχος, είναι αδιαμφισβήτητα το κόμικ-βιογραφία του Bruce Lee! Στην ιστορία μαθαίνουμε πράγματα για τη ζωή του μεγάλου ηθοποιού και δασκάλου. Η ιστορία λοιπόν δημοσιεύθηκε από την εκδοτική TidalWave Publications, τον Ιανουάριο του 2014. Είναι 22 σελίδων, σε σενάριο C. Canibano, και σε σχέδια J. Wan. 

Ο επόμενος guest ήρωας του τεύχους είναι ο Μάρτιν Μίστερι, με την ιστορία "Ουρανός από Μόλυβδο" . Με πρωτότυπο Ιταλικό τίτλο "Cielo di Piombo" κυκλοφόρησε στο Martin Mystere Extra #22, το 2001. Η ιστορία είχε ξαναμπεί σε παλαιότερη έκδοση, σε εφημερίδα, τον Δεκέμβριο του 1996. Το 6 σελίδων κόμικ, είναι σε σενάριο Castelli και σχέδια Alessandrini. 
Στην short περιπέτειά του, ο Μίστερι αλλά και ο Ιάβα έχουν ένα μυστηριώδες ραντεβού...

Τέλος, επιστρέφει ο Νάθαν Νέβερ, με μία αδημοσίευτη παγκοσμίως περιπέτεια (2η ιστορία που δημοσιεύουμε πρώτοι παγκοσμίως, προηγουμένως στο Ζαγκόρ #3, την ιστορία του "Δίκαιου") με τίτλο "Κοιτώντας πίσω σου" σε σενάριο & σχέδια M. Alberti, με story τον ήρωά μας να αποδεικνύει τις δυσκολίες της ζωής ενός πράκτορα! 

Επιπλέον, ο Λευτέρης Ταρλαντέζος έχει ένα νέο 2-σέλιδο αφιέρωμα, όπου μας μιλάει για τον κομίστα και σκηνοθέτη Frank Miller! 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σελίδες: 160
Σχήμα: 15*21
Χρώμα: Έγχρωμο
Τιμή: €3,80
Σενάριο - Σχέδιο: Bane Kerac
Colorist: Άντυ Καντηλιώτη
Υπεύθυνος Έκδοσης: Λεωκράτης Ανεμοδουράς
Μετάφραση - Επιμέλεια/Διόρθωση Κειμένου: Κωνσταντίνα Φατούρου
Layout - Graphic Design: Μαρίνα Πάνου, Ρόζα Φατσέα
Lettering: Γιάννης Μπεβεράτος
Συγγραφέας Αφιερωμάτων: Λευτέρης Ταρλαντέζος

Τίτλος Εικονογραφημένης Ιστορίας: "Ο Αγριόγατος" (60 σελίδες)
Πνευματικά Δικαιώματα: Edizioni If, Dark Horse Comics, TidalWave Publications, Sergio Bonelli Editore
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ ΕΕ 2018


Κλείνοντας να ευχηθώ, χρόνια πολλά Μπλεκ!