Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Roy of the Rovers Νο1: "Η Επιστροφή Του Ρόϋ"

Το πρώτο από τα τέσσερα άλμπουμ του Ρόϋ Ρέης έφτασε σήμερα, Σάββατο 10 Μαρτίου, ως ένθετο στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο”. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μορφή άλμπουμ, ο Ρόϋ Ρέης έρχεται στο πρώτο του τεύχους με 52 σελίδες γεμάτο... Ρόυ Ρέης. 
Λοιπόν, η νέα αυτή έκδοση των εκδόσεων Μικρός Ήρως έχει μερικά προβλήματα που αξίζει να σημειωθούν. Καταρχήν, άμα νομίζατε πως θα είναι σε μορφή Έρικ Καστέλ με χοντρό πολυτελές φύλλο και εξώφυλλο, δυστυχώς είστε λάθος. Το εξώφυλλο είναι πάρα πολύ μαλακό και το φύλλο είναι πολύ χαμηλής ποιότητας. Με ενόχλησαν μερικές ομοιότητες που είχε με τον Καστέλ και αυτό διότι ήθελα να έχει δικό της πρόσωπο η έκδοση και όχι να επηρεάζεται και εν συνεχεία να να καταντά σε μερικά μέρη αντίγραφο κάποιας άλλης, ίδιου θέματος βέβαια, έκδοση. Είναι σχετικά φτηνή έκδοση σε σχέση με τον Καστέλ αλλά αυτό δεν σημαίνει πως επηρεάζει αναγκαία το περιεχόμενο της. 
Τώρα σε σχέση με το περιεχόμενό της είναι ευανάγνωστο. Πολύ όμορφο σενάριο με ωραίο concept. Το σχέδιο ικανοποιητικό αλλά διαφωνώ στο χρώμα. Μία τέτοια έκδοση θα έπρεπε να προσέξει λίγο το χρώμα. Νομίζω πως θα έπρεπε να γίνει αλλαγή στο χρώμα από την original βρετανική έκδοσή του. Πέρα από αυτό όμως είναι μία πολύ όμορφη ιστορία. Τα αφιερώματα του Ταρλαντέζου ήταν εξαιρετικά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για μία ακόμα φορά! 
Η επιλογή ιστοριών που έγινε είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα. Το ότι ανά τεύχος θα κάνουμε μία διαφορετική σεζόν είναι πολύ πετυχημένη ιδέα. Εξυπηρετεί και τον σκοπό των ιστοριών. Απλά πληροφοριακά οι ιστορίες του τεύχους (Roy of the Rovers 4/10/1980 - 7/2/1981, 14 τεύχη) δείχνουν την σεζόν 1980-1981, και θα δουμε μέρος αυτής της σεζόν στις πρώτες σελίδες του Νο2: "Ενωμένοι Ξανά" (και το εξώφυλλο σποϊλάρει πως ο Ρόϋ με τη γυναίκα του θα ξαναέρθουν κοντά). Η ιστορία του τεύχους είχε μπει και στα Νέος Μπλεκ #17-26. 
Ας περάσουμε στις πληροφορίες όμως:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σενάριο: Tom Tully
Σχέδια: David Sque
Υπεύθυνος Έκδοσης: Λεωκράτης Ανεμοδουράς
Μετάφραση – Επιμέλεια: Λευτέρης Ταρλαντέζος
Graphic Design – Lettering: Μαρίνα Πάνου
Συγγραφέας Αφιερωμάτων: Λευτέρης Ταρλαντέζος
Περιεχόμενη Ιστορία: “Η Επιστροφή Του Ρόϋ” (47 σελίδες)
Πρωτότυπη Έκδοση: Roy of the Rovers [1980-1981], Best of Roy of the Rovers: The 1980s [6/2008] – Egmont UK / Titan Comics
Πνευματικά Δικαιώματα: Rebellion Publishing Ltd
Εκδόσεις Μικρός Ήρως Ε.Ε., 2018

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

3 σχόλια:

  1. Η προσπάθεια είναι αξιέπαινη, το χαμηλής ποιότητας φύλλο είναι στα μείον, οι ιστορίες είναι κλασικές, καθαρά ποδοσφαιρικές, γι αυτό και όμορφες και ευανάγνωστες, εξαιρετική η επιλογή. Το χρώμα δύσκολα αλλάζει υποθέτω, δεν πειράζει διατηρεί την αυθεντικότητα του πρωτότυπου, δεν το θεωρώ κακό.
    Τα αφιερώματα του Ταρλαντέζου είναι αντάξια της ποιότητας που τον διακρίνει, θα ήθελα όμως λίγο περισσότερη προσοχή στην μετάφραση, να είναι πιο ποδοσφαιρική. Το "Captain" που αποκαλούν τον Roy σημαίνει αρχηγό όχι ...καπετάνιε όπως διάβασα, μπορούσε να μείνει και ως έχει, Κάπταιν. Αρχηγέ σημαίνει και το Skipper που διαβάζω σε άλλες ιστορίες του Roy, δε γίνεται να μεταφραστεί ως ...κυβερνήτης. Το μεταφέρω ως παράδειγμα για να δείξω πόσο με ενόχλησε το "καπετάνιε".
    Το εξώφυλλο υπέροχο, θα προτιμούσα όμως να ανταποκρίνεται στις ιστορίες μιας και είναι από άλλη χρονική περίοδο του Roy, η φανέλα του, η εμφάνιση καλύτερα, το αποδεικνύει περίτρανα.
    Δεν έχω άλλες παρατηρησεις, θεωρώ εξαιρετική την προσπάθεια και υπέροχο το ότι ο Roy επέστρεψε ξανά κοντά μας, στην ποιότερη -παρά τις όποιες ατέλειες που επισημανθηκαν- έκδοση του που έχει γίνει στην Ελλάδα.
    Θα ήθελα και τις τελευταίες ιστορίες που δημοσιεύθηκαν στο "Match of the Day" πριν κλείσει αλλά αυτό είναι πολύ μακριά ακόμα υποθέτω και δεν ξέρω πόσο εφικτό μπορεί να είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή, η όλη ιστορία με τον ΡΟΥ, είναι μία αρπαχτή 4 τευχών ???? Ντροπή σε όσους το σκέφτηκαν έτσι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή