Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Ρόυ Ρέης: Επιστρέφει για ακόμα 3 άλμπουμ με ΤΑ ΝΕΑ!

(Του Ίωνα Αγγελή) 

Τέσσερα Roy of the Rovers τεύχη βγήκαν, τα οποία αγαπήθηκαν εξίσου! Και τα 4 ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο για τα εγχώρια κόμικς, αφού είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται ο Ρόυ Ρέης σε μορφή αυτόνομου άλμπουμ. Απλά να υπενθυμίσουμε, πώς τα 4 πρώτα άλμπουμ, από τις Εκδόσεις Μικρός Ήρως που κυκλοφόρησαν σε μορφή άλμπουμ, τοποθετούνταν χρονολογικά στα ‘80ς, και συγκεκριμένα στις πρώτες 2 σεζόν, 1980-1981 (#1, #2) και 1981-1982 (#3, #4). Η έκδοση ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί στα 4 υπ’ αριθμόν τεύχη – άλμπουμ. 

Αυτό όμως θα αλλάξει, αφού την Τρίτη 3 Απριλίου στο προφίλ της εκδοτικής στο facebook ανακοινώθηκε, πως ο πολυαγαπημένος ήρωας θα επιστρέψει ξανά με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, για άλλα 3 άλμπουμ. Επίσης επισημάνθηκε πως θα λαμβάνουν τόπο χρονικά στα ‘70ς, και συγκεκριμένα στις σεζόν 1976-1977, 1977-1978 και 1978-1979, που κάνει τα γεγονότα των 3 αυτών άλμπουμ να ολοκληρώνονται 1 χρόνο πριν το 1ο τεύχος  («Η Επιστροφή Του Ρόυ», 10/3/2018)! Το πρώτο από τα τρία άλμπουμ θα εκδοθεί στις 14/4! 


Γιατί όμως είναι πολύ σημαντικό νέο αυτό; Πρώτον μας δείχνει πως η έκδοση απέδωσε θετικά σε επίπεδο πωλήσεων, και δεύτερον οι ιστορίες που θα μπουν, είναι θα μπορούσε να πει κανείς οι σημαντικότερες για τον ήρωα, μέχρι και οι πρώτες του! Το έτος 1976 (που συμβαίνει το 5ο άλμπουμ) είναι ο χρόνος όπου το κόμικ Roy of the Rovers γίνεται από ένθετο στο Tiger, αυτόνομο, εβδομαδιαίο περιοδικό! Ήταν η αρχή της επιτυχίας του χαρακτήρα και σίγουρα είναι η εποχή που τον έκανε αναγνωρίσιμο στην Ευρώπη! Τέλος, πέρα από την επιστροφή του δημιουργικού διδύμου Tom Tully – David Sque, και τα 3 αυτά τεύχη, περιλαμβάνουν τις γνωστές ως «καλύτερες» περιπέτειες του Ρέης όπως και πολύ σημαντικά γεγονότα. Αυτός νομίζω είναι και ο καλύτερος λόγος, αφού το κάθε τεύχος θα είναι ξεχωριστό!

Όπως έγινε αντίστοιχα στα προηγούμενα Ρόυ Ρέης, τα 3 αυτά τεύχη θα πάρουν τις ιστορίες που περιέχονταν στη σειρά Best of the Roy of the Rovers. 
Από τα στοιχεία που βρήκα στο ISBN (Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος) τα 3 λοιπά τεύχη θα είναι τα εξής: 


5. Ρόυ Ρέης : Το ακατάρριπτο ρεκόρ

Συντελεστές: Κωνσταντίνα Εκτ. Φατούρου (Μετάφραση), Ελευθέριος Βασίλειος Ταρλαντέζος (Επιμέλεια), Μαρίνα Πάνου (Layout – Graphic Design, Lettering)  Tom Tully (Συγγραφέας), David Sque (Σχέδια)
Εκδότης: Εκδόσεις Μικρός Ήρως Ε.Ε.
Σελίδες:52
Μέγεθος:21×28
ISBN:978-618-83700-0-5
Τιμή: €3,90
Ημ/νία Έκδοσης: 14/4/2018 (ως ένθετο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο)

6. Ρόυ Ρέης : Ο δρόμος προς τη δόξα

Συντελεστές: Κωνσταντίνα Εκτ. Φατούρου (Μετάφραση), Ελευθέριος Βασίλειος Ταρλαντέζος (Επιμέλεια), Μαρίνα Πάνου (Layout – Graphic Design, Lettering)  Tom Tully (Συγγραφέας), David Sque (Σχέδια)
Εκδότης : Εκδόσεις Μικρός Ήρως Ε.Ε.
Σελίδες: 52
Μέγεθος: 21×28
ISBN: 978-618-83700-1-2
Τιμή: €3,90
Ημερομηνία έκδοσης: 21/4/2018 (ως ένθετο στη εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο)

 7. Ρόυ Ρέης : Ενάντια στη βία

Συντελεστές: Κωνσταντίνα Εκτ. Φατούρου (Μετάφραση), Ελευθέριος Βασίλειος Ταρλαντέζος (Επιμέλεια), Μαρίνα Πάνου (Layout – Graphic Design, Lettering)  Tom Tully (Συγγραφέας), David Sque (Σχέδια)
Εκδότης : Εκδόσεις Μικρός Ήρως Ε.Ε.
Σελίδες:52
Μέγεθος:21×28
ISBN:978-618-83700-2-9
Τιμή: €3,90
Ημερομηνία έκδοσης: 28/4/2018 (ως ένθετο στη εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο)

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

Έρικ Καστέλ & Ρόϋ Ρέης: 2 Διαχρονικές Ποδοσφαιρικές Ιστορίες!

Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαιδης
Επιμέλεια: Ίωνας Αγγελής

Οι δύο απόλυτοι ποδοσφαιρικοί ήρωες των εικονογραφημένων περιοδικών της δεκαετίας του '80 παρελαύνουν εδώ και εβδομάδες μέσα από τις Κυριακάτικες εκδόσεις δύο από τις γνωστότερες εφημερίδες της Ελλάδος και προκαλούν νοσταλγικούς συνειρμούς σε λάτρεις του αθλήματος και θιασώτες της "9ης Τέχνης"

Επιχειρώντας μία σύγκριση μεταξύ των δύο σειρών θα επισημάνουμε ότι ο κοσμοπολίτης Έρικ δείχνει πιο ολοκληρωμένος ως χαρακτήρας σε αντίθεση με τον προσηλωμένο στα τυπικά Βρετανικά ήθη Ρόυ. Αμφότεροι τιμούν υψηλές αξίες δείγμα ποιότητος των δύο σεναριογράφων R. Rending και Τ. Tully, ενώ το περιεκτικό και πλουραλιστικό σχέδιο του Καστέλ υπερισχύει αισθητά του αντίστοιχου του Roy of the Rovers

 Θα πρέπει επίσης να θυμίσουμε ότι η σειρά του Ρου εκδόθηκε ανελλιπώς επί σχεδόν μισό αιώνα (1954-2001) και σε αυτήν συνείσφεραν τουλάχιστον 7 διαφορετικοί καλλιτέχνες και το λιγότερο 3 σεναριογράφοι σε αντίθεση με το βραχύβιο Eric Castel που ήταν προϊόν του ιδίου αρχικού διδύμου των R. Reding - F. Hugues.

Από άποψη απήχησης είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, καθώς και οι δύο απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά αναγνωστών, ποιοτικά και εθνολογικά! Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το κοινό χωρίζεται στα δύο, αφού οι αναγνώστες της Βρετανίας με της Γαλλίας είναι πολύ διαφορετικά! 

Τελικά, είναι δύο ήρωες που νομίζουμε πώς θα μείνουν αξέχαστοι τόσο στην Ελληνική ιστορία των κόμικς όσο και στη παγκόσμια ιστορία! 

Το τελευταίο άλμπουμ του Έρικ Καστέλ, με τίτλο "Το Μεγάλο Ταλέντο", κυκλοφορεί με ΤΟ ΕΘΝΟΣ Της Κυριακής το Μεγάλο Σάββατο, 7 Απριλίου!
Το 5ο άλμπουμ του Ρόυ Ρέης, με τίτλο "Το ακατάρριπτο ρεκόρ", κυκλοφορεί με ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο το Σάββατο 14 Απριλίου!