Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ




















Με ενθουσίασε από το πρώτο ανάγνωσμα. Το ανακάλυψα πρόσφατα και πραγματικά με μάγεψε. Το κορυφαίο εικονογραφημένο γουέστερν που είδαμε στην χώρα μας. Ευτυχώς ολοκληρωμένο από την Μαμούθ κόμικς. Πολυβραβευμένο ιταλικό fummeti Storia Del West του μεγάλου Ιταλού δημιουργού Gino De Antonio ο οποίος έγραψε το σύνολο της σειράς και σχεδίασε σημαντικό μέρος της. Το πρώτο τεύχος της σειράς κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 1967 σε ασπρόμαυρη έκδοση 96 σελίδων. Κυκλοφόρησε αρχικά ως μέρος της έκδοσης Collana Rodeo και αργότερα σε αυτοτελή έκδοση από τις εκδόσεις Bonelli. Η σειρά ολοκληρώθηκε το 1980 με 73 τεύχη στα οποία αργότερα προστέθηκαν άλλα 2 ένθετα κι έτσι σήμερα η σειρά αριθμεί 75 τεύχη. Βραβεύτηκε με σειρά διακρίσεων και θεωρείται πλέον ένα από τα διασημότερα fumetti western μαζί με τον Tex.


Σκοπός του De Antonio ήταν μέσα από τη σειρά να παρουσιάσει την εποποιία της κατάκτησης της Άγριας Δύσης. Κάτι που σημαίνει ότι η αφήγηση γίνεται σε ιστορικό χρόνο και οι ήρωες αναπόφευκτα μεγαλώνουν και γερνάνε. Η ιστορία ξεκινάει το 1804 με την άφιξη του Ιρλανδού μετανάστη Μπρετ ΜακΝτόναλτ στην Αμερική ο οποίος γίνεται μέλος της εξερευνητικής ομάδας των Λιούις και Κλαρκ, της πρώτης ομάδας που αποτολμά οργανωμένη εξερεύνηση της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεγάλη σημασία λοιπόν στο έργο αυτό έχει η ιστορική τεκμηρίωση κάθε τεύχους και η αναφορά σε υπαρκτά πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Στη σειρά εμφανίζονται από Αμερικάνοι πρόεδροι (Τζέφερσον, Λίνκολν, Γκραντ), στρατηγοί (Κάστερ, Λι), σερίφηδες (Γουάιτ Ερπ, Πίνκερτον, Πάτ Γκάρετ), πιστολάδες (Μπιλ Χίκοκ κλπ), παράνομοι (Μπίλι Δε Κιντ, Γουες Χάρντιν , Τσέσε Τζέιμς ), πιονέροι (Κιτ Κάρσον, Ντέιβιντ Κρόκετ), Ινδιάνοι αρχηγοί (Τρελό Άλογο, Καθιστός Ταύρος, Τζερόνιμο). Κάθε τεύχος είναι και μια ψηφίδα , ένα επεισόδιο στην ιστορία του Γουέστ.

Οι βασικοί ήρωες είναι τα μέλη της οικογένειας του γιου του Μπρετ ΜακΝτόναλτ, του Πατ ΜακΝτόναλντ, ο οποίος χαρακτηριστικά έχει επιλεγεί
από τον De Antonio να έχει μητέρα Ινδιάνα. Αυτό στα πλαίσια μιας γενικότερης φιλοϊνδιάνικης νότας που υπάρχει στο έργο, η οποία του δίνει και μια τραγική διάσταση, δεδομένης της μοίρας των ερυθρόδερμων. Σε αυτό το θέμα το κόμικ ιδεολογικά συγγενεύει με φιλοϊνδιάνικες ταινίες όπως ο Στρατιώτης Μπλου, το Μεγάλο Ανθρωπάκι, το Χορεύοντας με τους Λύκους. Ο κινηματογράφος του Τζον Φορντ και του Χάουαρντ
Χοκς επίσης έχει ασκήσει επιρροή στον De Antonio ο οποίος έχει δανειστεί για κάποιους τίτλους των τόμων του , ονομασίες κλασικών γουέστερν (Η Ταχυδρομική άμαξα, Η Τελευταία Μονομαχία κλπ).


Η ελληνική έκδοση ξεκινά το 1980 από τις εκδόσεις Μέδουσα , οι οποίες εκδίδουν τα 4 πρώτα τεύχη. Μετά η σειρά διακόπτεται για λίγους μήνες και συνεχίζει από το τεύχος 5 μέχρι το τέλος από τις εκδόσεις Μαμούθ. Στην αρχή η έκδοση είναι μηνιαία αλλά σταδιακά γίνεται δεκαπενθήμερη. Το πρώτο τεύχος κόστιζε 30 δρχ και το τελευταίο 60 δρχ. Αντί για Η Ιστορία της Δύσης έχει επιλεγεί ο τίτλος Η Κατάκτηση της Δύσης , ίσως γιατί εκείνη την εποχή η ΥΕΝΕΔ προέβαλε τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά γουέστερν με τον ίδιο τίτλο (How The West Was Won). Κυκλοφόρησαν 69 τεύχη των 100 σελίδων.

Πηγές :
Wikipedia - Greekcomics



17 σχόλια:

  1. Κλασσική σειρά, από τις πιο αγαπημένες μου. Αν έπιανα ποτέ λεφτά, θα ήταν η πρώτη σειρά που θα αγόραζα για να ξαναεκδόσω στην Ελλάδα (πριν από Τεξ, Ζαγκόρ κτλ)... Μια πολυτελής έκδοση, αντάξια του υλικού της σειράς...
    Να υπενθυμίσω ότι την ίδια σειρά είχαμε γνωρίσει αποσπασματικά και μέσα από άλλα περιοδικά στην Ελλάδα. Μάλιστα, στο περιοδικό "Σκαθάρι", εμφανίστηκε και έγχρωμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι όντως εκπληκτική σειρά που πραγματικά θα άξιζε να επανακυκλοφορήσει όπως τις αξίζει. Δεν είναι δύσκολο να βρεθούν τα τεύχη για όποιον τα ψάξει κι εγώ μέσα σε λιγότερο από χρόνο τα εχω σχεδόν ολοκληρώσει. Μην τη χάσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ομολογώ ότι δεν είχα την τύχη να διαβάσω ποτέ αυτή τη σειρά. Φαίνεται πάντως μια πολύ όμορφη προσπάθεια-θα την έχω στα υπόψη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τις λίγες φορές που μια σειρά πλησιάζει τόσο στην πραγματικότητα, αποτελώντας ουσιαστικά μια αναλυτική καταγραφή της πορείας κατάκτησης της αμερικανικής ενδοχώρας από τους λευκούς αποίκους, σε μορφή κόμικ. Αξίζει κατά τη γνώμη μου μια περίοπτη θέση όχι μόνο στην επετηρίδα των σπουδαίων εικονογραφημένων εκδόσεων, αλλά και στην παγκόσμια ιστοριογραφία.

    Νικόλα συγχαρητήρια για την όμορφη παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι αξίες αναγνωρίζονται καθώς η ΚτΔ πέρασε για λίγα, πειραματικά, τεύχη και από το Ταρζάν της Πηδάλιο Πρες του Δραγούνη αλλά και από το Σκαθάρι της Μαμούθ, όπως είπε και ο Πάνος, πριν πάρει προαγωγή για τον δικό της τίτλο.

    Αυτή η εξέλιξη δεν ήρθε τυχαία. Στην Ελλάδα που οι «μόδες» έρχονται με κάποια χρόνια καθυστέρηση τότε ήταν η εποχή του Γουέστερν. Νομίζω και με συγκεκριμένη μέρα στην τηλεόραση που πρόβαλε ταινία με Καουμπόϋδες και Ινδιάνους με Σερίφηδες και παρανόμους.

    Αλλά μία στιγμή… Εμείς μεγαλώσαμε με τους κακούς Ινδιάνους, τους καλούς λευκούς τους αδέκαστους σερίφηδες. Και τώρα ξαφνικά διαβάζουμε για σφαγές των Ινδιάνων από τους λευκούς, για υπερασπιστές του Νόμου που δεν διστάζουν να τον λυγίσουν όσο χρειάζεται για να τον παρακάμψουν. Προσθέστε στο εκρηκτικό αλλά τόσο ρεαλιστικό μείγμα διάφορα ιστορικά κεφάλαια της εποποιίας της Δύσης όπως : η εξάπλωση των αποίκων και των συνόρων, ο Αμερικανικός Εμφύλιος ιδωμένος και από τις δύο πλευρές, η ακμή αλλά και η παρακμή (κυρίως) όλων των εμβληματικών φιγούρων του Γουέστ που μάθαμε εδώ στην Ελλάδα από άλλα πιο συμβατικά αναγνώσματα (π.χ. Μάσκα, Μυστήριο ) όπως :Άγριος Μπιλ Χίκοκ, Μπούφαλο Μπίλ, Γουάιατ Έρπ, Μπίλυ Κίντ και άλλων όπως αναφέρει και ο Hunter.

    Σε αυτές τις λίγες τελικά δεκάδες τεύχη καλύφτηκαν 100 σχεδόν χρόνια που έφτιαξαν την χώρα των ΗΠΑ αυτή που είναι. Παρέλασαν χαρακτήρες που ακόμα και με τα σημερινά μας δεδομένα και εξελίξεις μπορείς να τους βρεις δίπλα σου. Όχι με στέτσον και 6σφαίρα αλλά με χαρτοφύλακες και λάπτοπ. Δείγμα και αυτό του πόσο αξιόλογη είναι η Ιταλική σχολή της λαϊκής τέχνης των κόμικς και τι μπορεί να φτιάξει ώστε να συνδυάζει το ποιοτικό και το εμπορικό.

    Έχω διαβάσει την σειρά ολοκληρωμένη 2 φορές. Τα τεύχη μεμονωμένα όπως τα πετύχαινα άλλες τόσες. Πρόσφατα την ολοκλήρωσα και σίγουρα θα διαβαστεί και άλλες φορές. Το μόνο πρόβλημα που μπορώ να δω εγώ είναι ότι μετά από αυτό τα υπόλοιπα συμβατικά Γουέστερν (κόμικς ή ταινία) τα βλέπω με κριτική διάθεση και συγκρίνοντας τα με την Κατάκτηση της Δύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό δε είναι πρόβλημα αγαπητέ Κώστα, αλλά αντίθετα αποτελεί προτέρημα του αναγνώστη-μελετητή. Είναι ωριμότητα προσέγγισης. Κάθε τι κρίνεται εξάλλου σ' αυτή τη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακριβώς έτσι Κώστα, σχεδόν 100 χρόνια με την ιστορία της Αμερικής με όλους τους ώρωες τους. Τελειώνω το πρώτο διάβασμα με λίγα πια τεύχη να λείπουν. Ελπίζω να βάλεις το χεράκι σου και για τα υπόλοιπα τεύχη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. To τελευταίο τεύχος που μου έλειπε βρέθηκε εις διπλούν ! μαζί με μερικά ακόμα. Αυτά θα ταξιδέψουν σε λίγο για τα ράφια σου.Κάνε χώρο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παιδιά, θέλω να σας συγχαρώ για την εξαιρετική προσέγγιση πανω σ' αυτή τη σειρά - αριστούργημα. Δυστυχώς ενώ είχα όλα τα τεύχη τη δεκαετία του 80, με το που πηγα για σπουδές η... "άκαρδη" μάνα μου καθαριζοντας το σπιτι τα εξαφανισε! Εφθασα 45 χρονων κι ακομη δεν μπορω να τα ξαναβρω! Εχω ηδη τρια παιδια κι ακομη ψάχνω να βρω την "Κατάκτηση της Δυσης". Θα ήθελα να τη διαβάσουν. Οπως είπε ο mycomics προκειται για πλήρη αποδοση της πραγματικης ιστοριας της δυσης! Νομιζω ότι θα πρεπει να ξανακυκλοφορησει. Δυστυχώς παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες που κάνω δεν έχω βρει ακρη για το που θα βρω τη σειρα. Θα ημουν ευγνωμων αν μπορουσατε να με βοηθησετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπαρχουν 5 επεισοδια της σειρας που δεν κυκλοφορησαν Ελλαδα και τα οποια βρηκα στην Ιταλια οπου η σειρα επανεκδοθηκε σε πολυτελη εκδοση. Μακαρι να κυκλοφορησουν ολα ξανα και σε εμας.Υπεροχη σειρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για οποιον ενδιαφερεται, μπορω να δωσω και λεπτομερεις σχετικα με τα επεισοδια αυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν θέλεις, αγαπητέ φίλε Νεκτάριε, μπορείς να δημιουργήσεις άρθρο σχετικά με τα τεύχη αυτά. Θα χρειαστεί όμως να σου στείλω επίσημη πρόσκληση εγγραφής στο site σαν συντάκτης και για αυτό χρειάζομαι μια διεύθυνση email

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. OK!Μετα χαρας μου να ενημερωσω για τα ανεκδοτα στην Ελλαδα τευχη καθως προκειται για την αγαημενη μου σειρα.Τo email n_faroupos@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η πρόσκληση στάλθηκε σήμερα, ακολούθησε τις οδηγίες (θα σου ζητηθεί μια διεύθυνση email στο google) και καλή αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σας. Αν και έχουν περάσει 4 ολοκληρα χρόνια από τη συζήτηση σας ωστόσο δεν μπορώ να μην ρωτήσω αν κάποιος γνωρίζει που μπορώ να βρω διαθέσιμα προς πώληση τεύχη. Είτε στα ελληνικά είτε στα ιταλικά. Έχω κάποια άλλα μου λείπουν αρκετά. Είναι η καλύτερη για εμένα προσωπικά σειρω κόμικ που έχει κυκλοφορήσει μαζί με κάποια του στυλ μάχη, έφοδος, κράνος, λοχαγός Μαρκ, ωστόσο σε αυτά κυριαρχεί το δίπολο καλός κακός, ενώ η κατάκτηση της Δύσης αγγίζει τα όρια της ιστορικής ακριβείας, βέβαια μέσα στα πλαίσια της λογοτεχνίας.
    Σας ευχαριστώ πολύ.
    Αυγουστίνος Μπαιραχταρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή