Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Ζαγκόρ & Όμπραξ: Οι 2 "επίγονοι" του Μπλεκ!

(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης, σε επιμέλεια Ίωνα Αγγελή)

Στις 25 Ιουνίου του 1969, όπως έχουμε ξαναγράψει άλλωστε, γεννήθηκε ο "Μπλεκ" (στην Ελλάδα εννοείται, διότι στην Ιταλία υπήρχε από το 1954). Η μεγάλη του επιτυχία στο "νεαρόκοσμο" της εποχής, που "διψούσε" τότε για τέτοια έντυπα "τσέπης" (μικρής διάστασης, ώστε να χωρούν/κρύβονται στην τσέπη ενός μπουφάν) έδωσε σύντομα την ευκαιρία στο Στέλιο Ανεμοδουρά να τροφοδοτήσει την εγχώρια αγορά των εικονογραφημένων με δυο ακόμη παρόμοια περιοδικά.


Έτσι, το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου του 1970 δημιούργησε το "Ζαγκόρ" (εβδομαδιαίο, 36 σελίδων) και λιγότερο από 6 μήνες μετά (Σάββατο 19 Ιουνίου 1971, μεταθέτοντας το "Ζαγκόρ", έκτοτε, κάθε Πέμπτη) το "Όμπραξ" (εβδομαδιαίο, 52 σελίδων), στο οποίο όμως δέσποζε η φυσιογνωμία του Λοχαγού ΜΑΡΚ, ο οποίος επισκίαζε αισθητά τον μετρ των μεταμφιέσεων (Alan Mistero/Όμπραξ) ανταγωνιστή του.

Οι εναρκτήριες ιστορίες επιλέχθηκαν με κριτήριο την συναρπαστική τους εξέλιξη, έτσι ενώ για τον "Μαρκ" δημοσιεύθηκε η πρώτη περιπέτεια της αυθεντικής Ιταλικής έκδοσης ("Il Commandante Mark") με τίτλο "Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας" δεν έγινε κάτι αντίστοιχο με το "Ζαγκόρ". Σε αυτόν διαβάσαμε μια μεταγενέστερη περιπέτεια με (ελληνικό) τίτλο "Το Καραβάνι του Θανάτου" που προέρχεται αρκετά χρόνια μετά της πρώτης ιστορίας της πρωτότυπης σειράς (συγκεκριμένα από το ιταλικό υπ' αριθμόν #30).


Και τα δύο αυτά "επίγονα" περιοδικά έκλεισαν σχεδόν μαζί, με το Ζαγκόρ να ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 1975 και το Όμπραξ τον Ιανουάριο    του 1976.

Ως υποστηρικτικές σειρές διαλέχτηκε για το μεν Ζαγκόρ , ο "Κάπτεν Μίκι" (που ήδη είχε παρουσιαστεί από τον "Εικονογραφημένο Μικρό Ήρωα" το 1968), και στη συνέχεια μπήκαν άλλοι ήρωες όπως οι Ρόυ Ρέης, Κούνγκ Φου κλπ, και για το δε "Όμπραξ" πέρα από τον ομώνυμο ήρωα, ο Λοχαγός ΜΑΡΚ, αλλά και το παλαιό διήγημα των Ανεμοδουρά-Απτόσογλου "Υπεράνθωπος" με ως πρώτη ιστορία "S.O.S. - Η Γη Κινδυνεύει".

Τέλος, παραθέτουμε την έκταση (σε σελίδες) που κατέλαβαν οι ιστορίες στο 1ο τους τεύχος:

1) ΖΑΓΚΟΡ

Ζαγκόρ (19)
Κάπτεν Μίκι (12)

2) ΟΜΠΡΑΞ

Μαρκ (12)
Ομπραξ (24)
Υπεράνθρωπος (9)

Έρχονται αναλυτικά αφιερώματα στα πρώτα όπως και στα μεταγενέστερα τεύχη των 2 αυτών εκδόσεων!