Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Μίκι της καρδιάς μας!

(Γράφει ο Νίκος Δ. - Θ. Νικολαΐδης)
Στον «Εικονογραφημένο Μικρό Ήρωα» που κυκλοφόρησε την 1η Ιουλίου 1968 από τις εκδόσεις Ανεμοδουρά ως συνέχεια του πασίγνωστου ιστορικού αναγνώσματός του, το ελληνικό κοινό διάβασε για πρώτη φορά τις περιπέτειες του νεαρού Ρέιντζερ της Νεβάδα, Captain Miki και των δύο φίλων του, Τσικουδιά (Doppio Rhum) και Αφαιμάξη (Doctor Salasso). Οι μορφές και των τριών ηρώων ήταν βασισμένες, όπως συνηθιζόταν τότε, σε φυσιογνωμίες ηθοποιών του Χόλυγουντ.






   
Ήταν μία δημιουργία του 1951, των τριών Ιταλών συνεργατών που υπέγραφαν με το αρκτικόλεξο eSseGeSse, από τα αρχικά των επωνύμων τους. Ωστόσο, την ίδια χρονιά οι εκδόσεις του Δημ. Φλεβοτόμου είχαν παρουσιάσει και αυτές έναν ακόμη χαρακτήρα της Τορινέζικης καλλιτεχνικής τριάδας και πιο συγκεκριμένα τον Comandante Mark (που αργότερα τον ξαναδιαβάσαμε ως «Λοχαγό Μαρκ» στο περιοδικό «Όμπραξ» του Στέλιου Ανεμοδουρά. Σε εκείνη την πρώτη του εμφάνιση στη χώρα μας, ο μελαχρινός αξιωματικός του Αμερικανικού επαναστατικού στρατού ονομαζόταν «Κάπταιν Σουϊγκ» (από τη Γαλλική εκδοχή της σειράς, ως Captain Swing), αλλά έμεινε, δυστυχώς στα 3 μόλις τεύχη…
Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι οι eSseGeSse είχαν εμπνευστεί από κοινού, στην «παρθενική» τους δημιουργία ως σχεδιαστικό «τρίο», το χαρακτήρα Kinowa (1950) για τις εκδόσεις του Tristano Torelli, πάνω σε σενάριο του Andrea Lavezzolo (1905 – 1981), που τότε υπόγραψε με το ψευδώνυμο A. Lawson. Ο κεντρικός χαρακτήρας (Sam Boyle) αποτελεί εμβληματική μορφή της Ιταλικής εικονογραφημένης παράδοσης του Φαρ Ουέστ.

2 σχόλια:

  1. Λατρεύω όλα τα κείμενα σου που δείχνουν την αγάπη και το μεράκι που έχεις για τους αγαπημένους μας χαρακτήρες!!Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Σπύρο μου, αναμένω με ανυπομονησία και δικά σου !!!

      Διαγραφή