Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Combat! Η Μάχη!


Combat! (Ελληνικά "Μάχη") είναι αγγλική λέξη, αλλά και ο τίτλος μιας Αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς που προβλήθηκε από το κανάλι "ABC", από το 1962 έως το 1967, με οπτικό σήμα της μια ξιφολόγχη και ηχητικό εκρήξεις βομβών.


Στην Ελλάδα, η σειρά προβλήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, από το φθινόπωρο του 2008, η εβδομαδιαία εφημερίδα "Παρασκευή+13" προσφέρει στους αναγνώστες της τα επεισόδια της δημοφιλούς σειράς.

Γενικά στοιχεία

Δημιουργός της σειράς -που διήρκεσε για πέντε σεζόν- ήταν ο Ρόμπερτ Πίρος. Τις τέσσερεις πρώτες χρονιές τα επεισόδια προβάλλονταν ασπρόμαυρα με μια στροφή στο έγχρωμο στιλ για την τελευταία χρονιά.

Η σειρά ακολουθεί τις περιπέτειες ενός αποσπάσματος του Αμερικανικού πεζικού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Γαλλία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επεισόδια διάρκεσαν για σαφώς μεγαλύτερη χρονική περίοδο από ότι οι αληθινές επιχειρήσεις του Αμερικανικού στρατού στα ευρωπαϊκά εδάφη (6 Ιουνίου 1944-7 Μαΐου 1945).

Η εταιρεία "CBS Paramount Television" (διάδοχος των "ΑBC Films", "Worldvision Enterprises" και "Paramount Television") είναι η κάτοχος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, ενώ η "Disney-ABC International Television" κατέχει τα διεθνή δικαιώματά της. (Αρχικός παραγωγός και κάτοχος δικαιωμάτων "Selmur Productions").

Καστ

Τακτικά πρωταγωνιστικά μέλη ήταν οι Ρικ Τζέϊσον (σαν Υπολοχαγός πεζικού Τζιλ Χένλι), Βικ Μόρροου (Λοχίας Τσιπ Σόντερς), Τζακ Χόγκαν (Στρατιώτης Ουϊλιαμ Κίρμπυ), Πιέρ Τζαλμπέρτ (Στρ. Πολ "Κέϊτζ" Λεμέϊ), Σέκι Γκριν (μόνο την πρώτη χρονιά, σαν στρ. Μπράντοκ), Κόνλαν Κάρτερ (σαν γιατρός, υποψήφιος για βραβείο Emmy το 1964) και Ντικ Πίμποντι (Στρ. "Λίτλτζον").

Σαν προσκεκλημένοι αστέρες (υποδυόμενοι έκτακτα μέλη της ομάδας, Γάλλους πολίτες ή Γερμανούς στρατιωτικούς) εμφανίσθηκαν διάφοροι ακόμη ηθοποιοί. Πρόκειται για τους -ακόμη τότε ελάχιστα γνωστούς- Στίβεν Ρότζερς (σαν "γιατρός" την πρώτη σεζόν), Τομ Λόουελ (σαν στρ. Μπίλυ Νέλσον), Τεντ Νάϊτ και Φρανκ Γκόρσιν και στη συνέχεια τους Λι Μάρβιν, Τζέιμς Κόμπερν, Πολ Μπους, Ρίτσαρντ Μπέϊσχαρτ, Έντι Άλμπερτ, Νικ Άνταμς, Ράντι Μπουν, Τζέιμς Κάαν, Λέοναρντ Νίμοϊ, Γουόρεν Σπαν (μέλος του "Baseball Hall of Fame"), Μάικλ Φαρέλ, Μπο Μπρίτζες και Ρόμπερτ Ντυβάλ.

Παραγωγοί της σειράς ήταν οι Ρόμπερτ Μπλιζ, Ρόμπερτ Άλτμαν (για σύντομο χρονικό διάστημα), Ρίτσαρντ Κέϊφι, Τζιν Λίβιτ και Ρίτσαρντ Μέϊμπαμ. Προϊστάμενος παραγωγής ήταν ο Σέλιτζ Σέλιγκμαν. Δέκα επεισόδια σκηνοθετήθηκαν από τον Άλτμαν, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε το M.A.S.H. και άλλες δημοφιλείς σειρές.

Χαρακτηριστικά

Η σειρά εστιάζει στην ανάλυση των χαρακτήρων μερικών ανδρών, που αγωνίζονται να διατηρήσουν τον ανθρωπισμό τους μέσα σε συνθήκες απόλυτης αγριότητας, καθώς ο πόλεμος μαίνεται. Παρά την ωμή συχνά απεικόνιση των συνθηκών μάχης, περιείχε πολλά αντιπολεμικά μηνύματα, δοσμένα πότε με έμμεσο και πότε με άμεσο τρόπο. Οι σεναριογράφοι απεφευγαν ακόμη, την "παγίδα" να εμφανίζουν μονίμως σαν "καλούς" τους πρωταγωνιστές Αμερικανούς στρατιώτες, τη στιγμή που δεν λησμονούσαν να παρουσιάζουν και τα τρωτά τους σημεία, όπως και τα θετικά στη συμπεριφορά των Γερμανών αντιπάλων τους.

Σύνδεση με την πραγματικότητα

Τα περισσότερα από τα μέλη του καστ ήταν όντως βετεράνοι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Μόρροου, Χόγκαν, Πίμποντι και Γκριν υπηρέτησαν στο Ναυτικό, ενώ ο Τζέϊσον στην Αεροπορία όπως και ο Κάρτερ, στα χρόνια που ακολούθησαν στο πόλεμο της Κορέας. Αξίζει να επισημανθεί επίσης, ότι οι ηθοποιοί εκπαιδεύτηκαν πριν την έναρξη της σειράς ώστε να διαθέτουν την απαραίτητη αληθοφάνεια στις κινήσεις τους.

Η τύχη των πρωταγωνιστών

Τραγικό τέλος επεφύλαξε η μοίρα στους δύο βασικούς πρωταγωνιστές της σειράς. Ο γεννημένος το 1929 Βικ Μόρροου αποκεφαλίστηκε από την έλικα ελικοπτέρου κατά τη διάρκεια γυρισμάτων το 1982, ενώ ο Ρικ Τζέϊσον ύστερα από μια πολυτάραχη προσωπική ζωή και τέσσερα διαζύγια, αυτοκτόνησε με πυροβόλο όπλο το 2000 σε ηλικία 77 ετών.

aNwDyNos/Anna Nikole