Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Roy of The Rovers



Ο απόλυτος ποδοσφαιρικός ήρωας.
Εμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία μέσα από τις σελίδες του εβδομαδιαίου περιοδικού "Tiger comic" (1954-75) και στη συνέχεια του "Roy of the Rovers comic" (1976-93). Στα μέσα της δεκαετίας του '90 η σειρά εμφανίσθηκε σε μηνιαία έκδοση, για να κλείσει στο περιοδικό "Match of the Day" το 2001.

Ο Ρόϋ, διάσημος ποδοσφαιριστής και αρχηγός της "Μέλτσεστερ", έγινε ευρύτατα γνωστός και στην Ελλάδα, αφού τις περιπέτειές του φιλοξένησαν δύο από τα κυριώτερα εβδομαδιαία αγορίστικα Ελληνικά περιοδικά, αρχικά το "Ζαγκορ" του Στέλιου Ανεμοδουρά (τα έτη 1971-72) και στη συνέχεια το "Δυναμικό Αγόρι" του Νίκου Δεληγιώργη (1975-83 και 1985-92).



Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο ξανθομάλλης σέντερ φορ Ρόϋ Ρέης, ένας εκπληκτικός ποδοσφαιριστής με κεραυνοβόλο σουτ ("Race rocket") που ηγείται των «Ρόβερ» της (υποθετικής) πόλης Μέλτσεστερ, μιας ομάδας που πρωταγωνιστεί στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Αγγλίας, ενώ παράλληλα διακρίνεται και στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις (πρότυπο της οποίας αποτέλεσε η περίφημη -και υπαρκτή- Άρσεναλ της δεκαετίας του '50).

Οι περιπέτειες είναι δομημένες γύρω από το ποδόσφαιρο το οποίο κρατάει τη μερίδα του λέοντος, ειδικά τις πρώτες δυο δεκαετίες, ενώ από το ’80 και μετά γίνεται προσπάθεια να επεκταθεί η θεματολογία και σε άλλα ευαίσθητα ζητήματα, όπως η βία, το ντόπινγκ, η βωμολοχία, ο ρατσισμός, τα ναρκωτικά, η μόλυνση του περιβάλλοντος, πάντοτε όμως σε συσχετισμό με τον αθλητισμό.

Το κόμικς αυτό, γεννημένο σε εποχές που η πλήρης εμπορευματοποίηση ήταν ακόμη άγνωστη σαν έννοια, κατάφερε να συσπειρώσει γύρω του δύο τουλάχιστον γενεές αναγνωστών σε ολόκληρο τον κόσμο (καθώς γνώρισε παγκόσμια επιτυχία), διδάσκοντας τα νέα παιδιά τις αρχές του fair play και της ευγενούς άμιλλας.

Δεν είναι απορίας άξιον, ότι ακόμη και σήμερα, έπειτα από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια (εβδομαδιαίας) απουσίας του strip, οι άγγλοι σχολιαστές αγώνων ποδοσφαίρου εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον όρο "Roy of the Rovers stuff", προκειμένου να χαρακτηρίσουν μία εντυπωσιακή ενέργεια ή φάση κατά τη διάρκεια της περιγραφής τους.


Πηγές

* "Roy of the Rovers, the playing years"-Colin Jarman & Peter Acton ("Queen Ann Press", 1994).
* "Ο Μπλεκ και οι άλλοι, οι χάρτινοι ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά"-Νίκος Δημ. Νικολαΐδης, Γιώργος Πολ. Παπαδάκης (Αθήνα, "Περιοδικός Τύπος", 2007)

http://www.royoftherovers.com/
http://royoftheroversgr.blogspot.com/