Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Il comandante Mark













Ο Captain Mark γεννήθηκε στην Ιταλία το 1966 και δημιουργήθηκε από μια ομάδα σκιτσογράφων στο Τορίνο που ονομάστηκε “Esse G. Esse από τα αρχικά των συγγραφέων Sinchetto, Guzzo και Sartoris, οι οποίοι ήταν δημιουργοί του "Captain Miki» 1951 και «Grande Blek" το 1954. Η ιστορία δημοσιεύθηκε από τον εκδοτικό οίκο « Sergio Bonelli Editore» το 1966 και παρά το κλασικό ύφος παρέμεινε αμετάβλητη την πάροδο του χρόνου, παραμένοντας συνεπής με τον εαυτό της, εξακολουθώντας να έχει ένα μεγάλο αριθμό αναγνωστών , κυρίως χάρη στην ποιότητα στις ιστορίες και τους κύριους χαρακτήρες. Η ιστορία του διοικητή Μαρκ, που κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας εναντίον των Βρετανών, διηγείται τα κατορθώματα μιας ομάδας Αμερικανών πατριωτών που ονομάζεται "Λύκοι στο Οντάριο» στη μάχη κατά των «Βρετανών» και με αρχηγό τον θρυλικό διοικητή Μαρκ . Η ιστορία αρχίζει όταν ένα γαλλικό εμπορικό πλοίο, που μεταφέρει ευγενείς, βυθίστηκε από ένα βρετανικό στόλο.

Επιζεί από το ναυάγιο χάρη σε έναν πατριώτη που ήταν σε θέση να σώσει το νεογέννητο . Στην ακτή αναθρέφεται από μια φυλή των Ινδιάνων και το παιδί ονομάζεται Μαρκ λόγω του "Μ" που ήταν κεντημένο στο φόρεμα του. Μεγαλώνει απόλυτα ενταγμένο με τα έθιμα και τις παραδόσεις των ιθαγενών Αμερικανών. Ο θετός πατέρας δεν παρέλειψε να διδάξει το σύνολο του πολιτισμού και των μελετών του ευρωπαϊκού πολιτισμού καθώς και τη χρήση των όπλων, όπως τουφέκι, πιστόλι και σπαθί ειδικότερα.

Ο Mark μεγάλωσε σε ισχυρό και εύρωστο περιβάλλον. Συναντά ένα κορίτσι με ξανθές πλεξούδες που ονομάζεται Μπέτυ που σώζει από τους λύκους και την ερωτεύεται. Αλλά σύντομα ο Mark που τώρα έχει μεγαλώσει έπρεπε να υποβληθεί στα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του ριζικά.

Οι Bρετανοί σπέρνουν τον τρόμο ανάμεσα στον τοπικό πληθυσμό και σκοτώνουν το θετό του πατέρα καθώς πολεμούσε για την ανεξαρτησία του αμερικανικού λαού.


Με την ευκαιρία αυτή συνάντησε έναν πιστό φίλο του θετού πατέρα του, τον Mister Bluff, ένα άνθρωπο στα πενήντα του, που χαρακτηρίζεται από μια παχιά γενειάδα και ένα δασύτριχο κεφάλι εντελώς φαλακρός. Μαζί του, εντάχθηκε στον αγώνα κατά των Βρετανών και μαζί με μια μεγάλη ομάδα πατριωτών κατέφυγαν σε ένα μικρό νησί στη λίμνη Οντάριο, όπου έχτισαν φρούριο τους και ονομάστηκαν "Λύκοι στο Οντάριο».

Στην ομάδα ενώνεται επίσης ο ινδιάνος αρχηγός Θλιμμένος Μπούφος , ο μόνος επιζών από τη σφαγή της φυλής του από τους Βρετανούς, και μαζί με Μίστερ Μπλουφ γίνονται αχώριστοι φίλοι του Μάρκ.

Μεταξύ των κακών άγγλων που αντιμετώπισε ο Μαρκ και οι Λύκοι του Οντάριο ο ανελέητος συνταγματάρχης Sparrow και ο Major Stoddard, περιπέτειες και λαθρεμποροι του χειρίστου είδους και ινδιάνοι κατεστραμμένοι από το «νερό της φωτιάς".

Η επιτυχία αυτής της σειράς κόμικ οφείλεται επίσης στους χαρακτήρες. Ο διοικητής Mark είναι το πρότυπο του ήρωα χωρίς ψεγάδι και χωρίς φόβο που αγωνίζεται για τα ιδανικά της ελευθερίας, όμορφος, νέος, ισχυρός και επιδέξιος στην ξιφασκία. Ο Mister Bluff είναι το κλασσικό δεξί χέρι, ρεαλιστής, σοφός, γενναίος και πιστός.

Ο Θλιμμένος Μπούφος είναι η αστεία πτυχή της ομάδας, απαισιόδοξος, γκρινιάζοντας για την ενδεχόμενη καταστροφή κατηγορώντας τις γυναίκες για όλα. Σε κόντρα με το σκύλο Φλοκ οι καυγάδες των οποίων είναι πολύ συχνές

Η Betty είναι η αιώνια φιλενάδα, ξανθιά κορίτσι για σπίτι και ζηλιάρα όταν ο Μάρκ συναντάτε με κάποια ελκυστική γυναίκα στο καθήκον.

Ένας άλλος αξιοσημείωτος χαρακτήρας είναι ο ναύτης Γάντζος ( El Gancho), το κλασικό σκυλί στη θάλασσα με γάντζο στο δεξί του χέρι, ένας παλιός φίλος του Mister Bluff, στον αγώνα κατά των Βρετανών.

Στις περιπέτειες του λοχαγού Μάρκ, υπάρχουν αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα, όπως ο George Washington . Υπήρξαν επεισόδια στα οποία Captain Mark έχει επίσης αντιμετωπίσει άλλους εχθρούς σε περιοχές μακριά από την Αμερική. Είναι η περίπτωση των τευχών 104 έως 107, όταν βλέπουμε τον πρωταγωνιστή σε μια περιπέτεια στην Αίγυπτο με τη μούμια ενός Αιγυπτίου Φαραώ. Η σειρά ( που δημοσιεύθηκε από τον Sergio Bonelli Editore ως TuttoMark) τελειώνει με τον αριθμό 281 "Η τελευταία νίκη», στην οποία Μαρκ και η Μπέτυ είναι παντρεμένοι και οι Αμερικανοί κέρδισαν τον πόλεμο κατά των Άγγλων.

Οι περιπέτειες του Λοχαγού Μάρκ στα μάτια των κριτικών μπορεί να φαίνονται αφελής και προφανής, πάντα καταφέρνουν να διατηρήσουν τη δική τους γοητεία τους και να είναι διαχρονικές και αμετάβλητες με την πάροδο των ετών και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ προσιτές και λειτουργικές με τον ανάγνωση.


Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε ως εβδομαδιαίο περιοδικό κόμικ με τίτλο "Ομπραξ" στις 20 Ιουνίου 1971 και η έκδοσή του διακόπηκε δυστυχώς 4,5 χρόνια αργότερα, στις 3 Ιανουαρίου 1976.
Ο εκδότης του Στέλιος Ανεμοδουράς δανείστηκε για το κτίσιμο της ύλης του περιοδικού κυρίως τις ιστορίες της μηνιαίας αντίστοιχης Ιταλικής έκδοσης ("Il comandante Mark") του Οίκου "Bonelli", αφού ούτως ή άλλως οι δύο κύριοι χαρακτήρες του Όμπραξ - ο Όμπραξ και ο λοχαγός Μαρκ- προέρχονταν από τη γειτονική χώρα.
Το 1983 μάλιστα επανέλαβε ουσιαστικά την έκδοση του περιοδικού με νέο εβδομαδιαίο τίτλο (σαν "Περιπέτεια" πλέον), του οποία η έκδοση συνεχίζεται (τόσο σε εβδομαδιαία συχνότητα, όσο και σε μορφή μηνιαίων τόμων) ακόμη και σήμερα.