Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Johnny Red




Ενας 19χρονος πιλότος της RAF ο John Redburn παιδί της εργατικής τάξης από το Λίβερπουλ, δικάζεται άδικα για χτύπημα σε αξιωματικό και καθαιρείται από το στράτευμα. Μη μπορώντας να βρεί δουλειά σχετική με το στρατό μπαίνει στο μαγειρείο ενός πλοίου ανεφοδιασμού πλοίων στη γραμμή του Murmansk. Η συνοδεία πλήττεται από εχθρικά αεροπλάνα και σκοτώνεται ο πιλότος του Hurricane. O Johnny κλέβει το αεροπλάνο και προσφέρει αεροπορική υποστήριξη στα πλοία. Μη έχοντας καύσιμα προσγειώνεται σε ρώσικο έδαφος όπου πέφτει σε μια παρατημένη μοίρα Falcon.
Αδυνατώντας να γυρίσει πίσω και να κατηγορηθεί για κλοπή του Hurricane μένει στη ρώσικη μοίρα και αναλαμβάνει τολμηρές αποστολές και κερδίζει το ψευδώνυμο Red Devil. Καθώς ο πόλεμος εξελίσσεται ο Johnny υπομένει τις απώλειες ενός σκληρού αγώνα χωρίς πόρους. Γίνεται ο αρχηγός καθώς πολλοί συναδελφοί του πέφτουν στην μάχη. Παρότι γυρίζει για κάποιες αποστολές στην Αγγλία επιστρέφει στα Falcon μέχρι το τέλος του πολέμου.

Ο Johnny Red δημιουργήθηκε από δύο βετεράνους των κόμικς , τον συγγραφέα Tom Tully και τον καλλιτέχνη Joe Colquhoun. Η σειρά ξεκίνησε στο 100 τεύχος του Battle και διήρκεσε σχεδόν συνεχώς για περισσότερα από πεντακόσια επεισόδια. Ο Joe Colquhoun εικονογράφησε τα πρώτα εκατό. Ενας άλλος κόμικ μύθος, ο John Cooper, τον αντικατέστησε ως καλλιτέχνης από το τεύχος 200 του Battle τον Ιανουάριο του 1979, για περίπου 270 επεισόδια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1984. Ο αντικαταστάτης του ήταν ο ισπανικής καταγωγής βετεράνος Κάρλος Pino, ο οποίος παρέμεινε στην σειρά μέχρι την ε ολοκλήρωση του αρχικού υλικού Johnny Red το 1987.
Στις 17 Αυγούστου του 1979 στο τεύχος 118 του περιοδικού Αγόρι εμφανίζεται σε διπλό επεισόδιο για πρώτη φορά ο Johnny Red στο ελληνικό κοινό, ανάμεσα από "Το καταπληκτικό Μίνι" και "Τα αγρίμια". Η ιστορία αρχίζει αμέσως με δράση στη Ρωσία παραλείποντας την αρχική ιστορία. Η σειρά αγαπήθηκε ιδιαίτερα αφού έγινε μια από τις μακροβιότερες του περιοδικού και σταμάτησε γύρω στο τεύχος 580.

Το παρακάτω βιβλίο με τις περιπέτειες του Johnny Red αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Αγγλία τους προσεχείς μήνες και θα είναι διαθέσιμο στο Amazon. Μια θαυμάσια ευκαιρία να απολαύσουμε την ιστορία όλη μαζί για άλλη μια φορά και να θυμηθούμε εκείνα τα χρόνια που διαβάζαμε μανιωδώς το Αγόρι.