Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Νίκος Ζώης: "Συνεχίζουμε για όσους αναζητούν ποιοτικά παιδικά περιοδικά"

Νίκος Ζώης (Πολιτικός Μηχανικός – εκδότης αναγνώστης – συλλέκτης – δημιουργός κόμικς)

(Συνέντευξη στο Νίκο Δ. - Θ. Νικολαΐδη)

Αγαπητέ μου Νίκο, καλωσόρισες ξανά στην πατρίδα ! Αυτή τη φορά ήρθες για να μείνεις, υποθέτω. Για εμάς τους φίλους σου, είναι μεγάλη η χαρά μας να σε έχουμε κοντά και όχι στη μακρινή «Εσπερία». Αλήθεια, πως είναι τα πράγματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού;

Νίκο χαίρομαι που επιστρέψαμε στην γλυκιά πατρίδα, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Πιστεύω ότι ήρθαμε για να μείνουμε πια και να προσφέρουμε όπως μπορούμε στην οικογένειά μας, σε φίλους, γνωστούς και στην κοινωνία μας. Τα πράγματα στην Αμερική είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση, αλλά σε γενικές γραμμές δεν είναι όπως ήταν παλαιότερα, επικρατεί ένα νέο πνεύμα που από εκεί διαχέεται σε όλο τον δυτικό κόσμο,  ως Αμερικανικός τρόπος ζωής.

Καλλιτέχνες που αγαπήσαμε: Mike White (R - I - P)

(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)

Ο αείμνηστος σχεδιαστής και ζωγράφος Μάικ Γουάιτ [Michael ή «Mike» White, Ηνωμένο Βασίλειο, 6 Ιανουαρίου 1953 (;;; ) το αναφέρουμε με πολύ μεγάλη επιφύλαξη - 4 Φεβρουαρίου 2012] ήταν Βρετανός καλλιτέχνης εικονογραφημένων εκδόσεων (κόμικς) κάθε είδους θεματολογίας. Ξεκίνησε την πολυετή και δεόντως παραγωγική σταδιοδρομία του στα μέσα της δεκαετίας του ’60, όταν αποφάσισε να στείλει δείγματα των πρόωρων έργων του (ήταν τότε ακόμη μαθητής γυμνασίου) σε διάφορες εταιρείες, όπως η «Micron». Η πρώτη του -επίσημα δημοσιευμένη- σειρά ήταν το «Jackaroo Joe» (1965-66) και ακολούθησαν δεκάδες άλλες, επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Εργάσθηκε για λογαριασμό των εκδοτικών Οίκων «Fleetway/I.P.C.» και «D.C. Thomson» και κατόπιν συνεργασίας με συγγραφείς (όπως οι Allan Moore, Tom Tully, Grant Morrison, Steve Moore) δουλειές του (διαφόρων ειδών και θεματολογίας) δημοσιεύθηκαν σε πολλά περιοδικά του είδους («Sonic the Comic», «Valiant», «ScorenRoar», «Lion», «Action», «2000 AD», «Roy of the Rovers» ( 1986 – 1992), «Commando», «Buddy», «Champion», «Spike», «Whizzer & Chips», «Tiger» κ.α.)