Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Roy of the Rovers Νο2: Ενωμένοι Ξανά

Το 2ο Roy of the Rovers κυκλοφόρησε λοιπόν, με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο”, σήμερα 17 Μαρτίου.

Πολύ καλύτερο από το προηγούμενο καθώς είχε καλύτερο δέσιμο (το δικό μου τουλάχιστον), καλύτερο σενάριο και το story έγινε πιο ενδιαφέρον. Το αφιέρωμα του Ταρλαντέζου για άλλη μία φορά εξαιρετικό και σοκαρίστηκα που δεν είχε άλλο ρόλο στο νέο τεύχος (ως μεταφραστής και επιμελητής).

Η ιστορία του άλμπουμ “Ενωμένοι Ξανά” αποτελείται από 19 επεισόδια, που δημοσιεύθηκαν στα Roy of the Rovers από το 21/2/1981 μέχρι τις 18/7/1980. Η σεζόν 1980-1981 έχει ακόμα 4 επεισόδια για να ολοκληρωθεί (που θα μπουν στο #3) και μένει να δούμε ποια σεζόν θα μπει στο επόμενο. Επίσης μέχρι τη σελίδα 11, είχαν μπει στα Νέος Μπλεκ #26-27 (με μερικές σελίδες να έλειπαν στο Μπλεκ και να μπήκαν στο άλμπουμ), και οι υπόλοιπες σελίδες είναι αδημοσίευτο υλικό!

Ας περάσουμε στις πληροφορίες:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σελίδες: 52 (48+4 εξωφύλλου)
Σχήμα: 21×28
Χρώμα: Έγχρωμο
Σενάριο: Tom Tully
Σχέδια: David Sque
Υπεύθυνος Έκδοσης: Λεωκράτης Ανεμοδουράς
Μετάφραση – Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Φατούρου
Graphic Design – Lettering: Μαρίνα Πάνου
Συγγραφέας Αφιερωμάτων: Λευτέρης Ταρλαντέζος
Περιεχόμενη Ιστορία:Ενωμένοι Ξανά” (48 σελίδες)
Πρωτότυπη Έκδοση: Roy of the Rovers [1981], Best of Roy of the Rovers: The 1980s [6/2008] – Egmont UK / Titan Comics
Πνευματικά Δικαιώματα: Rebellion Publishing Ltd
Εκδόσεις Μικρός Ήρως Ε.Ε., 2018

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

3 σχόλια:

  1. Εξαιρετική δουλειά και παρουσίαση, δυστυχώς υπάρχουν πάλι προβλήματα στη μετάφραση.
    Θυμίζω ότι ο Rοy αγωνίζεται στην Αγγλία, κάτι αρκετά σημαντικό μιας και σε περίπτωση ισοπαλίας στο κύπελλο (ειδικά εκείνη την εποχή, στα 80ς), υπάρχει επαναληπτικός, τα ματς είναι νοκ-άουτ.
    Εδώ είναι και το πρώτο μεγάλο λάθος της μετάφρασης, μιας και ο επαναληπτικός μεταφράζεται ως ριπλέι στο κείμενο, μεταφέρεται δηλαδή όπως είναι στα αγγλικά (replay).
    Έτσι όμως δε βγαίνει νόημα, η Μέλτσεστερ ισοφαρίζεται κι οι παίκτες λένε στον Ρόι, δεν πειράζει υπάρχει ...ριπλέι, εννοώντας ότι θα γίνει επαναληπτικός δε χάλασε κι ο κόσμος.
    Κάποιος όμως που δεν ξέρει και διαβάζει βλέπει μια ομάδα να ισοφαρίζεται και να λέει δεν πειράζει υπάρχει ριπλέι.
    Το δεύτερο λάθος είναι όταν η Μέλτσεστερ παίρνει μέρος σε τουρνουά με ομάδες που έχουν υποβιβαστεί και ...αναβαθμισμένες, προφανώς πρόκειται για νεοφώτιστες ή καλύτερα ομάδες που έχουν πάρει την άνοδο. Το "αναβαθμισμένες" δεν αποδίδει το νόημα και ξενίζει και τους ποδοσφαιρόφιλους (στους οποίους στοχεύει κυρίως το κόμικ.
    Τουρνουά με ομάδες που υποβιβάστηκαν και νεοφώτιστες ή με ομάδες που έπεσαν-υποβιβάστηκαν και ομάδες που πήραν την άνοδο είναι η σωστή απόδοση της μετάφρασης.
    Αυτά με σεβασμό και τιμή σε μια εξαιρετική προσπάθεια, οι παρατηρήσεις αποσκοπούν σε βελτίωση ενός εντύπου που αγαπώ και έχω αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απόλυτα εύστοχες οι επισημάνσεις σου, αγαπητέ μου φίλε Μάνο. Ελπίζω οι υπεύθυνοι της μετάφρασης να τις λάβουν υπόψη τους, ώστε η σειρά να εμφανισθεί 100% άψογη στα επόμενα δύο τεύχη της. Και που ξέρουμε; Ίσως να υπάρξει συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι Νίκο μου, σε συνέχεια των ιστοριών ευελπιστούμε, όλοι, πιστεύω.

      Διαγραφή