Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Johnny Red




Ενας 19χρονος πιλότος της RAF ο John Redburn παιδί της εργατικής τάξης από το Λίβερπουλ, δικάζεται άδικα για χτύπημα σε αξιωματικό και καθαιρείται από το στράτευμα. Μη μπορώντας να βρεί δουλειά σχετική με το στρατό μπαίνει στο μαγειρείο ενός πλοίου ανεφοδιασμού πλοίων στη γραμμή του Murmansk. Η συνοδεία πλήττεται από εχθρικά αεροπλάνα και σκοτώνεται ο πιλότος του Hurricane. O Johnny κλέβει το αεροπλάνο και προσφέρει αεροπορική υποστήριξη στα πλοία. Μη έχοντας καύσιμα προσγειώνεται σε ρώσικο έδαφος όπου πέφτει σε μια παρατημένη μοίρα Falcon.
Αδυνατώντας να γυρίσει πίσω και να κατηγορηθεί για κλοπή του Hurricane μένει στη ρώσικη μοίρα και αναλαμβάνει τολμηρές αποστολές και κερδίζει το ψευδώνυμο Red Devil. Καθώς ο πόλεμος εξελίσσεται ο Johnny υπομένει τις απώλειες ενός σκληρού αγώνα χωρίς πόρους. Γίνεται ο αρχηγός καθώς πολλοί συναδελφοί του πέφτουν στην μάχη. Παρότι γυρίζει για κάποιες αποστολές στην Αγγλία επιστρέφει στα Falcon μέχρι το τέλος του πολέμου.

Ο Johnny Red δημιουργήθηκε από δύο βετεράνους των κόμικς , τον συγγραφέα Tom Tully και τον καλλιτέχνη Joe Colquhoun. Η σειρά ξεκίνησε στο 100 τεύχος του Battle και διήρκεσε σχεδόν συνεχώς για περισσότερα από πεντακόσια επεισόδια. Ο Joe Colquhoun εικονογράφησε τα πρώτα εκατό. Ενας άλλος κόμικ μύθος, ο John Cooper, τον αντικατέστησε ως καλλιτέχνης από το τεύχος 200 του Battle τον Ιανουάριο του 1979, για περίπου 270 επεισόδια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1984. Ο αντικαταστάτης του ήταν ο ισπανικής καταγωγής βετεράνος Κάρλος Pino, ο οποίος παρέμεινε στην σειρά μέχρι την ε ολοκλήρωση του αρχικού υλικού Johnny Red το 1987.
Στις 17 Αυγούστου του 1979 στο τεύχος 118 του περιοδικού Αγόρι εμφανίζεται σε διπλό επεισόδιο για πρώτη φορά ο Johnny Red στο ελληνικό κοινό, ανάμεσα από "Το καταπληκτικό Μίνι" και "Τα αγρίμια". Η ιστορία αρχίζει αμέσως με δράση στη Ρωσία παραλείποντας την αρχική ιστορία. Η σειρά αγαπήθηκε ιδιαίτερα αφού έγινε μια από τις μακροβιότερες του περιοδικού και σταμάτησε γύρω στο τεύχος 580.

Το παρακάτω βιβλίο με τις περιπέτειες του Johnny Red αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Αγγλία τους προσεχείς μήνες και θα είναι διαθέσιμο στο Amazon. Μια θαυμάσια ευκαιρία να απολαύσουμε την ιστορία όλη μαζί για άλλη μια φορά και να θυμηθούμε εκείνα τα χρόνια που διαβάζαμε μανιωδώς το Αγόρι.

14 σχόλια:

  1. Και, ναι, ο Hunter επιστρέφει δυνατά!
    Μπράβο, φίλε μου, για την παρουσίαση. Η αλήθεια είναι ότι τον συγκεκριμένο ήρωα τον είχα ξεχάσει εντελώς! Άσε που ποτέ δεν είχα ψάξει για την... προϊστορία του!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε και εγω τον ξέρω,παντως πρπει να ειναι
    ωραία ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό strip, από τις πλέον αγαπημένες σειρές του Αγοριού και για ακόμη μια φορά ΜΠΡΑΒΟ για την παρουσίαση Νικόλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με έκπληξη διαβάζω ότι δεν τον γνωρίζεις αγαπητέ συμπατριώτη. Μάλλον γιατί έπαιρνες το Μπλεκ και όχι το Αγόρι.

    Σαφώς και από τις πιο αγαπημένες και καλύτερες ιστορίες του περιοδικού. Χαρακτήρας επίμονος και ηρωικός. Έχω ήδη παραγγείλει το βιβλίο το οποίο οποίο κοστίζει 10 λίρες περίπου μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολεμική περιπέτεια από τι ς καλύτερες.
    Για αυτό κράτησε και τόσες εκατοντάδες επεισόδια. Σε πολλές από τις επιμέρους ιστορίες του άγγιζε θέματα που δεν τα βλέπαμε συχνά σε αντίστοιχα εικονογραφημένα.
    Ο πόλεμος δεν ήταν μόνο οι καλοί δικοί μας και οι κακοί. Άσπρο και μαύρο.
    Υπήρχαν σκληρές ρεαλιστικές σκηνές απότις μάχες στην παγωμένη Ρωσία. Γενναίοι και δειλοί, επικεφαλείς και άβουλοι ακόλουθοι, καταδικασμένοι. Σκληροί μισθοφόροι και αγωνιστές για την πατρίδα τους, Ρώσοι και Γερμανοί. Αντιήρωες (με κορυφαίο τον πρωταγωνιστή), πολιτικοί προϊστάμενοι (κομισάριοι), αγαπημένες, και πολλοί άλλοι συμπλήρωναν το μωσαϊκό των χαρακτήρων που βλέπαμε στην σειρά.
    Γενικά το Αγόρι ευτύχησε να διαλέξει (ή απλά στάθηκε τυχερό) κορυφαίες ιστορίες από Αγγλικά περιοδικά από τα μισά της δεκαετίας του ’70. Αυτή ήταν μια ανήσυχη ταραγμένη περίοδο στην Γηραιά Αλβιώνα και αυτά αντικατοπτριζόταν στις ιστορίες και τα μηνύματα που αυτές περνούσαν. 2000AD, Action, Battle, κ.α τροφοδότητησαν το δικό μας Αγόρι. Αυτές έκαναν την μεγάλη διαφορά με το Μπλεκ που κυρίως δημοσίευε πιο συμβατικές ιστορίες. Με Clean Cut ήρωες χωρίς πολλές εντάσεις και γκρίζες ζώνες. Δεν είναι τυχαίο ότι ιστορίες που έβαλε κυκλοφορούν ξανά 30 χρονιά σε καινούργιες εκδόσεις. Παραδείγματα αυτού Ο Τζώννυ Ρεντ, Οι ήρωες του Χάρλεμ, ο Δικαστής Ντρεντ, Ο Βιονικός πράκτωρας, Τα τέρατα του ανατολικού μετώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετική προσέγγιση Κώστα. Συγχαρητήρια. Είναι γνωστό ότι είσαι μεγάλος γνώστης του αντικειμένου και όχι μόνο. Περιμένουμε κι από εσένα ένα αφιέρωμα σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Κώστα, δέξου τα εύσημα κια από εμένα για τη μίνι αλλά τόσο περιεκτική ανάλυση. Ο Τζόνυ Ρεντ κρατάει ιδιαίτερη θέση στο βιβλίο που ετοιμάσαμε με το Γιώργο Πολ, για το οποίο ακόμη δε χάθηκαν οι ελπίδες έκδοσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν είναι ανάλυση ή μελέτη.
    Είναι απλά λόγια του τι διάβαζα, πως με έκανε να αισθανθώ αλλά και γιατί. Ό μόνος τρόπος πλέον για μένα να απολαύσω σε βάθος αυτές τις ιστορίες τις τόσο απλοϊκές ίσως σε πρώτη ανάγνωση είναι να βρω και να μάθεις λεπτομέρειες για την εποχή που γράφτηκαν, για τους δημιουργούς, τα περιοδικά που αρχικά μπήκαν. Ευτυχώς έχω μαζέψει με τον καιρό μια αρκετά καλή βιβλιογραφία για αυτά τα αγαπημένα Εγγλέζικα περιοδικά. Διαβάζοντας τα είδα πλέον έστω μετά από χρόνια με άλλο μάτι πολλές αυτές τις ιστορίες.

    Υ.Γ για το βιβλίο σας παιδιά δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω αλλιώς παρά να πω καλή τύχη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναί φίλε και συμπατριωτη σωστα το λές,επειδη
    επαιρνα το Μπλεκ δεν έπαιρνα το Αγόρι,αλλα
    απο αυτα που γράφει ο Κώστας και οι αλλοι φίλοι
    σίγουρα ηταν πολυ ωραια ιστορία.Και απο εμένα
    Νίκο Νικολαίδη καλη τυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παιδιά καλημέρα κι από μένα και καλό φθινόπωρο πια. Ομολογώ ότι το καλοκαίρι αυτό με αποσυντόνισε τελείως, γι' αυτό και η "εξαφάνιση" μου.
    Νίκο εξαιρετικό το άρθρο. Ο Τζόνυ ήταν από τους αγαπημένους μου ήρωες στο αγόρι-ίσως για όλα αυτά που αναφέρει κι ο Κώστας. Και πολύ ευχάριστη η είδηση που αναφέρεις για το βιβλίο, κάτι που δεν ήξερα. Θα το έχω στα υπόψη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Νίκο πολύ καλή η παρουσίασή σου όπως πάντα. Ομολογώ κι εγώ ότι δεν τον θυμάμαι τον Johnny Red. Ίσως επειδή έπαιρνα πάντα το Μπλεκ και λιγότερες φορές το Αγόρι. Έψαξα στο διαδίκτυο για περιπέτειες, σενάρια, σκίτσα και εικόνες του Johnny Red, κυρίως από τα τεύχη του BATTLE.Μου άρεσε πάρα πολύ (η όλη ιδέα για τον χαρακτήρα του, τη δράση του κι όχι μόνο)! Έτσι την Κυριακή,θα προπαραγγείλω και εγώ ένα βιβλίο με ολόκληρη την ιστορία και τις περιπέτειες του πιλότου αυτού. Πιστεύω αρχές Οκτωβρίου να μου έρθει. Για εμένα τέλειωσε το κεφάλαιο αγορά comic από το Ελληνιστάν!Ειπώθηκαν και έγιναν κάποια πράγματα από έναν κύριο (που έχει ή είναι υπεύθυνος μιας αποθήκης) που με “χάλασαν”.Όμως αυτά θα τα πούμε από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κώστα Κ, σου προτείνω το www.bookdepository.co.uk για να παραγγείλεις το βιβλίο για τον Johny Red (και όχι μόνο :-) )
    Το πλεονέκτημα είναι ότι στην τιμή που βλέπεις περιλαμβάνει και τα ταχυδρομικά για Ελλάδα. Δεν πληρώνεις τίποτα άλλο.
    Όσες φορές το "τσέκαρα" είναι από τα φθηνότερα κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κώστα μου,τελικά μου το παρήγγειλαν από το Amazon.Και βέβαια είναι καλύτερο το bookdepository όπως είδα.Λόγω πίεσης χρόνου και κακής συνεννόησης με ένα φιλαράκι μου, μας κέρδισε το Amazon.Δεν πειράζει όμως. Για τις μελλοντικές μου αγορές θα το έχω υπόψη μου.Να πληροφορήσω όλους τους φίλους ότι θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο και ότι θα ακολουθήσουν αργότερα το δεύτερο, το τρίτο κ.ά. βιβλία του Johnny Red.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είμαστε στην αναμονή συνονόματε φίλε...
    Να στεγνώσει το μελάνι και ο Τζώνυ θα απογειωθεί για Ελλάδα. Σίγουρα θα εκπλαγούν οι Άγγλοι με την απήχηση του στην μικρή μας χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή