Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Ο ΡΟΫ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΕΙ !!!

Οι περιπέτειες του θρυλικού άσσου της Μέλτσεστερ

(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)

Ο Ρόυ Ρέης, ο «παλιόφιλος» των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων είναι ξανά κοντά μας! Δεν αναφέρομαι στις έκτακτες, επίτομες εκδόσεις («new era») της βρετανικής εταιρείας Rebellion που εδώ και μερικά χρόνια κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα της σειράς (άλλωστε, ο νέος Ρόυ που παρουσίασε, είναι πιο κοντά στα καρτούν παρά στα κόμικς) αλλά σε δικές μου δημιουργίες, με έμπνευση από τη χρυσή εποχή της Μέλτσεστερ, τις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80. Τότε που η δική μου γενιά είχε το προνόμιο να απολαμβάνει στο χαρτί τις εξαιρετικές ιστορίες του αγαπημένου μας ποδοσφαιρικού ήρωα, που φιλοτέχνησαν οι προικισμένοι καλλιτέχνες Joe Colquhoun, Yvonne Hutton, David Sque, Mike White κ.α.


Τα ελληνικά περιοδικά «Ζαγκόρ» («Ρόυ Ρέης»), «Ντρεκ» («Οι Άσσοι των Γηπέδων»), «Τρουένο», «Γκολ» και φυσικά το «Αγόρι» («Δυναμικό» ή «Νέο») με τον εμβληματικό τίτλο «Ο ΡΟΫ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΕΙ» ευτύχησαν να παρουσιάσουν -κατά διάφορες χρονικές περιόδους το καθένα τους- τα κατορθώματα του Ρόυ και των συμπαικτών του, διδάσκοντάς μας ήθος, σεβασμό στις αξίες του αθλητισμού, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Μέσα από τη γνωριμία με τον μετέπειτα εκλεκτό μου φίλο, Στράτο Καββάδα, έναν φανατικό λάτρη της σειράς, κατάφερα να αποκτήσω την πλήρη εικόνα για τα επεισόδια που δημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα, ως ανατυπώσεις  των αγγλικών περιοδικών «Tiger» και «Roy of the Rovers». 

Το μεγαλύτερο όμως κέρδος μου είναι πως βρήκα έναν σπάνιο άνθρωπο, με τον οποίο έχω την ευκαιρία να μοιράζομαι τις αναμνήσεις του λατρεμένου χαρακτήρα που σημάδεψε την παιδικότητά μου και που, παράλληλα, με βοήθησε να βελτιώσω το σχεδιαστικό μου ταλέντο. 
Δείγματα αυτής της επιρροής θα σας παρουσιάζω, πλέον, από το ιστολόγιό μας. 

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Αποφασισμένος!

"Προσπάθησα να του εμφυσήσω κάτι από τα πιστεύω μου..."

Οι λιγοστοί συγγενείς και φίλοι που είχαν συνοδέψει στην τελευταία του κατοικία τον υπερήλικα Γιώργο Θαλασσινό, άρχισαν να κατευθύνονται προς το καφενεδάκι του Κοιμητήριου στον Κόκκινο Μύλο, όπου αναπαύθηκε ο εκλιπών. Εκεί βρέθηκε διαθέσιμος τάφος, εκεί τελέστηκε και η απλή κηδεία, σύμφωνα και με την τελευταία θέληση του θανόντα, ο οποίος δεν επιθυμούσε να επιβαρύνει την οικογένειά του με άσκοπα έξοδα. Ενώ ένα ψιλόβροχο ξεκινούσε να πέφτει από τον ουρανό, ο Αιμίλιος και η σύζυγός του, οι θετοί γονείς του ήρωά μας, ασχολούνταν με το να μοιράσουν τους καλεσμένους τους στα τραπέζια που τους αναλογούσαν. Το κατάστημα είχε χωριστεί στα δύο, αφού, ακριβώς δίπλα, μία άλλη οικογένεια παρέθετε τον δικό της «καφέ της παρηγοριάς», όπως συνηθίζεται να λέγεται αυτή η κοινωνική συνάντηση που ακολουθεί τις Χριστιανικές τελετές, για τον ύστατο αποχαιρετισμό όσων «αποδημούν εις Κύριον».

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Έρχεται.... ο " Ήρωας της Ελλάδας" !!!

Αγαπητοί φίλες και φίλες των κόμικς και των ιστορικών αναγνωσμάτων, που όλοι μας λατρέψαμε,

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι, ενόψει του νέου έτους, θα ξεκινήσω τη δημοσίευση (ανά τακτά χρονικά διαστήματα, γι' αυτό μείνετε σε επαφή με το ιστολόγιο) συνεχειών του νέου μου, ιστορικού αναγνώσματος (με λίγα σχέδια) που έχει τίτλο "Ήρωας της Ελλάδας" και αναφέρεται στις προσπάθειες μερικών νεαρών παιδιών να βοηθήσουν την πολύπαθη χώρα τους να ορθοποδήσει στον 21ο αιώνα.

Με απόλυτο σεβασμό στο εμβληματικό ανάγνωσμα ("Μικρός Ήρως") του αείμνηστου Στέλιου Ανεμοδουρά (1917 - 2000) αλλά και σε όλους όσους συνετέλεσαν σε αυτό, αυτή είναι μία απόπειρα αναβίωσης της ιστορίας στη σύγχρονη εποχή, που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους λάτρεις τέτοιου είδους προσπαθειών και σε καμία περίπτωση δεν προορίζεται για εμπορική εκμετάλλευση.

Ακολουθεί η εισαγωγή του έργου (υπό μορφή προδημοσίευσης)

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Καλή χρονιά με υγεία και ΚΟΜΙΚΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!

Ο... "Ωραίος" Εξωγήινος !!!
(σχέδιο: Bill Lacey)
Με "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο (link) μπορείτε να επισκεφτείτε την πολυδύναμη ομάδα μας (group) στο Facebook, για κουβεντούλα σχετικά με τα αγαπημένα μας κόμικς. 

Περιμένουμε και τις δικές σας συνεισφορές, σύντομα!

https://www.facebook.com/groups/211800563477046/

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΥΓΕΙΑ και περισσότερα ΚΟΜΙΚΣ !!!!!!!!!!!!!!!!

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Βαγγέλης Σαΐτης: «Η γενιά μας μεγάλωσε με τα κόμικς»


(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Συνάντησα χθες τον καλλιτέχνη – σχεδιαστή και αγαπημένο μου φίλο, το γελοιογράφο Βαγγέλη Σαΐτη στο αρχιτεκτονικό του γραφείο, που διατηρεί στο κέντρο της Αθήνας. Είχαμε την ευκαιρία να πούμε πολλά, σε ένα διάλειμμα της εργασίας του και ομολογουμένως, έμεινα για ακόμη μία φορά έκπληκτος από την ευγένεια και τη σεμνότητά του. Με πραγματική συγκίνηση μου εκμυστηρεύτηκε στιγμές από την προσωπική του πορεία στο χώρο της γελοιογραφίας, ενώ μου έδειχνε τις παλαιές και σύγχρονες δημιουργίες του, από την εποχή που, μαθητής μόλις της 2ας Γυμνασίου ξεκινούσε να σχεδιάζει επαγγελματικά (!), έως σήμερα που τον απολαμβάνουμε στο διμηνιαίο «Μπλεκ» των εκδόσεων «Μικρός Ήρως».

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Σπύρος Ανδριανός: Ένας γνήσιος λάτρης των κόμικς!!!

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Δηλώνει «Eραστής της 9ης τέχνης, σκιτσογράφος και μανιώδης συλλέκτης κόμικς», ενώ «λατρεύει την Elodie». Μία απλή ματιά να ρίξει κανείς στο ιστολόγιό του (http://comicmaniacsgr.blogspot.com/), αμέσως αντιλαμβάνεται με ποιον έχει να κάνει. Ο Σπύρος Ανδριανός, παιδί που μεγάλωσε και εκφράστηκε μέσα από την εικονογραφημένη ματιά της ζωής, είναι ένας αληθινός γνώστης του αντικειμένου της «9ης Τέχνης», αλλά παράλληλα ένας ειλικρινής, ευθύς και έντιμος άνθρωπος που, πάντα, «λέει τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη». Δίχως φόβο και πάθος. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο, για να διαβάσετε τα όσα πολύ ενδιαφέροντα μου είπε.

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Ο "Μικρός Ήρως" ξανά στις επάλξεις του Αγώνα!

(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης) Για ακόμη μία φορά, τα τρία ατρόμητα παιδιά, ο Γιώργος Θαλάσσης, η Κατερίνα και ο "Σπίθας" ρίχνονται στη μάχη κατά των ιταμών κατακτητών, μέσα από τις σελίδες του νέου αναγνώσματος με τίτλο "Επιχείρηση Ασημένιος Ουρανός". Στη νέα ιστορία που συνέγραψε ο Γιώργος Γ. Βλάχος και εικονογραφεί ο Κώστας Φραγκιαδάκης, το ασύλληπτο "Παιδί-Φάντασμα" καλείται μαζί με τους φίλους του στο Λονδίνο, προκειμένου να βοηθήσει τη Βρετανική Αντικατασκοπία να δώσει απάντηση σε ένα μυστηριώδες μήνυμα, το οποίο οι μυστικές υπηρεσίες της Αγγλίας κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν! Και μαζί, ένα ξεχωριστό αφιέρωμα του συγγραφέα για την Kατοχή και την Aντίσταση, στο ελληνικό τραγούδι. Κυκλοφορεί το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, ως ένθετο της "ΕΦ.ΣΥΝ."

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Αλμπέρτο Τζιολίτι, ο δεξιοτέχνης!

(Γράφει: Ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)
Το αγαπημένο μας περιοδικό είχε, κατά καιρούς, φιλοξενήσει δημιουργίες πολλών Ιταλών και όχι μόνο, καλλιτεχνών, οι οποίοι βασίσθηκαν σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές, ώστε να μεταφέρουν στο χαρτί τις περιπέτειες δημοφιλών χαρακτήρων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει, αναμφίβολα, ο Ιταλοαμερικανός σχεδιαστής Alberto Giolitti (Ρώμη, 14 Νοεμβρίου 1923 - 15 Απριλίου 1993) που δυστυχώς έφυγε από τη ζωή αρκετά πρόωρα, στερώντας την παγκόσμια σκηνή της "9ης Τέχνης" από τα έργα του. Γόνος της γνωστής οικογένειας που στα 1890 ίδρυσε το περίφημο καφέ - ζαχαροπλαστείο Giolitti (ιδρυτές οι πρόγονοί του, Giuseppe και Bernardina Giolitti), ο νεαρός Alberto γρήγορα αποφάσισε να ακολουθήσει το μεγάλο του όνειρο, να σχεδιάζει, αντί να αναμειγνύει υλικά στην επιχείρηση των γονιών του.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Το Περιοδικό των φίλων του "Μπλεκ" !!!

Ο εκλεκτός φίλος, λάτρης, συλλέκτης αλλά και μελετητής των κόμικς, Παναγιώτης Πλαφουτζής (στο στιγμιότυπο δεξιά, μαζί με τον αείμνηστο Πότη Στρατίκη και τον εικονογράφο Παναγιώτη Λύρη) έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα -όσο και συγκινητική- ανάρτηση στο ιστολόγιό του ("ΣΕΛΙΔΕΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ"), θυμίζοντάς μας μία παλιά ομαδική προσπάθεια αλλά και το εξαιρετικό της αποτέλεσμα. Αξίζει να τη διαβάσετε, με "κλικ" στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://selidesnostalgias.blogspot.com/2021/10/group-magazine-1.html

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Μίκι της καρδιάς μας!

(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)
Στον «Εικονογραφημένο Μικρό Ήρωα» που κυκλοφόρησε την 1η Ιουλίου 1968 από τις εκδόσεις Ανεμοδουρά ως συνέχεια του πασίγνωστου ιστορικού αναγνώσματός του, το ελληνικό κοινό διάβασε για πρώτη φορά τις περιπέτειες του νεαρού Ρέιντζερ της Νεβάδα, Captain Miki και των δύο φίλων του, Τσικουδιά (Doppio Rhum) και Αφαιμάξη (Doctor Salasso). Οι μορφές και των τριών ηρώων ήταν βασισμένες, όπως συνηθιζόταν τότε, σε φυσιογνωμίες ηθοποιών του Χόλυγουντ.






Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Οι εκδοτικές περιπλανήσεις του «Όμπραξ» !!!

Όμπραξ-Βαρώνος-Φαγάνας, από το πενάκι του Guzzon

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Ο πασίγνωστος κοκκινομάλλης πιστολάς του Ουέστ «Όμπραξ», που γνωρίσαμε στην Ελλάδα μέσα από το ομώνυμο, εβδομαδιαίο περιοδικό (1971 – 1975) και που πάντα μας εξέπληττε με τις απίστευτες μεταμφιέσεις του (!) είναι ένας χαρακτήρας κόμικς με μεγάλη ιστορία.

Βγαλμένος μέσα από τη δημιουργική φαντασία των τριών μελών του καλλιτεχνικού στούντιο του Τορίνο, οι οποίοι υπέγραφαν με το αρκτικόλεξο eSseGeSse (Pietro Sartoris, Darrio Guzzon, Giovanni Sinchetto) ο ήρωάς μας «γεννήθηκε» επίσημα στις 23 Απριλίου 1965. Εκείνη την ημέρα εμφανίστηκε στα περίπτερα και κιόσκια της γειτονικής μας χώρας ένα νέο βδομαδιάτικο περιοδικό που εξέδιδε η νεοσυσταθείσα εκδοτική εταιρεία SISAG (SInchettoSArtorisGuzzon, ο Sartoris είχε αληθινή «μανία» με τα αρκτικόλεξα, όπως έχει πει ο Sergio Bonelli) κατόπιν άδειας από τον εκδοτικό Οίκο Dardo. Οι τρεις φίλοι σχεδίαζαν να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον 32 τεύχη, όπως είχαν δηλώσει, ωστόσο στην πορεία φάνηκε ότι η έκδοση παρουσίαζε οικονομικές δυσχέρειες, με αποτέλεσμα να τερματιστεί στο #23, της 24ης Σεπτεμβρίου.

Το επικό περιοδικό Kiwi !

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Το 100-132σέλιδο (διαστάσεων 13Χ18 εκ.) μηνιαίο Γαλλικό περιοδικό Kiwi του εκδοτικού οίκου Lug [που ίδρυσαν ο περίφημος δημιουργός κόμικς Marcel Navarro (1923 – 2004) κι ο επιχειρηματίας Auguste AlbanVistel  (1905 – 1994) με την εταιρεία τους να δραστηριοποιείται επί μία 40ετία, κατά το χρονικό διάστημα 1950 – 1989] αποτελεί μία εμβληματική παρουσία στο χώρο της «9ης Τέχνης», έχοντας φιλοξενήσει τις εικονογραφημένες ιστορίες πολλών γνωστών χαρακτήρων, τους οποίους λατρέψαμε και στην Ελλάδα.

Με δύο περιόδους έκδοσης, την πρώτη από το Σεπτέμβριο του 1955 έως το 1988 και τη δεύτερη έως το Δεκέμβριο του 2003 (κυρίως με ανατυπώσεις) έφτασε τον σπουδαίο αριθμό των 582 τευχών. Ως βασική του ιστορία περιείχε τον χαρακτήρα Blek le Roc που έναν χρόνο πριν (1954) είχαν εμπνευστεί οι τρεις Τορινέζοι συνεργάτες (στούντιο eSseGeSse)  με πρωτότυπη ονομασία Il Grande Blek Macigno. Ο «ξανθός γίγας» δεν άργησε να έρθει και στη χώρα μας, τον Ιούνιο του 1969, από τον αείμνηστο Στέλιο Ανεμοδουρά (1917 – 2000) και τις εκδόσεις Μικρός Ιππότης.

Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Οι "ρίζες" των ελληνικών κόμικς !

 Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα (στα αγγλικά) από το ζωγράφο και μέλος του ιστολόγιού μας, Γαβριήλ Τομπαλίδη.


Detail from the cover of Erotokritos (2016). Art by Giorgos Gousis.

(by Gabriel Tombalidis, Mikros Iros Publications LP)

July 16th, 2020

The Early Years

The roots of Greek Comics can be found in the early 20th century, and mainly through the interwar period, with the evolution of the satirical cartoons (mostly socio-political) in a certain “strip” form. One of the Greek pioneers of this form was sketch artist Fokion Dimitriadis with his single page strips in the newspaper Elefthero Vimawhich debuted in 1927. In the next decade, this form of art will flourish, and in 1939 we see the premiere of To Periodiko Mas, a magazine published by Nikos Kastanakis. This Greek magazine was the first to include comics. Kastanakis, an inventive publisher, created the comics and mimicked diverse styles, giving the impression that different artists were working on the magazine. Unfortunately, after 25 issues, the magazine ceased its publication due to World War II. In 1945, after the war ended, a new magazine called To Ellinopoulo, hit the stands. On the last page of its 5th issue, the magazine started a new single page comic called Bibikos drawn by Kostas Papadopoulos. These early stories were mostly rip offs from comics published in the Italian kids magazine Corriere dei Piccoli. The stories, following the Italian text, were written in octosyllabic rhyme, which fit perfectly as narration method for kids and was adopted by many Greek kids magazines of the era. Bibikos stories began to have original material thanks to the great Greek painter Michael Papageorgiou (artistic name Doris). After Ellinopoulo ended its run, Papageorgiou continued to create stories with Bibikos for the new magazine Thisavros ton Pedion. The Bibikos character had an important place in the history of Greek comics, as he is the hero of the first comic book published by A. Samaras. Bibikos o Efevretis, published in 1950, included 16 single page strips and was the first issue of the comics series that possibly run for four issues (issues 2 – 4, if they truly do exist, are considered “lost”).

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Η περίφημη ημιτελής περιπέτεια του ΖΑΓΚΟΡ

 Τον Δεκέμβριο του 1975 ξεκίνησε στο "ΖΑΓΚΟΡ" μια εντυπωσιακή περιπέτεια, που συνεχίστηκε στο "ΤΖΑΓΚΟΥΑΡ", αλλά δυστυχώς τελείωσε απότομα χωρίς να διαβάσουμε ολοκληρωμένη την ιστορία.


Η περιπέτεια αυτή ξεκίνησε απο το τεύχος 258 και να ολοκληρωθεί απότομα  όπως είπαμε με το τεύχος 12 του "ΤΖΑΓΚΟΥΑΡ" ( η εξέλιξη του περιοδικού "ΖΑΓΚΟΡ").

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Πως σας φαίνεται η... Tiger Girl ;

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Με αφορμή ανάρτηση του καλού μου φίλου Γιώργου Ι. Φαρδέλλου στην «ομάδα» των εικονογραφημένων περιοδικών που διατηρούμε στο facebook, πραγματοποίησα σήμερα μία μικρή έρευνα, σχετικά με έναν δημοφιλή γυναικείο χαρακτήρα κόμικς των δεκαετιών του ’40 και ’50.

Tiger Girl, η θηλυκή εκδοχή του Ταρζάν!

Το περιεχόμενο της ιστορίας είναι περιπετειώδες, Αφρικανικής («ζουγκλικής» όπως λέμε) θεματολογίας, στα πρότυπα του Ταρζάν. Η βασική ηρωΐδα, ωστόσο, είναι Ινδή, ονομάζεται πριγκίπισσα Vishnu και οι επιρροές της εκπηγάζουν από τον Ινδουισμό (ως συμπρωταγωνιστές της έχει αφενός τον συμπατριώτη της, εμφανιζόμενο άλλοτε σαν ινδουιστής και άλλοτε ως Σιχ, Abdola και τον τίγρη Benzali).

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Οι «Τρίδυμες» που έγιναν... «Άγγελοι»!!!

(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Σήμερα θα καταπιαστούμε με μία «πικάντικη» εικονογραφημένη σειρά (κόμικς), από εκείνες που δημοσιεύτηκαν στη χώρα μας τα πρώτα «Μεταπολιτευτικά», όπως λέμε, χρόνια, εκείνα δηλαδή που ακολούθησαν την πτώση της επταετούς στρατιωτικής «χούντας» (21 Απριλίου 1967 – 23 Ιουλίου 1974). Βρισκόμαστε στον Μάιο του 1975 όταν ο Στέλιος Ανεμοδουράς αποφασίζει να κάνει μία στροφή στη φυσιογνωμία των ιστοριών που εκδίδει στην Ελλάδα, επιλέγοντας να φέρει εδώ τον περίφημο Ιταλικό τίτλο Jonny Logan, ως ομότιτλο μηνιαίο περιοδικό (ΤΖΟΝΝΥ ΛΟΓΚΑΝ). Το εγχείρημα είναι τολμηρό, καθώς το καυστικό όσο και πρωτοποριακό χιούμορ της δημιουργίας του σεναριογράφου Romano Garofalo (γενν. 1941) και του αείμνηστου σχεδιαστή Leone Cimpellin (1926 – 2019) είναι αμφίβολο αν θα «πιάσει» στο εγχώριο (αρκετά συντηρητικό τότε) αναγνωστικό μας κοινό.


Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Ο ιδεολόγος μαχητής "Δίκαιος" !!!

(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Την 1η Ιουλίου 1976 οι εκδόσεις του αείμνηστου Στέλιου Ανεμοδουρά (22.5.1917 – 6.5.2000) μας χάρισαν το εβδομαδιαίο περιοδικό Δίκαιος, που ανατύπωνε πρόσφατες εν-γένει ιστορίες των Γαλλικών εντύπων Vaiilant/Pif και ευτύχησε να παρουσιάσει 24 τεύχη.

Η πρωτότυπη σειρά είχε εμφανιστεί στο #69 (Ιούνιος 1970) του περιοδικού Pif, ωστόσο σύντομα απέκτησε τον αυτόνομο τίτλο της, στο (ομότιτλο) Docteur Justice (1973-1977, συνολικά 22 τεύχη). Την αυθεντική σειρά εμπνεύστηκε ο σεναριογράφος Ollivier Jean (14.4.1925 – 30.12.2005) και σχεδίασε ο Ιταλός καρτουνίστας Raphael Marcello Carlo Raph Marc», 16.11.1929 – 23.12.2007). Όλα τα εξώφυλλα της ελληνικής έκδοσης φιλοτέχνησε ο Βύρων Απτόσογλου («Byron», 1923 – 26.9.1990). Στο οπισθόφυλλο δέσποζαν γελοιογραφίες του εξαίρετου «Quino» (17.7.1932 – 30.9.2020).

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

«Εικονογραφημένος ΤΖΑΓΚΟΥΑΡ»: Το ιστορικό #1

(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Στις 18 Δεκεμβρίου του 1975 και ημέρα Πέμπτη, ο Στέλιος Ανεμοδουράς, προετοιμάζοντας ήδη την «αναβάθμιση» του εβδομαδιαίου «Μπλεκ» (στο οποίο ουσιαστικά μετέφερε τις περισσότερες από τις σειρές που δημοσιεύονταν στα «Ζαγκόρ» και «Όμπραξ») προχώρησε στην έκδοση ενός ακόμη περιοδικού, στο οποίο βρήκαν «στέγη» δύο από τους δημοφιλείς χαρακτήρες που δεν «χωρούσαν» στο νέο έντυπο. Το ονόμασε «Τζάγκουαρ» και στις 68 του σελίδες περιέχονταν 7 διαφορετικές ιστορίες. Οι δύο από αυτές, πασίγνωστες ήδη στο αναγνωστικό κοινό, ήταν ο «Ζαγκόρ» (των Sergio Bonelli Gallieno Ferri) και ο «Κάπταιν Μίκυ» (των «eSseGeSse»). Το «Τζάγκουαρ», όπως δηλωνόταν στην «ταυτότητά» του, συνεργαζόταν με 6 διαφορετικούς οίκους του εξωτερικού, εξασφαλίζοντας τις αποκλειστικότητές τους. Συγκεκριμένα, δημοσίευε ιστορίες των εκδόσεων Adventures et Voyages (με έδρα στο Παρίσι Γαλλίας), Bruguera (Βαρκελώνη Ισπανίας), Syndication International (Λονδίνο Μ. Βρετανίας), Dardo, Cepim και Sartoris & Co (Μιλάνο και Τορίνο Ιταλίας).

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά, τη σύνθεση του περιοδικού:

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Σαν σήμερα: ο "Μπλεκ" στην Ελλάδα!

Ήταν Τετάρτη 25 Ιουνίου του 1969, σαν σήμερα δηλαδή πριν από 52 ολόκληρα χρόνια, όταν στα περίπτερα της χώρας εμφανίστηκε ένα νέο, εικονογραφημένο περιοδικό σε διαστάσεις "τσέπης", που έμελλε να γράψει ιστορία! Από τότε, ο υψηλόσωμος "ξανθός γίγας" μπήκε στη ζωή μας και μας συντροφεύει ασταμάτητα, ως (πρωτίστως) μία ευκαιρία να επιστρέφουμε στην εποχή της ανέφελης παιδικότητας που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα, χάρις και σε αυτόν, σε όλες τις ψυχές των πιστών του αναγνωστών. Χρόνια πολλά, "Μπλεκ" !!!

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης των αναγνωστών


Αναρτήθηκαν πριν λίγο στην επίσημη ιστοσελίδα των εκδόσεων "ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ" τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης μεταξύ των αναγνωστών του "Μπλεκ", σχετικά με τις σειρές που θα επιθυμούσαν να δημοσιευθούν στο έντυπο. Όπως χαρακτηριστικά αποτυπώνεται στον ανωτέρω πίνακα, οι χαρακτήρες "Φάντομ", "Κάπτεν Μίκι", "Φλας Γκόρντον" και "Ρόυ Ρέης" δείχνουν να προηγούνται στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό και μάλιστα με αισθητή διαφορά, κατέκτησε η "άλλη" επιλογή, πέραν δηλαδή των συγκεκριμένων προτάσεων που υπήρχαν. 

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Οι αναγνώστες του "Μπλεκ" ψηφίζουν τους ήρωές τους!


Για μία ακόμη φορά, οι υπεύθυνοι των εκδόσεων "ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ" με επικεφαλής το Λεωκράτη Ανεμοδουρά, απευθύνονται στους αναγνώστες του αγαπημένου μας περιοδικού "Μπλεκ" με σκοπό την καταγραφή (υπό μορφή δημοσκόπησης) των πιο δημοφιλών χαρακτήρων κόμικ, που το κοινό επιθυμεί οι ιστορίες τους να φιλοξενηθούν από το ερχόμενο φθινόπωρο στο έντυπο. Μεταξύ των προτάσεων, μάλιστα, υπάρχουν αρκετές λατρεμένες σειρές που απολαμβάναμε παλαιότερα. 

Με "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο (link) μεταφέρεστε στην ψηφοφορία

https://www.mikrosiros.gr/blog/diagwnismos-newn-irwwn-sto-periodiko-mplek

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Alli Simons: Ένας γνήσιος λάτρης των κόμικς!

(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Μία από τις αγαπημένες εικονογραφημένες σειρές των εφηβικών μου χρόνων, στο περιοδικό «Μπλεκ» (αρχικά) και εν-συνεχεία στο «Αγόρι», ήταν η ιστορία του αιωνόβιου υπέρ-αθλητή William Wilson. Ο ελληνικός τίτλος της σειράς ήταν «Υπεράνθρωπος» και μας κράτησε συντροφιά στα #410-428 και #1-2 του «Νέου Δυναμικού».

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο προ ετών, ανακάλυψα ένα εξαιρετικό site, πλήρως αφιερωμένο σε αυτό τον χαρακτήρα. Είναι μία προσπάθεια ενός ιδιώτη, λάτρη των κόμικς, όπως και εγώ, να αποτίσει φόρο τιμής σε μία σειρά που λάτρεψε. Ομολογουμένως, ο φίλος μου, Alli Simmons (φώτο), μία πολύ αξιόλογη και πολύπλευρη προσωπικότητα, έχει κάνει επαγγελματική δουλειά !

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Η παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια των κόμικς !!!

(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Υπάρχει μία ιστοσελίδα που ασχολείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με την καταγραφή και την παρουσίαση χιλιάδων δημιουργών κόμικς, ανά την υφήλιο. Εμπλουτίζεται συνεχώς από τον ακούραστο υπεύθυνό της Bas Schuddeboom, με τον οποίο είχα πολλές φορές τη χαρά να συνεργαστώ, στέλνοντάς του βιογραφικά και άλλα στοιχεία πολλών Ελλήνων δημιουργών. Τελευταία, έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια επέκτασης της ύλης των λημμάτων του, με έρευνα σε βάθος, που με έχει αφήσει άναυδο!!!

Αξίζει να την επισκεφτείτε, για να θαυμάσετε τη δουλειά του, με "κλικ" στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.lambiek.net/home.html

Παραθέτω και το link για να διαβάσετε, με αλφαβητική σειρά, όσα άρθρα αφορούν σε συμπατριώτες μας, καλλιτέχνες. 

https://www.lambiek.net/artists/a/?country=Greece

Σας προτρέπω, όσοι διαθέτετε στοιχεία και για άλλους Έλληνες δημιουργούς, να επικοινωνήσετε μαζί του.