Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018

"Επιστροφή στα '70ς" - Μεγάλος ΜΠΛΕΚ #13 (12/1971)

Αρχείο: Πέτρος Τσούτουρας (issuu)
Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης 
Επιμέλεια: Ίωνας Αγγελής

Επιστρέφουμε στη θρυλική δεκαετία του '70 με την παρουσίαση ενός εξαιρετικού τεύχους του μηνιαίου περιοδικού "Μπλεκ", ονόματι "Μεγάλος", και συγκεκριμένα αυτό του Δεκεμβρίου 1971, το #13.

Η έκδοση είναι μεγάλης διάστασης, αριθμεί 100 σελίδες και τιμάται 10 δρχ. Περιέχει το πρώτο μέρος από δυο αδημοσίευτες - έως τότε - περιπέτειες, η μία του Μπλεκ (σελίδες 3-45) και η έτερη του Ζαγκόρ (σελίδες 46-97)
.
Μπλεκ: "Σύμμαχος των Άγγλων" (σελίδες 3-45)
Η περιπέτεια "Σύμμαχος των Άγγλων" είναι 43 σελίδων, σε σενάριο και σχέδια Essegesse. Δημοσιεύθηκε στα Ιταλικά Μπλεκ της Dardo το 1967 στο Collana Araldo. Είναι το α' μέρος με το β' να ακολουθεί στο επόμενο τεύχος (#14) με τίτλο "Πιασμένος στη Φάκα". Στην Ελλάδα ξανακυκλοφόρησε στο Νέος Μπλεκ #7 (Ιούνιος 2014) από τον εγγονό του αείμνηστου εκδότη Στέλιου Ανεμοδουρά, Λεωκράτη.
Ζαγκόρ: "Μια Τρελή Περιπέτεια" (σελίδες 46-97)
Η περιπέτεια "Μία Τρέλη Περιπέτεια" σε σενάριο Guido Nollita και σχέδια Galieno Ferri είναι των 52 σελίδων. Αποτελεί το α' μέρος της περιπέτειας "Il Strano Mister Smith" που εκδόθηκε από τον οίκο Bonelli στα Ιταλικά νούμερα #72-73, τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο του 1971 (μόνο 6 μήνες πριν την ελληνική έκδοση!). Η ιστορία ξαναδημοσιεύθηκε από τον Λεωκράτη Ανεμοδουρά στα Νέος Μπλεκ #16-18 (Μάρτιος - Μάιος 2015)


Διασκευής ("Roy of the Rovers") συνέχεια...


Roy of the Rovers - Η φυσιογνωμία της σειράς
(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Είναι γεγονός ότι η ιστορία του κόμικ «Roy of the Rovers» κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον τουλάχιστον δυο γενιών αναγνωστών στη Βρετανία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν εξαιρέσουμε τα πρώτα χρόνια όπου οι περιπέτειες περιορίζονταν στο αθλητικό πεδίο, σταδιακά, ο σεναριογράφος επέκτεινε εξαιρετικά τη θεματογραφία, με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 1980, το σενάριο να αποκτήσει εκπληκτική αληθοφάνεια. Γνωστοί και αληθινοί χαρακτήρες παρέλασαν μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, ενώ έγινε προσπάθεια να συνδεθεί με τη σειρά η τότε τρέχουσα πραγματικότητα.