Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Κόρτο Μαλτέζε: Έρχεται με Το ΕΘΝΟΣ Της Κυριακής!

(Του Ίωνα Αγγελή)

Ο αγαπημένος μας Μαλτέζος επιστρέφει στον Ελληνικό χώρο με νέα έκδοση, ως προσφορά στο ΈΘΝΟΣ της Κυριακής! 

Τα νέα κατέφτασαν το Μ. Σάββατο 7/4, με ανακοίνωση του Έθνους, και την επόμενη ημέρα, Κυριακή του Πάσχα, οι Εκδόσεις Μικρός Ήρως μας έδωσαν περισσότερες πληροφορίες πάνω στην νέα έκδοση του Κόρτο Μαλτέζε, την οποία είχα πρώτη στις προτιμήσεις μου για έκδοση σε μορφή άλμπουμ (το σχετικό άρθρο: "8 Κόμικς Ήρωες Που Πρέπει Να Δούμε Σε Άλμπουμ").

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Η έκδοση θα είναι πολυτελής, όπως της προηγούμενης "Έρικ Καστέλ". Σχήμα 21×28, αλλά με λιγότερες σελίδες, αφού το κάθε άλμπουμ θα είναι 40 σελίδων (χωρίς το εξώφυλλο). Θα εκδοθούν συνολικά 13 άλμπουμ, όπου σε θέμα ιστοριών, τα πρώτα 2 την αδημοσίευτη ιστορία "Κάτω από τον Ήλιο του Μεσονυκτίου" και τα υπόλοιπα 11, θα πάρουν τις 20-σέλιδες ιστορίες από το Pif Gadget ανά 2 σε κάθε άλμπουμ (όλες οι 20-σέλιδες είναι 21 συνολικά). Όλα τα άλμπουμ θα είναι έγχρωμα, κάνοντάς τα μοναδικά 

Η νέα αυτή έκδοση από τις Εκδόσεις Μικρός Ήρως (Εκουατόρια, 2017) σε συνεργασία με το Έθνος της Κυριακής θα ξεκινήσει την Κυριακή 15 Απριλίου και θα διαρκέσει για 13 εβδομάδες, μέχρι 8 Ιουλίου.

Οι ιστορίες που θα περιέχονται είναι νομίζω το σημαντικότερο κομμάτι αυτής της παρουσίασης. Τα πρώτα 2 άλμπουμ θα φιλοξενήσουν την αδημοσίευτη περιπέτεια του Κόρτο, που εκδόθηκε από την Casterman το 2015. Λαμβάνει τόπο το έτος 1915 στη Β. Αμερική. Τα επόμενα άλμπουμ θα περιέχουν τις 21 ιστορίες από το Pif Gadget (#58-217, 1970-73), όλες των 20 σελίδων, που έπειτα εκδόθηκαν σε 4 αυτόνομα άλμπουμ "Sous le signe di Capricorne" (στην Ελλάδα: "Στον Αστερισμό του Αιγόκερο" και "Ένας Αετός στη Ζούγκλα"), "Corto toujours un pleu plus loin" (στην Ελλάδα: "Βουντού για τον κύριο Πρόεδρο"), "Les Celtiques" (στην Ελλάδα: "Κέλτικα"), "Les Éthiopiques" (στην Ελλάδα: "Αιθιοπικά"). Οι ιστορίες αυτές, διαδραματίζονται τα έτη 1916-1918, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μαλτέζε, ως ναυτικός, σε κάθε ιστορία του ταξιδεύει, για αυτό αυτές οι 21 ιστορίες χωρίζονται σε διαφορετικά μέρη. Οι πρώτες 6 (στα νέα άλμπουμ στα τεύχη #3-5) συμβαίνουν στην Λατινική Αμερική, οι άλλες 5 (στα νέα άλμπουμ στα τεύχη #6-8) στην Κεντρική Αμερική, οι άλλες 6 (στα νέα άλμπουμ #8-11) στην Ευρώπη και οι τελευταίες 4 (στα νέα άλμπουμ #11-13) στην Αφρική.

Οι αντιρρήσεις μου με την νέα έκδοση είναι πώς, καταρχήν, κόβεται στη μέση μία ιστορία του Μαλτέζε (ενώ θα μπορούσε να μπει είτε αυτόνομη στα βιβλιοπωλεία ή στην εφημερίδα). Επιπλέον, η σειρά που θα μπουν οι 20-σελίδες θα μπερδέψουν τον αναγνώστη, καθώς σε δύο από τα 13 άλμπουμ θα έχουμε ιστορίες από 2 θεματικές ενότητες του ήρωα! Ο Κόρτο Μαλτέζε είναι ένας πολύ λεπτός χαρακτήρας και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Στα θετικά της όμως, είναι που εκδίδει έγχρωμες ιστορίες του, και γενικά η επανέκδοση του, που πιστεύουμε ότι θα αγκαλιαστεί από πολύ κόσμο!

Ποιος είναι όμως ο Κόρτο Μαλτέζε; Είναι ένας χαρακτήρας με ελεύθερη ψυχή και πνεύμα, με αδάμαστο, ασυμβίβαστο χαρακτήρα, ένας αθεράπευτα ρομαντικός ταξιδιώτης των ανοιχτών θαλασσών με πεντακάθαρο και άκρως γοητευτικό βλέμμα, γεμάτο γνώση και σοφία. Ένας κυνηγός της περιπέτειας και της έντονης ζωής στα όρια του χάρτη, που αντιμετώπιζε ψύχραιμα και την πιο δύσκολη κατάσταση, γνωρίζοντας τον τρόπο να ξεμπλέκει με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις. Ο αιώνιος ονειροπόλος και αθεράπευτα ρομαντικός ναύτης με το χρυσό σκουλαρίκι, ο αναζητητής της περιπέτειας και της φυγής από την σκληρή πραγματικότητα είναι ο Κόρτο Μαλτέζε!

Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος και ίδωμεν... Παρακάτω διατίθεται αναλυτική περιγραφή των 2 πρώτων άλμπουμ της έκδοσης. 


1. Κόρτο Μαλτέζε - Κάτω από τον Μεσονύκτιο Ήλιο Μέρος Α' 

Σελίδες: 44
Σχήμα: 21×28
Τιμή: €4,50
Χρώμα: έγχρωμο
Ημερομηνία έκδοσης: 15/4/2018 (ως ένθετο στην εφημερίδα το Έθνος)
Συντελεστές: Λεωκράτης Ανεμοδουράς (υπεύθυνος), Κωνσταντίνα Φατούρου (μετάφραση), Λευτέρης Ταρλαντέζος (επιμέλεια), Μαρίνα Πάνου (graphic design - layout), Γιάννης Μπεβεράτος (lettering), Juan Diaz Canales (συγγραφέας), Ruben Pellejero (σχέδια)
Περιεχόμενη ιστορία: "Κάτω από τον Ήλιο του Μεσονυκτίου" ["Sous le soleil de minuit", Casterman, 9/2015] (σε σενάριο J. D. Canales και σχέδια R. Pellejero)- σελίδες 4-42
Εξώφυλλο: R. Pellejero


2. Κόρτο Μαλτέζε - Κάτω από τον Μεσονύκτιο Ήλιο Μέρος B' 

Σελίδες: 44
Σχήμα: 21×28
Τιμή: €4,50
Χρώμα: έγχρωμο
Ημερομηνία έκδοσης: 15/4/2018 (ως ένθετο στην εφημερίδα το Έθνος)
Συντελεστές: Λεωκράτης Ανεμοδουράς (υπεύθυνος), Κωνσταντίνα Φατούρου (μετάφραση), Λευτέρης Ταρλαντέζος (επιμέλεια), Μαρίνα Πάνου (graphic design - layout), Γιάννης Μπεβεράτος (lettering), Juan Diaz Canales (συγγραφέας), Ruben Pellejero (σχέδια)
Περιεχόμενη ιστορία: "Κάτω από τον Ήλιο του Μεσονυκτίου" ["Sous le soleil de minuit", Casterman, 9/2015] (σε σενάριο J. D. Canales και σχέδια R. Pellejero)- σελίδες 4-42
Εξώφυλλο: R. Pellejero


"Όταν θέλω να χαλαρώσω, διαβάζω ένα δοκίμιο του Ένγκελς. Όταν θέλω κάτι πιο σοβαρό, διαβάζω Κόρτο Μαλτέζε".


- Umbert Eco (1932-2016)

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

"Bend it like.. Roy!: Ποδόσφαιρο και... πάλι ποδόσφαιρο!" (3/12) (του Ν. Νικολαΐδη)

Απόδοση σεναρίου: Νίκος Δημ. Νικολαΐδης
Επιμέλεια κειμένου: Ίωνας Αγγελής
Σχέδια: Νίκος Δημ. Νικολαΐδης


Bend it like... Roy!

Κεφάλαιο 3: Ποδόσφαιρο και... πάλι ποδόσφαιρο!

Ο Μπλακυ, η Σιου (το κορίτσι του) και η Πενυ είχαν πάρει πολύ ζεστά το θέμα με το πρόβλημα του Σαν Πάλος σε αντίθεση με μένα που δεν ήθελα να ακούσω κουβέντα. Είχαμε μόλις 10 μέρες για να ξεκουραστούμε πριν από μια νέα, απαιτητική σεζόν όπου μάλιστα θα μετείχαμε στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, και δε σκόπευα να τις χαραμίσω άσκοπα. 

Όταν λοιπόν οι υπόλοιποι πρότειναν μια βόλτα στη λουτρόπολη που μέναμε με ένα παραδοσιακό αμαξάκι δέχτηκα αλλά με την προϋπόθεση να μην μιλήσει κανείς μας για μπάλα. Είχα μπουχτίσει! Ωστόσο μόλις φτάσαμε στο κέντρο της πόλης αντίκρισα πολύ κόσμο συγκεντρωμένο να παρακολουθεί τι άλλο από ένα ματς του τουρνουά που λέγαμε.

Ήμουν βέβαιος ότι ο Μπλακυ ευθυνόταν για τη "σύμπτωση " αλλά δεν άντεξα στον πειρασμό να πλησιάσω. Έπαιζαν ο Φιλιπε και τα άλλα παιδιά του Σαν Παλος με αντίπαλο μια Βάλαγκα την οποίαν ενίσχυαν επί πληρωμή όπως επέτρεπαν οι κανονισμοί δυο επαγγελματίες παίκτες κάτι πού αδυνατούσε να κάνει η φτωχή ορεινή ομάδα που είχαμε γνωρίσει και που έτσι όπως ήταν φυσικό έχανε από νωρίς 1-0. Αυτό ήταν ! Αν κάτι δεν ανέχομαι είναι η αδικία οπότε αποφάσισα να ακούσω τις προτροπές της παρέας μου και να βοηθήσω τον κακόμοιρο σύλλογο. Ειχα ηδη αντιληφθεί τον τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων " διαβάζοντας " το ματς κι ετσι χάρις στις συμβουλές μου το Σαν Πάλος ανέτρεψε τα προγνωστικά που την ήθελαν χαμένη " από χέρι " νικώντας με  3-2 στα τελευταία λεπτά ! 

Ο ενθουσιασμός του Φιλιπε και των συμπαικτών του δεν μπορούσε να περιγράφει με λόγια κι έτσι, δίχως καλά καλά να το καταλάβουμε ο Μπλακυ κι εγώ βρεθήκαμε να παίζουμε στον επόμενο αγώνα τρεις μέρες μετά εναντίον της σκληροτράχηλης Καμπονα σε ένα γήπεδο που έμοιαζε με.. χωράφι!  Ξεκίνησα με γκολ στα πρώτα λεπτά αφού είμαστε απροπόνητοι και δε θα αντέχαμε πολύ την αφορητη ζεστη όμως οι αντίπαλοι με αναγνώρισαν κι ένας θεόρατος σέντερ μπακ παραλίγο να με... έκοβε στα δυο! Αντέξαμε όμως χάρις στον γκόλκιπερ μας τον Κάρλος κι εγώ πέτυχα ένα ακόμη τέρμα ενώ τα παπούτσια που φορούσα με πονούσαν γιατί ήταν πολύ σκληρά. Βρήκα όμως τη λύση να παίξω τερματοφύλακας όπου παρά τα σκληρά τζαρτζ που δέχτηκα, στάθηκα όρθιος και τελικά πήραμε τη δεύτερη νίκη μας!  Είμαστε πια στον Τελικό κατά της πλούσιας Καμπλόνα που είχε πρόεδρο έναν ανήθικο γαιοκτήμονα, το σενιόρ Χουάν Μπένιτεζ ο οποίος τόλμησε να θελήσει να μας δωροδοκήσει μέσα στο ξενοδοχείο μας άλλα του δώσαμε ένα καλό μάθημα στέλνοντας τον για βουτιά στην πισίνα.  Έτσι εκείνος έβαλε δυο ανθρώπους του να μας ξεγελάσουν με δόλιο τρόπο κατά τη διάρκεια μιας παραδοσιακης γιορτής με κυνηγητό ταύρων στο δρόμο!  Μας πότισαν υπνωτικό την παραμονή του τελευταίου παιχνιδιού και μας κλείδωσαν σε έναν μικρό πύργο στο βουνό από όπου είδαμε και πάθαμε να δραπετεύσουμε σκαρφαλώνοντας σαν... ορειβάτες ώρες αργότερα !!! 

Φτάσαμε κατάκοποι και μισολιπόθυμοι στο γήπεδο πάνω σε δύο... γαϊδουράκια ακριβώς τη στιγμή που άρχιζε ο τελικός. Χρέη προπονητή έκανε τώρα η... Πένυ που τα πήγαινε πολύ καλά αλλά στη λήξη του ημιχρόνου η Καμπλόνα άνοιξε το σκορ. Τα κορίτσια μας ξύπνησαν από το λήθαργο που είχαμε πέσει ριχνοντας μας παγωμενο νερο και ντυθήκαμε γρήγορα αποφασισμένοι να "καθαρίσουμε" το παιχνίδι όσο το δυνατόν ταχύτερα γιατί η νύστα θα επέστρεφε.. . Πράγματι ισοφάρισα άμεσα από φοβερή πάσα του Μπλάκυ κι ο Φίλιπε έβαλε ένα δεύτερο γκολ από δική μου σέντρα καθώς όλοι οι αντίπαλοι είχαν πέσει πάνω μου! Ξυπνήσαμε ώρες μετά από φωνές και γλέντια καθώς ολόκληρο το Σαν Πάλος, μαζί τους κι εμείς οι τέσσερις ξεφάντωναν για τη σπουδαία επιτυχία που θα τους έβγαζε από την αφάνεια και το μαρασμό! Δεν μπορείτε να φανταστείτε ποσό.. .. ανακουφισμένος ένοιωθα που δύο μέρες μετά θα γυρίζαμε στο Μέλτσεστερ!!!

Συνεχίζεται...