Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018

Επετειακό Νέος Μπλεκ #53 - Ο Αγριόγατος

Γράφει ο Ίωνας Αγγελής

Τέσσερα χρόνια Μπλεκ! Ποιος θα το περίμενε; Ένα από τα κόμικς που πέρασε χίλια κύματα και τελικά βγήκε νικητής μέσα από ένα απαιτητικό κοινό, σε μία χώρα της κρίσης είναι ακόμα ζωντανό! Κυκλοφόρησε λοιπόν σήμερα το 53ο τεύχος, το οποίο είναι ένα special νούμερο, με 32 έξτρα σελίδες (που περιλαμβάνουν 3 επιπλέον ιστορίες). 


Η πρώτη ιστορία του τεύχους, είναι του κεντρικού μας χαρακτήρα, Μπλεκ. Η 60-σελίδων ιστορία "Ο Αγριόγατος" είναι σε σενάριο Bane Kerac & Svetozar Obradovic και σχέδια Bane Kerac. Δημοσιεύθηκε στο γαλλικό Kiwi #412, τον Αύγουστο του 1989, και στην Ιταλία στο Il Grande Blek #116 τον Οκτώβριο του 2012. Στον πρωτότυπο ιταλικό τίτλο "Il Gatto Selvaticco", η ιστορία αποτελεί την 3η χρονολογικά δημιουργία του Bane Kerac (προηγούμενες του δημιουργίες του τα "Η Χαμένη Κοιλάδα", Νέος Μπλεκ #50, "Το Νησί των Μαύρων Ιπποτών" , Συλλεκτικό Μπλεκ #101). Αδημοσίευτη στη χώρα μας περιπέτεια. 
Στην νέα περιπέτεια του Μπλεκ, ο ήρωάς μας κατηγορείται για τον φόνο ενός Αμερικανού αξιωματικού. Ο Καθηγητής και ο Ρόντυ τον βοηθούν να δραπετεύσει, και μαζί προσπαθούν να ξεδιαλύνουν την πλεκτάνη που έχει στηθεί...


Η 2η ιστορία ανήκει στον Tarzan, του Joe Kubert. Στο νέο τεύχος, με την 18-σέλιδη ιστορία "Οι Αποστάτες", σε σενάριο Joe Kubert και σε σχέδια Frank Thorne και H. Chaykin (βασισμένο στον χαρακτήρα που δημιούργησε ο Edgar Rice Burroughs), κλείνει 7 δημιουργίες (μερικές μπήκαν στα Tarzan #1-2, Νέος Μπλεκ #50-52). Δημοσιεύθηκε στο Tarzan DC Comics #216, τον Ιανουάριο του 1973, και έπειτα στο άλμπουμ "Tarzan: The Joe Kubert Years Volume One" το 2006 από την Dark Horse Comics. Με πρωτότυπο τίτλο "The Renegades", δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα στο Ταρζάν Σούπερ #48 του Δραγούνη, το 1977. 
Στη νέα περιπέτεια του ήρωα, μία ομάδα ιθαγενών λεηλατούν μία νοσοκομειακή μονάδα, και ο Ταρζάν καλείται να τους βρει!


Εισάγεται ο Ρίνγκο έπειτα, με την νέα του ιστορία 124-σελίδων "Οι άνδρες των βουνών", σε σενάριο D. Canzio, και σχέδια Franco Bignotti [Ζαγκόρ, Μίστερ Νο] & Lina Buffolente [Λοχαγός Μαρκ]. Με τον πρωτότυπο τίτλο "Gli uomini delle montagne" δημοσιεύθηκε στο Gli Albi del Cowboy #117-118, τον Αύγουστο του 1973 από τις εκδόσεις Araldo (αλλιώς γνωστή ως Sergio Bonelli Editore), και έπειτα επανεκδόθηκε από την Edizioni If, στο Il Piccolo Ranger #59, τον Απρίλιο του 2017. Η ιστορία θα δημοσιευτεί για πρώτη φορά πανελλαδικά, σε 3 μέρη, στα Μπλεκ #53-55. 
Στην ιστορία, ο Ρίνγκο και ο Ιμπραχίμ στον δρόμο τους προς το φρούριο, αποκλείονται λόγω κακοκαιρίας και παράλληλα σώζουν τη ζωή του Τζέιμς Ούεμπ, ενός αυθεντικού κυνηγού των βουνών. 

Το Παιδί Πάνθηρας συνεχίζει, με ακόμα 8 σελίδες, που αντιστοιχούν σε 4 επεισόδια. Συγκεκριμένα, στα επεισόδια "The Leopard from Lime Street #37-40" που εκδόθηκαν στο Βρετανικό Buster το 1976, και έπειτα επανεκδόθηκαν στο συγκεντρωτικό άλμπουμ The Leopard From Lime Street Album #1 της εκδοτικής Rebellion Comics (Roy of the Rovers). Σε σενάριο Tom Tully (Roy of the Rovers, 1975-1988) και σχέδια M. Western & E. Bradbury. Οι ιστορίες είχαν εκδοθεί στα Μπλεκ Νέας Περιόδου. 
Στη συνέχεια της ιστορίας λοιπόν, οι απαγωγείς του Φίνσυ κλείνουν ραντεβού με τον ήρωά μας, και τον εξαναγκάζουν σε μία δύσκολη αποστολή!


Το κόμικ που κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση στο τεύχος, είναι αδιαμφισβήτητα το κόμικ-βιογραφία του Bruce Lee! Στην ιστορία μαθαίνουμε πράγματα για τη ζωή του μεγάλου ηθοποιού και δασκάλου. Η ιστορία λοιπόν δημοσιεύθηκε από την εκδοτική TidalWave Publications, τον Ιανουάριο του 2014. Είναι 22 σελίδων, σε σενάριο C. Canibano, και σε σχέδια J. Wan. 

Ο επόμενος guest ήρωας του τεύχους είναι ο Μάρτιν Μίστερι, με την ιστορία "Ουρανός από Μόλυβδο" . Με πρωτότυπο Ιταλικό τίτλο "Cielo di Piombo" κυκλοφόρησε στο Martin Mystere Extra #22, το 2001. Η ιστορία είχε ξαναμπεί σε παλαιότερη έκδοση, σε εφημερίδα, τον Δεκέμβριο του 1996. Το 6 σελίδων κόμικ, είναι σε σενάριο Castelli και σχέδια Alessandrini. 
Στην short περιπέτειά του, ο Μίστερι αλλά και ο Ιάβα έχουν ένα μυστηριώδες ραντεβού...

Τέλος, επιστρέφει ο Νάθαν Νέβερ, με μία αδημοσίευτη παγκοσμίως περιπέτεια (2η ιστορία που δημοσιεύουμε πρώτοι παγκοσμίως, προηγουμένως στο Ζαγκόρ #3, την ιστορία του "Δίκαιου") με τίτλο "Κοιτώντας πίσω σου" σε σενάριο & σχέδια M. Alberti, με story τον ήρωά μας να αποδεικνύει τις δυσκολίες της ζωής ενός πράκτορα! 

Επιπλέον, ο Λευτέρης Ταρλαντέζος έχει ένα νέο 2-σέλιδο αφιέρωμα, όπου μας μιλάει για τον κομίστα και σκηνοθέτη Frank Miller! 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σελίδες: 160
Σχήμα: 15*21
Χρώμα: Έγχρωμο
Τιμή: €3,80
Σενάριο - Σχέδιο: Bane Kerac
Colorist: Άντυ Καντηλιώτη
Υπεύθυνος Έκδοσης: Λεωκράτης Ανεμοδουράς
Μετάφραση - Επιμέλεια/Διόρθωση Κειμένου: Κωνσταντίνα Φατούρου
Layout - Graphic Design: Μαρίνα Πάνου, Ρόζα Φατσέα
Lettering: Γιάννης Μπεβεράτος
Συγγραφέας Αφιερωμάτων: Λευτέρης Ταρλαντέζος

Τίτλος Εικονογραφημένης Ιστορίας: "Ο Αγριόγατος" (60 σελίδες)
Πνευματικά Δικαιώματα: Edizioni If, Dark Horse Comics, TidalWave Publications, Sergio Bonelli Editore
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ ΕΕ 2018


Κλείνοντας να ευχηθώ, χρόνια πολλά Μπλεκ!

4 σχόλια:

 1. Υπέροχο τεύχος, η γενική μου εντύπωση και εύχομαι χρόνια πολλά στην αγαπημένη μας έκδοση και καλό κουράγιο στο Λεωκράτη για τη συνέχεια! Όσον αφορά στις επιμέρους ιστορίες, πολύ όμορφη εντύπωση μου έκανε η μονοσέλιδη ιστοριούλα του Βαγγέλη Σαΐτη, που εστιάζει στις συζυγικές υποχρεώσεις του Μαρκ (!!!)
  Από εκεί και πέρα θα έλεγα ότι η βασική ιστορία του "ξανθού γίγα" είναι πολύ καλή, με απρόοπτη εξέλιξη και αγωνιώδη δράση, ενώ πραγματικά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι το σχέδιο στην επίσης εξαίρετη περιπέτεια του "Ταρζάν" δεν είναι του Joe Kubert... Το "Παιδί - Πάνθηρας" στα συνήθη, υψηλά του επίπεδα (λίγο με "χαλάει" η μικρή διάσταση των καρέ, λόγω πρεσβυωπίας, ενώ πολύ όμορφη πρωτοβουλία ήταν η εξασφάλιση του κόμικ με τη ζωή του Bruce Lee, που είναι εντυπωσιακό!!! Για τους δυο άλλους υποστηρικτικούς χαρακτήρες Μύστερι και Νέβερ δε μπορώ να πω ότι αν έλειπαν, θα στεναχωριόμουν ιδιαίτερα... ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Άλλη μια πολύ ωραία και ενημερωτική παρουσίαση από τον Ίωνα Αγγελή. Μια ένσταση προς τους υπεύθυνους του περιοδικού. Γιατί εξακολουθούν να το ονομάζουν ΜΠΛΕΚ από τη στιγμή που το 1/3 της ύλης περιέχει μόλις μια ιστορία του Μπλεκ (και δεν ξέρω και αν ολοκληρώνεται και αυτή στο ίδιο τεύχος)? Σταμάτησα να το αγοράζω μετά το 3ο ή 4ο τεύχος όταν κατάλαβα ότι τα περιεχόμενα της ύλης του δεν είχαν σχέση με τον Μπλεκ. Ας αλλάξουν επιτέλους τον τίτλο! Άλλο Μπλεκ, άλλο Ταρζάν , Λοχαγός Μαρκ, Connan, Diabolik, Mister No κ.λ.π. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να γίνεται προσπάθεια έκδοσης άλμπουμ με ολοκληρωμένες ιστορίες μόνο με έναν συγκεκριμένο ήρωα, όπως Κόρτο Μαλτέζε, Ερίκ Καστέλ, Δικαστής Ντρεντ κ.α. Έτσι θα έπρεπε και με τον Μπλεκ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο βασικός ήρωας του περιοδικού είναι ο Μπλεκ. Από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του περιοδικού το 1969 περιείχε και άλλους ήρωες αλλά πάντα ο τίτλος ήταν Μπλεκ. Το ίδιο συνέβαινε και με τα θρυλικά περιοδικά Ζαγκόρ και Όμπραξ. Οπότε που είναι το πρόβλημα? Το τεύχος 53 του Μπλεκ είναι υπέροχο. Άριστη επιλογή ιστοριών, η περιπέτεια του Μπλεκ από τις ωραιότερες που έχουν δημοσιευθεί, καταπληκτικοί Ταρζάν και Μπρους Λι και συγκινητική η επιστροφή του Ρίγκο. Συγχαρητήρια στους υπεύθυνους του νέου ΜΠΛΕΚ για το εξαιρετικό τεύχος που μας χάρισαν!

   Διαγραφή