Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Ένα «Αγόρι» ετών 43!


(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)

Μέσα στη λαίλαπα της προηγούμενης εβδομάδας και το θρήνο για την απώλεια τόσων αθώων ψυχών, που όρεξη για αναζητήσεις... Ωστόσο και όσον αφορά στους φίλους των εικονογραφημένων εκδόσεων, καλό θα ήταν να επισημανθεί μια ιστορική επέτειος, αφού την περασμένη Πέμπτη 26 Ιουλίου (ανήμερα της Χριστιανικής Εορτής της Αγίας Παρασκευής) συμπληρώθηκαν ακριβώς 43 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία στην Ελλάδα του ιστορικού περιοδικού «Δυναμικό Αγόρι». Ήταν Παρασκευή 26 Ιουλίου του 1975 και το έντυπο εξέδωσε ο Νίκος Δεληγιώργης, υπό τη σκέπη του εκδοτικού του οίκου «Εκδόσεις 2001, Νίκος Δεληγιώργης & ΣΙΑ Ε.Π.Ε.» που προηγουμένως μας είχε προσφέρει το «Γκολ» και τη «Μανίνα». Διευθυντής ήταν ο πιστός συνεργάτης του Ν. Δεληγιώργη, αείμνηστος Κώστας Μπαζαίος, του οποίου η κόρη Μανίνα, «δάνεισε» το όνομά της στην ομώνυμη έκδοση.


Το περιοδικό ήταν μέσων διαστάσεων (20,5 Χ 14 εκ.), αριθμούσε 68 σελίδες και το αρχικό του κόστος ήταν 7 δραχμές. Με έγχρωμο εξώφυλλο- οπισθόφυλλο και την κλασική διχρωμία στο εσωτερικό, το τεύχος περιείχε συνολικά 19 (!) εικονογραφημένες σειρές, κερδίζοντας τις εντυπώσεις από οποιοδήποτε άλλο περιοδικό του καιρού του. Στο τέλος της χρονιάς μάλιστα, ο ανταγωνιστικός οίκος του Στέλιου Ανεμοδουρά Γενικές Εκδοτικές Επιχειρήσεις Ο.Ε.») πήρε την απόφαση να συγχωνεύσει τους τρεις βασικούς τίτλους του (τα μικρότερης διάστασης «Μπλεκ», «Ζαγκόρ» και «Όμπραξ») σε ένα καινούργιο περιοδικό στο μέγεθος του «Αγοριού» (πρόκειται για το «Μπλεκ», τεύχος 342) προκειμένου να πετύχει την εξασφάλιση παρόμοιας δημοφιλίας, όπως και έγινε.


Το «Αγόρι», όπως και τα υπόλοιπα περιοδικά εκείνης της  ίδιας δεκαετίας, είχε την τύχη να εμφανισθεί σε μια πραγματικά προνομιούχο περίοδο για τέτοιου είδους προσπάθειες, μια εποχή όπου η «9η Τέχνη» ανθούσε στη χώρα μας. Διατηρήθηκε εν ζωή επί σχεδόν μια 17ετία, φθάνοντας υπό διάφορες επωνυμίες που όμως ελάχιστα διαφοροποιούσαν τον αρχικό του τίτλο («Δυναμικό Αγόρι», «Αγόρι», «Νέο Αγόρι») στο «μαγικό» αριθμό των 871 τευχών, για να «δύσει» οριστικά και αμετάκλητα στις 20 Μαρτίου του 1992. Από τις σελίδες του «παρέλασαν» εκατοντάδες εικονογραφημένες περιπέτειες βρετανικών και ισπανικών κυρίως οίκων, των οποίων είχε την αποκλειστικότητα. Ως κυρίαρχες από αυτές, που δημοσιεύονταν καθ' όλη (ή σχεδόν όλη) τη διάρκεια της ζωής του περιοδικού ήταν οι σειρές «Ζαμπάτο», «Ο Ροϋ Ξαναγυρίζει», «Δικαστής Ντρεντ» κ.α.


***************************************************************

Παρουσίαση τεύχους (προσφορά στους αναγνώστες μας)


Παρουσιάζουμε σήμερα το τεύχος υπ' αριθμό 78 του περιοδικού "Δυναμικό Αγόρι", που κυκλοφόρησε στις 21 Ιανουαρίου του 1977.

Περιεχόμενες ιστορίες:
  • «Ζαμπάτο» (σελ. 3-18)
  • «Πράκτωρ Αετός» (19-21)
  • «Κομμάντος Αυτοκτονίας» (22-27)
  • «Το Καταπληκτικό Μίνι» (28-19)
  • «Ο Σιδερένιος Κουρσάρος» (30, 39-41)
  • «Ζορό» & Συνέντευξη Νίκος Βαλιάνος (ένθετο, 31-38)
  • «Ο Μίστερ Γρίφος» (42-45)
  • «Ο Μικρός Πεζοναύτης» (46-48)
  • «Ο Ατσαλένιος» (49-52)
  • «Ο Ροϋ Ξαναγυρίζει» (53-55)
  • «Timothy Tester» (56-57)
  • «Ραντεβού με το Θάνατο» (58-60)
  • «Φοβερή Τρύπα» (61)
  • «Ο Γιος του Φαραώ» (62-63)
  • «Ο Στρατός της Τσέπης» (64-66)
  • «Το Κακό Μάτι» (67)




* Πηγή: issuu (ανάρτηση Αργύρης Κούβελας - Ευχαριστίες)












4 σχόλια:

  1. Υπέροχο άρθρο Νίκο!!Μεγαλώσαμε με αυτά τα περιοδικά και περιμέναμε κάθε εβδομάδα να χαθούμε μέσα στις σελίδες τους...Εποχές που περάσανε και δεν γυρίζουν δυστυχώς πίσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα Σπύρο μου και σε ευχαριστώ για όσα έγραψες. Θα φροντίσουμε όλοι μας να κρατάμε τη μνήμη αυτών των υπέροχων εντύπων, "ζωντανή", όσο γίνεται φυσικά. Να είσαι καλά και εύχομαι καλή συνέχεια στις εξαιρετικές συνεισφορές σου εδώ και ... where-ever !!!

      Διαγραφή
  2. τι να πω,μας συγκινησες ! ξεχαστηκαμε για λιγο.Νικο σε ευχαριστουμε απο καρδιας Νικος Δεληγιωργης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς ευχαριστούμε την οικογένειά σας για την τεράστια συνεισφορά της στην εγχώρια παραγωγή εικονογραφημένων τίτλων. Φίλτατοί μου Νίκο και Λίνα, θα είσαστε πάντα μέσα στην καρδιά μας!!!

      Διαγραφή