Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Γεύση από '90ς - Μπλεκ Νέας Περιόδου #575 (26/12/1990)


(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

"Γεύση από ‘90ς και πάλι", αυτή τη φορά στα τέλη του πρώτου έτους (1990) της  δεκαετίας, με την παρουσίαση του τεύχους υπ’ αριθμόν 575 (1.123 στην ενιαία του αρίθμηση) του περιοδικού «Μπλεκ» που εμφανίσθηκε στα περίπτερα της χώρας την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Είχε διαστάσεις 13,5 Χ 20,5 εκ., αριθμούσε 112 σελίδες και κόστιζε 150 δραχμές. Ο χρωματισμός του (εσωτερικά) ήταν και πάλι ο συνήθης, μια εναλλαγή έγχρωμων – ασπρόμαυρων σελίδων. 


Στην Ελλάδα έχουμε δυο μεγάλες απώλειες εκείνη την εποχή, καθώς πεθαίνει από υπερβολική δόση ουσιών και πάνω στο άνθος της ηλικίας του (ήταν μόλις 42 ετών), ο μουσικός Παύλος Σιδηρόπουλος, για να καταστεί έτσι ένα εγχώριο σύμβολο της ροκ-μουσικής. «Φεύγει» όμως στα 88 του χρόνια κι ο δημοσιογράφος Ευάγγελος Τερζόπουλος, ο εμβληματικός δημιουργός του περιοδικού «Γυναίκα» αλλά και ιδρυτής του φημισμένου εκδοτικού οίκου. Δήμαρχος της Αθήνας ετοιμάζεται να αναλάβει ο Αντώνης Τρίτσης  (1937 - 1992), ενώ η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τη συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου (1909 – 2004) για το συνολικό της έργο στη λογοτεχνία.
   

Ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός Μάικλ Δουκάκης εγκαταλείπει τα κοινά των Η.Π.Α. για να αφιερωθεί στην Ακαδημαϊκή του καριέρα, τη στιγμή που η Ευρώπη υποδέχεται δυο νέους ηγέτες: Το Χέλμουτ Κολ (1930 – 2017) ο οποίος κερδίζει τις πρώτες πανγερμανικές εκλογές (λαμβάνοντας ποσοστό 44% των ψήφων) μετά την επανένωση του κράτους, ύστερα από 58 έτη. Στη γειτονική Πολωνία ο ηγέτης της «Αλληλεγγύης» -ενός εργατικού συνδικάτου που είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού της χώρας από το καλοκαίρι του 1980- Λεχ Βαλέσα εκλέγεται πρόεδρος με το συντριπτικό 77% (!)

Στα του τεύχους τώρα.  Παρατηρούμε πως στους συντελεστές του εντύπου έχει προστεθεί ο Γιώργος Αλυσανδράτος και στις διορθώσεις η Ελένη Χαρίτου με τη Γιάννα Κουράκου. Οι αποκλειστικότητες ήταν των οίκων Fleetway, D.C. Thomson και Dundee, πάντα μέσω του εγχώριου πρακτορείου «HELLAS PRESS». 

Λόγω των ημερών στους αναγνώστες προσφέρεται η απαραίτητη χαρτοκοπτική «Το Κηροπήγιο του Άη Βασίλη» (σελίδες 2 & 22), ενώ υπάρχει αφίσα Wrestling και αφιέρωμα στα Computer Games. Επίσης, δίνονται ένθετες αφίσες καλλιτεχνών και Χριστουγεννιάτικες κάρτες.   


Στο εξώφυλλο κυριαρχούν τα «Χελωνονιντζάκια», για τα οποία ο Μάνος Δρακωνάκης παραθέτει δισέλιδο αφιέρωμα (ταινία «Teenage Mutant Ninja Turtles»). Μαθαίνουμε λοιπόν ότι οι χαρακτήρες αυτοί, διάσημοι στα μικρά παιδιά έως τις μέρες μας, δημιουργήθηκαν το 1984 από τους γραφίστες Πίτερ Λάιρντ και Κέβιν Ίστμαν, ενώ στη «μεγάλη οθόνη» μεταφέρθηκαν από το σκηνοθέτη Στιβ Μπάρον, με τη σύμπραξη του εμπνευστή των «Μάπετς», Τζιμ Χένσον. Η ταινία απέφερε έσοδα της τάξεως των 150 εκατομμυρίων δολαρίων! 

Ο πολυγραφότατος  Δρακωνάκης υπογράφει δυο ακόμη άρθρα του τεύχους, με αναφορές στο κινηματο-σιριαλ «Robocop II» (σε σκηνοθεσία Ίρβιν Κέρσνερ) και στο έργο «Επιστροφή στο Μέλλον III» όπου ο Μάικλ Φοξ επιστρέφει στην... Άγρια Δύση του 1880, χάρις στο σενάριο του Μπομπ Γκέιλ, στα ειδικά εφέ του Στίβεν Σπίλμπεργκ και στην καθοδήγηση του Ρόμπερτ Ζέμεκις.  Τέλος, η δημοφιλής τραγουδίστρια Πωλίνα παραχωρεί στο Μάνο Δρακωνάκη μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στις σελίδες 10-11, ενώ υπάρχει πάντα και η στήλη «Το Μικρό Πανεπιστήμιο», όπως και το σατιρικό 4σέλιδο από τα παραλειπόμενα κάθε είδους «σταρ» με τον ευρηματικό τίτλο «Παράσιτο FM με τον Καθηγητή...  My - STEREO».


Στη βασική ιστορία του «Μπλεκ» (σελ. 12-21) με τίτλο «Οι Πατριώτες Χτυπούν» ο γενναιόκαρδος «ξανθός γίγας» σώζει τον... θηλυκό «Καπετάν – Γεράκι» από πνιγμό (σενάριο & σχέδιο των «eSseGeSse»).

Οι υπόλοιπες σειρές του περιοδικού:

«Αντάρτες της μπάλας»: Ο έφηβος «μπόμπας» Κόλινς δημιουργεί μια ποδοσφαιρική ομάδα σε πείσμα του διευθυντή του σχολείου του, με προπονητή τον πρώην διεθνή Χάρυ Φρανκς.

«X-MAN και οι Κυρίαρχοι του Σύμπαντος»


«Τα Γκολ του Τζίμι Γκραντ» (από το περιοδικό «Victor», σε σχέδιο του «ειδικού» Neville Wilson)


«Οι Οδοστρωτήρες»



«Παιδί – Πάνθηρας»: Ο Μπίλυ Φάρμερ έρχεται αντιμέτωπος με έναν Πάνθηρα – Ρομπότ (!)



«Κατάσκοποι στα ΣΠΟΡ» (από το περιοδικό «Scoop»)



«Γκολ-γκολ-γκολ» με πρωταγωνιστή τον ποδοσφαιριστή Νικ Σμιθ, σε σχέδιο του Ισπανού Juan Giralt.

«Ο Μάγος» (από το περιοδικό «Victor») όπου ο λοχίας Τζο Πιλ πολεμά τους Ιάπωνες στη Βιρμανία, κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π.

«Ντέιβι Κρόκετ» (μεταφορά του κλασικού έργου της Constance Mayfield Rourke [1934] σε κόμικς)


«Ο Μοτοσυκλετιστής», από το περιοδικό «Victor» σε σχέδιο του αείμνηστου John Cooper (1942 - 2015)


«Robocop 2» (ο ατσάλινος ηπερήρωας του σινεμά)


«Indiana Jones» (μια ακόμη μεταφορά στο χαρτί, ενός κινηματογραφικού χαρακτήρα)


«Ο Χιονάνθρωπος» με πρωταγωνιστή τον πασίγνωστο εξωγήινο «Alf».


«Batman & Robin» (η περίφημη σειρά της D.C. comics, 1943 – 1971)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου