Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Σαν σήμερα (στα κόμιξ) – 117 χρόνια απ’ τη γέννηση του Καρλ Μπάρκς

(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)


Ο Καρλ Μπαρκς γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1901 στο Μέριλ του Όρεγκον των Η.Π.Α. και τίποτε κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων δεν προδίκαζε την μετέπειτα ενασχόλησή του με τα κόμικς, καθώς ο πατέρας του ήταν αγρότης. Ωστόσο μια μέρα, παρατηρώντας κάποια γελοιογραφικά σχέδια ενός συμμαθητή του, αντιλήφθηκε ότι θα είχε μέλλον ως εικονογράφος. Η αρχή της καριέρας του όμως έγινε στο τέλος της δεκαετίας του 1920, οπότε το περιοδικό «Judge» δημοσίευσε σχέδιά του. Εν συνεχεία έγινε συνεργάτης του περιοδικού «Calgary Eye Opener», όπου δούλευε σαν σκιτσογράφος.


Το 1935 μια αίτησή του για συνεργασία με τον Ουόλτ Ντίσνεϋ έγινε δεκτή και έτσι ο Καρλ βρέθηκε στο Λος Άντζελες αρχίζοντας να εργάζεται για τα Στούντιο Ντίσνεϊ, από όπου όμως αποχώρησε στα 1942. Η πρώτη ιστορία των διάσημων παπιών που δημιούργησε σε συνεργασία με τον Τζακ Χάνα είχε τίτλο «Το χρυσάφι του πειρατή» («Donald Duck finds Pirate Gold»). Ακολούθως προσλήφθηκε ως σεναριογράφος στο έντυπο «Walt Disney's Comics and Stories» αλλά πολύ γρήγορα «μετακόμισε» στην εικονογράφηση. 
Μέσα σε διάστημα 23 χρόνων (έως το 1966) σχεδίασε παραπάνω από 500 ιστορίες με ήρωες τις πάπιες του Ντίσνεϋ. Συνέχισε και τα επόμενα χρόνια να δημιουργεί εξαίρετους πίνακες βασισμένους στις ιστορίες του, και σήμερα οι περισσότεροι απ' αυτούς πωλούνται σε αστρονομικά ποσά. Τελικά, συνέγραψε ακόμα μία ιστορία το 1996, με θέμα την αναζήτηση του Δούρειου Ίππου και τίτλο «Horsing Around With History», που σχεδίασε ο ταλαντούχος επίγονός του, Ουίλλιαμ Βαν Χορν.

  • Ο Καρλ Μπαρκς έφυγε από κοντά μας στις 25 Αυγούστου του 2000, σε ηλικία 99 ετών (!)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου