Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Σπουδαίοι δημιουργοί: Νικόλαος Νείρος

 

[του Νίκου Δ. – Θ. Νικολαΐδη]

Ο αυτοδίδακτος ζωγράφος Νικόλαος Νείρος (Λέρος, 1905 – Αθήνα, 1979) είναι περισσότερος γνωστός για τους εμβληματικούς πίνακες (λιθογραφίες)  που φιλοτέχνησε με θέμα το ελληνικό έπος του 1940-41 κατά των Ιταλών φασιστών. Σε αυτές, που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Άγκυρα» (ιδρ. 1928) του Απόλλωνα Δρ. Παπαδημητρίου (απεβ. 1968, με τον οποίο ο Νείρος συνεργάστηκε αγαστά από το 1935 έως το 1965) αποδίδεται εμφαντικά ο τιτάνιος αγώνας του ελληνικού λαού απέναντι στους εισβολείς, με στόχο την διατήρηση του υψηλού φρονήματος του πληθυσμού.

ΔΕΙΤΕ 


Στο χώρο του παιδικού βιβλίου.

Πολύ μεγάλη (ίσως η μεγαλύτερη από οποιουδήποτε άλλου συναδέλφου του) είναι η συνεισφορά του Νείρου κατά το διάστημα 1958-1974 ως εικονογράφου παιδικών βιβλίων, κυρίως για τους εκδοτικούς οίκους «Άγκυρα» και «Αστήρ»Μάλιστα τα έργα του αυτά, ονομάστηκαν, τιμητικά, «Νηρηΐδες»!

ΔΕΙΤΕ

Συνεισφορά και στην «9η Τέχνη».

Ωστόσο, λίγοι μάλλον γνωρίζουν πως, εκτός των προαναφερόμενων έργων, ο αείμνηστος καλλιτέχνης σχεδίασε και κόμικς, δείγματα των οποίων βρέθηκαν ύστερα από προσεκτική έρευνα και τα παραθέτουμε.


1959






Πηγές

  • Σωτηρία Α. Παπανικολάου, Η Εικονογράφηση των Μύθων του Αισώπου στην Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία (1958-2000): Παιδαγωγική Προσέγγιση (διατριβή επί διδακτορία, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).
  • Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών, Τόμος 3, εκδόσεις «Μέλισσα».
  • Εκδόσεις «Άγκυρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου