Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΜΙΣΤΕΡ ΝΟ



















Οι ίδιοι καλλιτέχνες (Guido Nolitta(Sergio Bonelli), Gallieno Ferri) που δημιούργησαν τον Ζαγκόρ εξέδωσαν τον Ιούνιο του 1975 το πρώτο τεύχος μίας μίνι σειράς που υπολόγιζαν να διαρκέσει 5 τεύχη. Ο ήρωας της όμως καθώς και το ασυνήθιστο περιβάλλον στο οποίο διαδραματίζεται (η Αμαζονία) συντέλεσαν στο να γίνει η σειρά μια φοβερή επιτυχία που σήμερα έχει ξεπεράσει τα 300 τεύχη(Ιταλία).

Ο Μίστερ Νο (Κύριος Όχι) είναι ο Αμερικάνος πιλότος Τζερόμ (Τζέρρυ) Ντρεϊκ. Επιζώντας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, αηδιασμένος από τη βία του Δυτικού κόσμου τον εγκαταλείπει για να αναζητήσει τον “παράδεισο επί της γης” στο Μανάους, μία Βραζιλιάνικη πόλη στην καρδιά του Αμαζονίου. Εκεί αγοράζει ένα αεροπλάνο Πάϊπερ και κερδίζει τα προς το ζείν ως οδηγός τουριστών. Ειλικρινής έντιμος, λάτρης του αλκοόλ και των γυναικών, είναι επαναστάτης από τη φύση του, όπως δηλώνει και το παρατσούκλι του. Παρέμεινε στην περιοχή του Αμαζονίου ως το τεύχος 241 (της Ιταλικής βέβαια έκδοσης). Τότε αναγκάστηκε να φύγει και επέστρεψε στην Νέα Υόρκη. Μετά, πάντως, από πολλές περιπέτειες και εκεί, επίστρεφει πίσω στο Μανάους (τεύχος 273).



Στις περιπέτειες του ο Μίστερ Νο δεν έχει κάποιο μόνιμο συνεργάτη. Ο μόνος που μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι είναι ο πρώην Γερμανός στρατιώτης Ότο Κρούγκερ γνωστός και ως Ες-Ες με τον οποίο μοιράστηκαν λίγες ιστορίες και πολλά ποτά. Άλλοι φίλοι του στο Μανάους είναι ο μπάρμαν Πάουλο Αντόλφο, ο μηχανικός Αουγκουστίνο και ο τραγουδιστής Ντάνα Γουίντερ. Αντίστοιχους ρόλους στη Νέα Υόρκη παίζουν ο φλύαρος μπάρμαν Χάρβεϋ Φέννερ και ο ιδιοκτήτης καμπαρέ Μαξ Κούλβερ. Από τις αμέτρητες γυναικείες κατακτήσεις του θα
ξεχωρίσουμε μόνο μία, την όμορφη αρχαιολόγο Πατρίτσια Ρόουλαντ.




















Ο Μίστερ Νο απεχθάνεται τη βία, αναγκάστηκε όμως να καταφύγει πολλές φορές σ’ αυτή για να σωθεί από τους εχθρούς του. Ο σημαντικότερος και πιο επικίνδυνος είναι ο πανίσχυρος Ιάπωνας Κένζο Ισχικάουα αρχηγός της «Νεκρής Λεγεώνας», κύριος λόγος και για την φυγή του Μίστερ Νο από την Βραζιλία.

Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε την 17η Απριλίου του 1976 με 136 ασπρόμαυρες σελίδες και κράτησε για 10 τεύχη. Επανακυκλοφορεί τον Ιούνιο του 1986 με 100 σελίδες και αυτή τη φορά μένει μαζί μας για 56 μηνιαία τεύχη. Εκδότης: Στέλιος Ανεμοδουράς - Περιοδικός Τύπος

(Πηγή: Greekcomics - Κείμενο : Κώστας Γιαννακόπουλος)

26 σχόλια:

  1. Oταν πρωτοκυκλοφορησε το αγόρασα,εως οτου σταματησε,εκτοτε δεν το ξαναβρηκα και αυτη
    την στιγμη δεν εχω κανένα τευχος του Μίστερ Νο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικός ήρωας, αγαπημένο περιοδικό.
    Διαβάζοντας ξανά τώρα τα τεύχη, ανακαλύπτω πολλά καινούρια πράγματα και βλέπω με διαφορετικό μάτι τον Μίστερ Νο. Υπάρχουν μηνύματα στις ιστορίες που δεν τα αντιλαμβανόμασταν όταν είμασταν παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι για μένα η πιο προχωρημένη έκδοση του Ζαγκόρ.
    Οι ίδιοι δημιουργοί λίγα χρόνια μετά πήγαν τις ιστορίες του Ζαγκόρ μερικά βήματα πιο πέρα.
    Ίδιες ιστορίες για πιο ενήλικους αναγνώστες.
    Π.Χ οι ιστορίες με τους Καγκασέιρο από τα πρώτα τεύχη με την ιστορία των Σεμινόλες από τα Ζαγκόρ 16Χ-17Χ. Η ιστορία με τα τέρατα της λίμνης και σίγουρα αρκετές άλλες. Αντιήρωας εκ πρώτης αλλά με τα αγνότερα κίνητρα που μπορούσαν να του δώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστή η αναφορά του φίλου Κώστα.Για εμένα ο Μίστερ Νο είναι ¨ωραίος¨ ήρωας. Εκτός από τις ¨δυνατές¨ ιστορίες του,η Λατινική Αμερική είναι...παράδεισος περιπετειών! Και εγώ έχω λίγα τεύχη και κρίμα που σταμάτησε από τον κ.Ανεμοδουρά. Όπως και όλοι οι άλλοι τίτλοι του. Κρίμα που και κανένα άλλο μέλος της οικογένειας Ανεμοδουρά δεν προσπάθησε να επανεκδώσει τον Μίστερ Νο, να ολοκληρώσει την έκδοση Του Συλλεκτικού Μπλεκ,κ.α. Ή να συνεργαστεί με άλλους εκδότες ή οργανισμούς (όπως η ΜΑΜΟΥΘ comix με την καθημερινή). Φανταστείτε ο Μπλεκ να εκδίδεται σε συνεργασία με μία εφημερίδα!
    Και επειδή μου αρέσουν τα κόμικς, μεταξύ αυτών κι ο Μίστερ Νο και επειδή δεν βλέπω επανέκδοσή του στον ορίζοντα, μετά τον Αύγουστο θα μου έρθουν τέυχη από Ιταλία, οπότε θα τα σκανάρω για όλους μας.Στα Ιταλικά βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Π'αναθεμα μας[εμας τους Ελληνες εννοω]ουτε για
    μια ολοκληρωμενη εκδοση δεν ειμαστε ικανοι και
    ετοιμη απο αλλους!!!!!!!! ειναι δυνατον να δια-
    βαζω Μπλεκ απο 8 χρονων και να εχουν περασει 41
    χρονια και να μην εχει ολοκληρωθει αυτη η ερμη
    σειρα? και δεν ειναι μονο το Μπλεκ ετσι?
    Καταλάβατε ποσο οι εκδοτικοι οικοι υπολογιζουν
    τους πελατες τους-εμας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ καλά τα λες φίλε Κώστα!
    Αν λείπει η αγάπη και το μεράκι για τα κόμικς, τότε ο εκδότης μένει απλά να κυνηγά νούμερα. Κι αν αυτά δεν του κάτσουν, τότε τα παρατάει. Εξαίρεση αποτελεί (και τον αναφέρω επειδή λίγο-πολύ τυγχάνει να τον γνωρίζουμε όλοι), ο φίλος Νίκος Ζώης. Κάνει το χόμπυ του, δημιουργεί περιοδικά που αρέσουν πρώτα απ' όλα στον ίδιο και αδιαφορεί αν δεν κάνουν τρελλές πωλήσεις...
    Ίσως αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γι΄αυτο σας λέω πάμε να αγοράσουμε τα δικαιώματα
    τών Μπλεκ,Μαρκ,Μικρος Σεριφης,Τεξ και όλα αυτα
    να γίνουν ενα κομικ σε συνέχειες με 68 σελιδες
    να δειτε τι χαμος θα γινει!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχεις δίκιο adamsjim. Ο Νίκος Ζώης εκδήδει τεύχη για τους λίγους πια φίλους των κόμικς. Σίγουρα μπαίνει και μέσα! Αλλά δεν το βάζει κάτω! Αυτός είναι εκδότης των κόμιξ για εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για τα δικαιώματα των Μπλεκ, Μαρκ,Τεξ κ.α. θα τα ξαναπούμε από Σεπτέμβρη. Θα δούμε τότε πώς θα κινηθούμε.Και πιο πολύ εμείς που είμαστε από Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα ήταν πολύ πρωτοποριακό, φίλοι μου, αν μια ομάδα φίλων των κόμικς (όπως εμείς), κατάφερνε να πάρει τα δικαιώματα αυτών των τίτλων και να τα ξαναεκδώσει! Έστω και σε ένα πολυσυλλεκτικό περιοδικό (όπως ήταν τα Μπλεκ και Αγόρι). Αν και δύσκολοι καιροί για οικονομικά ανοίγματα, η ιδέα με εξιτάρει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παναγιώτη, εσύ και κάποιοι άλλοι από την παρέα έχετε κάποιες άκρες και πιθανόν αξίζει να το διερευνήσετε αυτό. Μετά θα ενωθούμε πολλοί σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όντως ένα πολυθεματικό θα ήταν ίσως βιώσιμο.
    Το θέμα είναι πως θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε τουλαχιστον μια ιδέα συνολικού κόστους έκδοσης.
    Δικαιώματα, δημιουργία, διαχείριση, διαφήμιση διακίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βλέπω οτι ολοι ενδιαφερομαστε για την εκδοση ενος
    πολυσυλλεκτικου κομικ,μακαρι να γινει και αν ειναι
    απο εμας τοσο το καλυτερο.
    Πρός το παρον ας ευχηθουμε χρονια πολλα στον αρχη-
    γο μας τον ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ ο οποιος σημερα εχει τα
    γενεθλια του. Νίκο χρονια πολλά με υγεία & με πολ-
    λά κομικς,ιδίως Μ Π Λ Ε Κ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια Πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Να χαιρόμαστε τον Μικρό -(Μεγάλο) Αρχηγό μας!
    Να είσαι πάντα καλά, αρχηγέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια Πολλά Νικόλα. Εύχομαι τα καλύτερα φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρόνια πολλά Νίκο με υγεία και ευτυχία σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο.Πολλές και καλές ιδέες και για άλλα τεύχη Μπλεκ!Να τα εκατοστήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φίλοι μου αγαπημένοι, σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας, να είστε όλοι σας πάντα καλά, το εύχομαι μέσα απ' την ψυχή μου! Όσον αφορά στις εκδόσεις που γράφετε, χθες δέχθηκα ένα τηλεφώνημα που με στεναχώρησε πολύ από το ζεύγος Ανεμοδουρά. Ούτε λίγο ούτε πολύ, σχεδόν "κατηγορήθηκα" ότι διασπείρω ειδήσεις στο διαδίκτυο μέσω των blog μας, σχετικά με τη δημιουργία νέου εκδοτικού οίκου από τον ανηψιό του κ. Γιώργου, ο οποίος προχώρησε σε αυτόνομες εκδόσεις. Εξήγησα και στους δυο τους ότι εμείς δεν έχουμε καμία σχέση και εδώ και τόσα χρόνια στηρίζουμε με ανιδιοτέλεια τις δουλειές του "Π.Τ", τόσο αγοράζοντας τα περιοδικά, όσο και προβάλλοντας τα μέσω των ιστοσελίδων μας. Κάποιος μάλιστα κακοήθης είχε το θράσος να με διαβάλει προσωπικά στον κ. Γιώργο Ανεμοδουρά, λέγοντάς του ότι δήθεν έχω προχωρήσει σε συνεργασία με την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" για την επανέκδοση του "Μικρού Ήρωα", χωρίς να λάβω άδεια!!! Πράγματα ανήκουστα!!! Έστειλα από χθες το mail μου στον κ. Γιώργο και τον προέτρεψα να συντάξει μια ανακοίνωση για το θέμα, την οποία αναμένουμε για δημοσίευση...
    Όπως καταλαβαίνετε, κάθε σκέψη για δικαιώματα κ.λ.π. προς το παρόν είναι εκτός θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νίκο χρόνια πολλά με υγεία πάνω από όλα.
    Όλα τα άλλα θα πάρουν τον δρόμο τους. Η αλήθεια πάντα βγαίνει στην επιφάνεια.
    Μην σκάς !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλε μου, ακούγεται πάρα πολύ άσχημο αυτό. όλοι εμείς ξέρουμε πόσα έχεις κάνει για την προβολή και την προώθηση εκδόσεων του Περιοδικού Τύπου. Για να μην μιλήσω για το ήθος και την εντιμότητά σου. Είσαι φωτεινό παράδειγμα και κανένας δεν μπορεί να σε κατηγορεί για τέτοιες μικρότητες.
    Άλλωστε, νομίζω πως το να σχολιάζουμε εκδοτικές κινήσεις δεν απαγορεύεται, ας ρωτήσουν και το νομικό τους τμήμα εκεί στον Περιοδικό Τύπο. Τα blog είναι ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ας το συνειδητοποιήσουν κάποιοι.
    Και στην τελική, οι εκδότες χρωστάνε στο αναγνωστικό κοινό! Πού ακούστηκε να χρωστάμε εμείς σε αυτούς; Τόσα χρόνια που τους στηρίζουμε με την αγορά των περιοδικών τους, είναι καλά; Σε έχει πάρει ποτέ κανείς να σε ευχαριστήσει που αγοράζεις το Μπλεκ ή το Σπάιντερ Μαν;
    Μην τρελαθούμε κι όλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κι όσο για σκέψεις για δικαιώματα, φυσικά μπορούμε να συνεχίσουμε να το ψάχνουμε. Τα κόμικς δεν είναι μόνο τα ΜΠΛΕΚ, ΖΑΓΚΟΡ, ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ... Όσο κι αν έτσι πιστεύουν εκεί, στον Περιοδικό Τύπο!
    Χελόου! Ο μπαμπάς είναι άνθρωποοοος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όλοι εμείς, είμαστε αγνοί φίλοι των κόμικς και στηρίζουμε την όποια προσπάθεια των εκδοτικών οίκων για κόμικς. Εδώ και πολλά χρόνια τα αγοράζουμε αλλά και τα κάνουμε γνωστά σε φίλους μας ώστε να μεγαλώσει η οικογένεια των φίλων των κόμικς.Και στην τελική κατάντησε η αγάπη μας για αυτά πολύ ακριβή! Αρκετά ευρώ για λίγες σελίδες κακής ποιότητας χαρτί, ορθογραφικά και εκφραστικά λάθη,κακός-λάθος χρωματισμός, ατέλειες στα σκίτσα και γενικά πολύ πολύ τσαπατσουλιά.Αν τώρα η επιμέλεια της έκδοσης είναι επαγγελματική, τότε πληρώνεις 8-10 ευρώ το τεύχος το μήνα, που?! Εδώ στην Ελλάδα!Απαράδεκτο!Από την άλλη, ζητάμε από τους εκδοτικούς οίκους,είτε λέγονται είτε ότι θα τις στηρίζουμε αγοράζοντας τα τεύχη τους, αλλά να είναι ΣΤΗΝ ΕΝΤΕΛΕΙΑ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΑ και με ΛΟΓΙΚΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ.Και επιπλέον, να ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ τις σειρές.
    Όσον αφορά τα δικαιώματα, καλό θα ήταν από Σεπτέμβριο να βρεθούμε όλοι μαζί να πούμε τις σκέψεις μας.Να πιάσουμε παλιούς ή και νέους εκδότες που αυτοί οι άνθρωποι έχουν εμπειρία και ξέρουν δέκα πράγματα παραπάνω από εμάς,να μας βοηθήσουν να εκδόσουμε εάν γίνεται ένα πολυσυλλεκτικό περιοδικό με τους αγαπημένους μας ήρωες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ....είτε λέγονται ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΟΥΦΟΥΤΟΣ είτε ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΞΕΦΟΥΦΟΥΤΟΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. οι εκδοτικοί που αναφέρω πιο πάνω είναι μέρος από το πιο πάνω μου κείμενο που κατά λάθος δεν επικολλήθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ψάχνω για αγορά τα τευχη 17, 39, 41,42, 44, 49, 50, 53, 54, 55, και 56. Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει ας αφήσει ένα μήνυμα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Οι πωλήσεις των κόμικς τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία μειώθηκαν σημαντικά. Για διάφορους λόγους. Και θα μειωθούν κι άλλο. Αλλά οι εκδότες δεν "κόβουν" έτσι εύκολα τους διάφορους τίτλους περιοδικών. Μειώνουν τον αριθμό εκτύπωσης του κάθε τεύχους. Μειώνονται τα κέρδη τους βέβαια αλλά ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΝ τις σειρές οι άνθρωποι! Με ελάχιστο οικονομικό όφελος στο τέλος. Αλλά σέβονται έτσι το αναγνωστικό τους κοινό. Και βέβαια τους λάτρεις της 9ης τέχνης. Η σειρά Μίστερ Νο ολοκληρώθηκε με το τεύχος 379 τον Δεκέμβριο του 2006 και τον Μαϊο του 2007 μετά από 5 μήνες περίπου επανεκδίδεται! Και φανταστείτε ότι δεν πήγε καλά σε πωλήσεις από το 2000 περίπου έως και σήμερα! Και οι δικοί μας?! Άμα δεν τα παντελονιάζουν γερά κάθε μήνα από τις χιλιάδες πωλήσεις περιοδικών, γιατί αυτοί θέλουν χιλιάδες τεύχη να πωλούνται κάθε μήνα και καλά για να βγαίνουν τα έξοδά τους! Ψεύτες! Υποκριτές! Και καλά φίλοι των κόμικς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή