Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Osvaldo Torta

(Γράφει ο Νίκος Δ.-Θ. Νικολαΐδης)

Ο Οσβάλντο Αντόνιο Τόρτα (1939 – 2012) ήταν Αργεντινός καλλιτέχνης, δημιουργός κόμικς. Γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1939 στο Teodelina της επαρχίας Santa Fe. Το πρώτο του επάγγελμα ήταν αργυροχόος. Πήρε τα πρώτα του σχεδιαστικά μαθήματα από τον Carlos Clemen και ακολούθως φοίτησε στην Παναμερικανική Σχολή Τέχνης, όπου, εκτός των άλλων, είχε καθηγητή τον Hugo Pratt. Η καριέρα του εκτείνεται από τη διαφήμιση (1961) έως τα κόμικς. Δίδαξε στο Μουσείο Καλών Τεχνών Lanus, αλλά και στην Ένωση Γελοιογράφων της Αργεντινής. Από το 1957 εντάχθηκε στο δυναμικό της εκδοτικής εταιρίας Tiempos Modernos, για λογαριασμό της οποίας δημιούργησε αρκετούς χαρακτήρες όπως ο ήρωας του Ουέστ Tabu (El Pibe Cowboy), Kid (El Salvaje Oeste) κ.α. Ωστόσο εργάσθηκε και στην Ιταλία, για το καλλιτεχνικό στούντιο DAmi Agency του Μιλάνο. 

Vicente Vañó Ibarra

 

(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)

Ο Vicente Vano Ibarra (Vanyo) ήταν Ισπανός καλλιτέχνης, σχεδιαστής κόμικς. Γεννημένος στη Βαλένθια το 1947, ήταν γιος του επίσης εικονογράφου Eduardo Vano Pastor (1911-1993) και μικρότερος αδελφός (κατά τρία έτη) του κομίστα Eduardo Vano Ibarra. Εργάσθηκε τόσο στην Ισπανία, για λογαριασμό των εκδόσεων Valenciana, όσο και στο εξωτερικό (Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο). Γνωστές δημιουργίες του είναι οι σειρές Juan Mestizo, Yuki El Temerario, Comandos en Action, El Mundo Pier Roja, El Pequeno Luchador, El Violin (1975), Sam Goldmans Empire (1977), The Faster Footballer on Earth κ.α.  Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε χάρις στα περιοδικά Αγόρι, Μπλεκ και Φίλαθλος, από τις σειρές Το Πλοίο Φάντασμα (Δυναμικό Αγόρι), πρωτότυπος τίτλος The Flight of the Golden Hinde, από το περιοδικό Battle (1975), Ο Άγριος με το Νούμερο 6 (The Fiery Man at Number Six), στο περιοδικό Wizard (1978), Κυνηγός Ταλέντων κ.α. Απεβίωσε το 2006 σε ηλικία μόλις 59 ετών.


Neville Wilson (U.K.)


Η τέχνη του Neville Wilson
(Γράφει ο Νίκος Δ.-Θ. Νικολαΐδης)

Ο Neville Wilson ήταν Βρετανός καλλιτέχνης, δημιουργός κόμικς. Εργάσθηκε βασικά για λογαριασμό της εταιρίας D.C. Thomson, εικονογραφώντας πολλές σειρές, κυρίως αθλητικού περιεχομένου αλλά όχι μόνο, σε διάφορα περιοδικά. Πιο γνωστές δημιουργίες του είναι οι σειρές Young Fireball (Bullet, 1976), Ticket Tait (Spike, 1983) και The Man in Black - The Truth About Wilson (με πρωταγωνιστή τον υπέρ-αθλητή και αιωνόβιο WilsonThe Wonder Athlete των Gilbert Lawford Dalton και Jack Glass) για το περιοδικό Spike (1983).