Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Γκάλοπ του blog "Μπλεκ" - Αποτελέσματα και Αποφάσεις

Ολοκληρώθηκε! Όλες οι ψήφοι σας καταχωρήθηκαν με επιτυχία! Μετά από διάφορες συζητήσεις, καταλήξαμε σε μερικές αποφάσεις που αλλάζουν το blog. Αρχικά να σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας, και τώρα ας περάσουμε στο βασικό θέμα του άρθρου:

Αρχικά, στο ερώτημα "πόσο συχνά διαβάζετε τα άρθρα του blog", προσέξαμε μία μεγάλη συμμετοχή, και βρήκαμε πως οι περισσότεροι από εσάς είστε τακτικοί αναγνώστες, πράγμα που μας χαροποιεί ιδιαίτερα! Έπειτα στο ερώτημα "πόσο συχνά θέλετε να κάνουμε αναρτήσεις", η αλήθεια είναι πως όλες οι προτάσεις επιλέχθηκαν. Αλλά οι 3 πιο δημοφιλής επιλογές ήταν το "κάθε 3 ήμερες" (20%), "όποτε σας βολεύει" (22%) και με νικητή το "καθημερινά" (41%). Τελικά, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε την νικήτρια επιλογή, και για αυτό λοιπόν, καθημερινά θα υπάρχει νέο υλικό. Να σας πούμε πως, μπορεί μία ημέρα να έχουμε μόνο ένα άρθρο, αλλά την επόμενη να έχουμε 3-4, καθώς είναι δύσκολο να πούμε όχι στην έμπνευση της στιγμής!

Στην ερώτηση "Ποια σειρά αναρτήσεων προτιμάτε περισσότερο" πήγε ως εξής: "Παρουσιάσεις Νέων Εκδόσεων" (67%), "Παρουσιάσεις Παλαιών Εκδόσεων" (63%), "Κριτικές Κόμικς" (61%), "Ανακοινώσεις Νέων Εκδόσεων" (43%), "Εικονογραφημένες Σειρές" (27%), "Αφιερώματα Δημιουργών" (22%), "Παρουσιάσεις Ξένων Εκδόσεων" (17%), "Bend it like... Roy!" και "Δημιουργίες μελών του blog" (7%). Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, αποφασίσαμε, να κινηθούμε με την διακοπή της σειράς αναρτήσεων "Εικονογραφημένες Σειρές", και αντιθέτως θα εμπλουτίσουμε το blog με περισσότερα αφιερώματα σε δημιουργούς. Ξαφνιαστήκαμε επίσης από την δημοτικότητα των ανακοινώσεων, οπότε να περιμένετε περισσότερο ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Σχετικά με τις κριτικές, το Bend it like... Roy! και τις παρουσιάσεις θα ξαναμιλήσουμε παρακάτω.

Έπειτα, σχετικά με το ερώτημα "ποια σειρά αναρτήσεων θα θέλατε να προσθέσουμε στο μέλλον", όλες οι προτάσεις ήταν δημοφιλείς, αλλά με νικητή όπως αναμενόταν το "Σκαναρισμένα Τεύχη" (με ποσοστό 77%) Να σας ενημερώσουμε πως μπορεί να μην καταφέρουμε να το πραγματοποιήσουμε τελικά, αλλά παρόλα αυτά στις παρουσιάσεις παλαιών εκδόσεων, σας προσφέρουμε ήδη μερικό σκαναρισμένο υλικό των τευχών. Παρόλα αυτά αν τα καταφέρουμε θα ενημερωθείτε. "Η γνώμη των αναγνωστών" τελικά αν και ήταν η 3η κατά σειρά δημοτικότητας (με ποσοστό 47%) αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί επίσης, διότι βρήκαμε υπερβολικό να κάνουμε και άλλη κριτική, παρόλα αυτά όμως μπορείτε να σχολιάζεται στο άρθρο. Η μόνη σειρά αναρτήσεων που θα προστεθεί είναι οι "Κριτικές Ταινιών Κόμικς" (βγήκε με ποσοστό 25%), την οποία θα αναλάβει ο Ίωνας Αγγελής.

Λοιπόν, τώρα σχετικά με την ιστορία κόμικ-αφήγημα "Bend it like... Roy!" (του Νίκου Νικολαΐδη) το κοινό χωρίστηκε στη συνέχεια της ανάρτησης. Στην απάντηση "Ναι" πήρε ποσοστό 47%, το "Όχι" πήρε ποσοστό 31% και "Ναι, απλά ολοκληρώστε την τρέχουσα ιστορία" πήρε ποσοστό 22%. Αποφασίσαμε να τελειώσουμε την τρέχουσα ιστορία (η οποία θα αποτελείται από 13 μέρη, και μέχρι στιγμής έχουν βγει τα πρώτα 7 μέρη) και έπειτα ανάλογα με τις προβολές θα πάρουμε την απόφαση αν θα κάνουμε και "Bend it like... Roy! 2". Οι παρουσιάσεις ξένων κόμικς του Σπύρου Ανδριανού, τελικά αποφασίστηκε να μείνουν ενδοευρωπαϊκά στο μεγαλύτερο μέρος τους (καθώς οι ψήφοι ήταν 50% να μείνουν ενδοευρωπαϊκά και το άλλο 50% να θέλει και εκτός Ευρώπης). Στις κριτικές των νέων εκδόσεων, θα επεκταθούμε και σε κόμικ εκτός των εκδόσεων Μικρός Ήρως (με συντριπτικό ποσοστό 82%) από άλλες εκδοτικές (Μαμούθ Comix, Jemma Press, Καθημερινή, Anubis). Αυτές τις κριτικές θα τις αναλάβουν διάφορα άτομα.

Τέλος, στο ερώτημα "ποια δυνατότητα θα θέλατε να προσθέσουμε στο blog" οι απαντήσεις πήγαν έτσι: "Newsletter" (51%), "Slidebar - Νέες εκδόσεις" (49%), "Δελτίο αναρτήσεων εβδομάδας" (47%) και "Αυτόνομες σελίδες του blog" (16%). Αποφασίσαμε να δώσουμε το πράσινο φως στο "Newsletter" και στο "Εβδομαδιαίο Δελτίο Αναρτήσεων". Το πρώτο θα το προγραμματίσουμε αρκετά σύντομα (σε κάποια φάση θα ζητήσουμε το email όσων δεν είναι αναγνώστες του blog) και με αυτό θα σας στέλνουμε στο email σας, link σε κάθε νέο άρθρο. Το δεύτερο, από την άλλη θα το κάνουμε ως διαφημιστικό στη σελίδα μας στο facebook, αλλά να σας πούμε πως δεν μπορούμε να ξέρουμε με σιγουριά ποια άρθρα θα μπουν, καθώς γίνονται και ξαφνικές προσθήκες αλλά και μικρο-αναβολές, που είναι φυσικές.

Οι συνεργάτες του blog: Νίκος Νικολαΐδης, Ίωνας Αγγελής, Σπύρος Ανδριανός, Νίκος Πίκουλας, Μάνος Κασσωτάκης, Στράτος Καββαδάς, Πάνος Θωμόπουλος, Ανδρέας Τσιρώνης, Νίκος Μωραΐτης

Freddy Lombard από Yves Chaland

Γράφει ο Σπύρος Ανδριανός

Ο Freddy Lombard ή απλά ο ''ενήλικος'' Tin Tin όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ήταν δημιούργημα του Γάλλου σχεδιαστή Yves Chaland με μεγάλη θητεία σε περιοδικά όπως το Metal Hurlant και Ah Nana.Το επίθετο του χαρακτήρα είναι ακριβώς το ίδιο με το όνομα της εταιρείας πoυ δούλευε τότε ο δημιουργός.

Ο Freddy είναι ένας νεαρός τυχοδιώκτης που μαζί με τους δύο φίλους του,την Dina και τον Sweep,προσπαθούν απλά να επιβιώσουν στη ζούγκλα της πόλης,και να μαζέψουν λεφτά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους,αφού μονίμως είναι άφραγκοι...Αυτό τους οδηγεί τις περισσότερες φορές σε συναρπαστικές αλλά και επικίνδυνες περιπέτειες..
Από τις ζούγκλες της Αφρικής,σε απομακρυσμένα κάστρα του Βελγίου και μέχρι τις εσωτερικές αναταράξεις στη Βουδαπέστη,τα μυστήρια τους ακολουθούν πάντα σαν τις σκιές τους...Και ο κίνδυνος έχει μπολιάσει βαθιά στις ψυχές τους και έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής τους ζωής.

Αν και ο χαρακτήρας του Freddy Lompard αποτελεί κατά κάποιον τρόπο έναν "κλώνο" του Tin Tin τουλάχιστον εμφανισιακά,μόνο το τσουλούφι(και ενίοτε το παλτό)μοιάζουν να είναι ίδια...Ο ήρωας(πιo κλοσάρ σε σχέση με τον Tin Tin,και τσιμπημένος με την Dina) και οι ιστορίες του Chaland έχουν μία πιo ενήλικη χροιά σε σχέση με αυτές του Herge(ειδικά τις πρώτες του)αν και ο ίδιος ο Chaland καταφεύγει ώρες ώρες σε κάποια στερεότυπα όπως και εκείνος, θέλοντας να αποδώσει στις ιστορίες του καλύτερα το κλίμα της δεκαετίας του '30 όπου αναφέρονται.Η αφήγηση ξεφεύγει ώρες ώρες και ο δημιουργός καταφεύγει και σε πιο "ποιητικά" μονοπάτια που ίσως μπερδέψουν τον όχι και τόσο υποψιασμένο αναγνώστη...
Σχεδιαστικά ο Chaland δεν ακολουθεί τόσο τη λεγόμενη καθαρή γραμμή του Herge,όσο μία αναβίωση της σχολής Marcinelle που ακολουθούσαν Βέλγοι δημιουργοί τη δεκαετία του '40 ,που δούλευαν κυρίως στο εβδομαδιαίο περιοδικό Spirou(Morris,Fraquin,Peyo,Will κ.α.)συνδυάζοντας το καρτουνίστικο με το ρεαλιστικό σχέδιο,επιμένοντας ωστόσο στη κίνηση(ενώ η καθαρή γραμμή ήταν περισσότερο σχηματική).Προσωπικά στο σχέδιό του βλέπω και μερικά στοιχεία από τις δουλειές του Ted Benoit.

Η σειρά έβγαλε 5 μόνο άλμπουμ και τερματίστηκε άδοξα με το θάνατο του δημιουργού σε ηλικία μόλις 33 ετών το 1990 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα...
Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει 2 άλμπουμ(το 2ο και το 3ο της σειράς)από τις εκδόσεις Μοdern Times στα τέλη της δεκαετίας του '90.Ο Freddy Lombard είναι η μόνη δουλειά του Chaland που έχει μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα και έχει κυκλοφορήσει σε 2 τόμους το 2002 και 2004 ενώ οι εκδόσεις Humanoids έχουν κυκλοφορήσει όλη τη σειρά σε έναν σκληρόδετο τόμο το 2015.Έχουν κυκλοφορήσει τα παρακάτω άλμπουμς
1.Le testament de Godefroid de Bouillon(1981)
2.Le cimetière des éléphants(1984 -Νεκροταφείο Ελεφάντων)
3.La comète de Carthage(1986-Ο Κομήτης της Καρχηδόνας)
4.Vacances à Budapest(1988)
5. F.52 (1989)

Roy of the Rovers #6 - Ο Δρόμος προς την Δόξα

Γράφει ο Ίωνας Αγγελής

Το 6ο τεύχος της αγαπημένης σειράς "Roy of the Rovers" κυκλοφόρησε, σήμερα 21 Απριλίου, με Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, με τίτλο "Ο Δρόμος προς την Δόξα" (σε σενάριο Tom Tully και σχέδια David Sque). 

Από το προηγούμενο άλμπουμ (#5, του οποίου παρουσίαση θα βρείτε εδώ) τα '70ς έδειχναν όχι μόνο άξια συνέχεια των '80ς, αλλά ίσως και λίγο καλύτερα. Στο #5 είδαμε μία διαφορετική υπόθεση, με λιγότερο δράμα, αλλά πιο πολλά ποδοσφαιρικά προβλήματα. Το #6 λοιπόν αποτελεί μία μίξη των στοιχείων αυτών, και το επιτυγχάνει άριστα. Δεν είναι το πιο δυνατό άλμπουμ της σειράς, αλλά είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα!


Αυτό που μου άρεσε περισσότερο είναι πως πήρε μερικές ξαφνικές ανατροπές το σενάριο, αλλάζοντας το ρου της ιστορίας. Γενικά, ο σεναριογράφος που παίρνει ρίσκα είναι ο σωστός. Επίσης μου άρεσε το χιούμορ που χρησιμοποιήθηκε. Σχετικά με τη μετάφραση, τελικά τα λάθη που επισημάνθηκαν συνέχισαν να ισχύουν και στο νέο τεύχος (το άρθρο του Μάνου Κασσωτάκη εδώ).

Το χρώμα παραμένει στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα, χωρίς να είναι και ενθουσιαστικό. Το νέο δισέλιδο αφιέρωμα του Λευτέρη Ταρλαντέζου συνεχίζει να μιλάει για τους δημιουργούς. Το εξώφυλλο να προσθέσω ότι είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής της έκδοσης. 

Το κόμικ άλμπουμ "Ο Δρόμος Προς Την Δόξα", στις 48 σελίδες του, αποτελείται από 23 επεισόδια, τα οποία εκδόθηκαν στο βρετανικό περιοδικό Roy of the Rovers, τις ημερομηνίες από τις 5 Μαρτίου μέχρι 15 Οκτωβρίου 1977. Ουσιαστικά, στο νέο άλμπουμ εξελίσσεται το δεύτερο μισό της σεζόν 1976-1977 και η αρχή της σεζόν 1977-1978. Η ιστορία ήταν μέρος του συγκεντρωτικού άλμπουμ Best of Roy of the Rovers: The 1970s που εκδόθηκε από την Titan Comics τον Ιούνιο του 2009. Στο επόμενο αναμένουμε τη συνέχεια της σεζόν 1977-78.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σελίδες: 52 (48+4 εξωφύλλου)
Σχήμα: 21×28
Χρώμα: Έγχρωμο
Σενάριο: Tom Tully
Σχέδια: David Sque
Υπεύθυνος Έκδοσης: Λεωκράτης Ανεμοδουράς
Μετάφραση: Κωνσταντίνα Φατούρου
Επιμέλεια: Λευτέρης Ταρλαντέζος
Graphic Design – Lettering: Μαρίνα Πάνου
Συγγραφέας Αφιερωμάτων: Λευτέρης Ταρλαντέζος
Περιεχόμενη Ιστορία: Ο δρόμος προς  τη δόξα” (48 σελίδες)
Πρωτότυπη Έκδοση: Roy of the Rovers [1976-1977], Best of Roy of the Rovers: The 1970s [6/2009] – Egmont UK / Titan Comics
Πνευματικά ΔικαιώματαRebellion Publishing Ltd
Εκδόσεις Μικρός Ήρως Ε.Ε., 2018

Η παρουσίαση της σειράς εδώ
Το επίσημο ελληνικό fanclub του ήρωα εδώ

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!