Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Πως σας φαίνεται η... Tiger Girl ;

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Με αφορμή ανάρτηση του καλού μου φίλου Γιώργου Ι. Φαρδέλλου στην «ομάδα» των εικονογραφημένων περιοδικών που διατηρούμε στο facebook, πραγματοποίησα σήμερα μία μικρή έρευνα, σχετικά με έναν δημοφιλή γυναικείο χαρακτήρα κόμικς των δεκαετιών του ’40 και ’50.

Tiger Girl, η θηλυκή εκδοχή του Ταρζάν!

Το περιεχόμενο της ιστορίας είναι περιπετειώδες, Αφρικανικής («ζουγκλικής» όπως λέμε) θεματολογίας, στα πρότυπα του Ταρζάν. Η βασική ηρωΐδα, ωστόσο, είναι Ινδή, ονομάζεται πριγκίπισσα Vishnu και οι επιρροές της εκπηγάζουν από τον Ινδουισμό (ως συμπρωταγωνιστές της έχει αφενός τον συμπατριώτη της, εμφανιζόμενο άλλοτε σαν ινδουιστής και άλλοτε ως Σιχ, Abdola και τον τίγρη Benzali).

Παρουσία στα καρέ και συντελεστές.

Η πρώτη εμφάνιση (καθώς δεν απέκτησε ποτέ δικό της τίτλο) της αρχικά κοκκινομάλλας (αργότερα κατάξανθης) κοπέλας πραγματοποιήθηκε στο #32 (Ιούνιος 1944) του διμηνιαίου περιοδικού Fight Comics (1940 - 1954) που εξέδιδε η Αμερικανική εταιρεία Fiction House Magazines (1938 – 1954) του Αυστραλού εκδότη (γεννημένου στη Βικτόρια το 1913) H. John Edwards. Η τελευταία, από τις 33 συνολικά συνέχειες, εμφανίστηκε στο #81 (Ιούλιος 1952). Ο αρχικός σχεδιασμός ανήκει στον Αμερικανό καλλιτέχνη Robert Hayard BobWebb. Αργότερα, η σειρά επανεμφανίστηκε ως μία εκ των πολλών ιστοριών που δημοσιεύονταν στο εβδομαδιαίο περιοδικό Jungle Comics (#29, Απριλίου 1950 έως #163, καλοκαίρι 1954). Η δεύτερη αυτή εκδοχή είχε δημιουργούς τους σεναριογράφους Morgan Thomas και Alan OHara και το σχεδιαστή Alex Anthony Blum (1889 – 1969).


To δεύτερο, αυτό περιοδικό είχε σαν βασική ιστορία του τις περιπέτειες του ξανθού Βασιλιά της Ζούγκλας - Kaanga (ο οποίος είναι, όπως ορθότατα μας επεσήμανε ο φίλτατος μελετητής και συγγραφέας των εκδόσεων αυτής της εποχής και όχι μόνο, Γιώργος Γερ. Βλάχος, το alter-ego του παρόμοιου χαρακτήρα Gi - Gor, των ίδιων εκδόσεων που προστάτευε τη μελαχρινή συν-πρωταγωνίστρια Ann Mason) του Maurice Whitman, χαρακτηριστική σκηνή από την οποία υπήρχε σε κάθε εξώφυλλο της έκδοσης. Οι υπόλοιπες περιεχόμενες σειρές εναλλάσσονταν.

Μία τρίτη εμφάνιση (12 συνέχειες) της εξωτικής μορφής (οπλισμένης με ένα μαστίγιο και ένα λάσο, που της χάριζαν μεγάλη ισχύ) ολοκληρώθηκε στο νεανικό έντυπο Jungle Girls.


Οι περιπέτειες της ξανθής καλλονής (Tiger Girl) ανατυπώθηκαν και στην Ελλάδα (1958, στο οπισθόφυλλο του περιοδικού Υπεράνθρωπος) σε επιμέλεια του Θέμου Ανδρεόπουλου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου