Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018

Κόρτο Μαλτέζε - Σάμπα Υπό Σταθερό Στόχο & Ένας Αετός Στη Ζούγκλα [Παρουσίαση/Κριτική]

Γράφει ο Ίωνας Αγγελής

Έφτασε! Το 4ο άλμπουμ του ονειροπόλου ναυτικού Κόρτο Μαλτέζε, ως ένθετο μαζί με την εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ Της Κυριακής, κυκλοφόρησε, λοιπόν, πανελλαδικά στα περίπτερα. 

Το 4ο τεύχος συνεχίζει το έργο του Hugo Pratt, και συγκεκριμένα τις υπ'αριθμόν 4η και 5η. Οι 2 αυτές περιπέτειες συνεχίζουν την ιστορία από το "Μυστικό Του Τρίσταν Μπαντάμ" και "Ραντεβού στη Μπαχία", συνεχίζοντας το story arc "ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΙΓΟΚΕΡΩ" (το οποίο τελειώνει στο επόμενο άλμπουμ, #5, με το "Η Αιτία Ήταν Ένας Γλάρος"). 

Προτού περάσουμε αναλυτικά στην παρουσίαση/κριτική κάθε ιστορίας, να αναφέρω πως το εξώφυλλο μου άρεσε καλύτερα από το προηγούμενο (αν και δεν μου αρέσει αυτό το format, προτιμώ το πιο κλασσικό), η μετάφραση/επιμέλεια γίνεται ολοένα και καλύτερη, πολύ σημαντικό! Το αφιέρωμα του Ταρλαντέζου ήταν σκέτη απογοήτευση. Δεν μας έλεγε τίποτε άλλο παρά το στόρυ της ιστορίας. Φαίνεται καθαρά η τεμπελιά στο γράψιμο, και δεν αξίζει τέτοιο αφιέρωμα ένα τέτοιο κόμικς. Πραγματικά απογοητευμένος από το γράψιμό του. Το σωστό είναι να βάλουν ένα ιστορικό της έκδοσης τςη ιστορίας, και άλλα ενδιαφέρον θέματα σχετικά με τον Κόρτο (γυναίκες, ταξίδια κλπ). 


Η πρώτη 20σέλιδη ιστορία "Σάμπα Υπό Σταθερό Στόχο" (Samba avec Tir Faxe / Samba con Tiro Fisso) δημοσιεύθηκε στο Γαλλικό Pif Gadget #66, στις 29 Μαΐου του 1970. Κυκλοφόρησε μετέπειτα στο συγκεντρωτικό άλμπουμ της Casterman "Sous le Signe du Capricorne" τον Μάρτιο του 1979, και στην Ιταλία υπό τον τίτλο του άλμπουμ "Suite Caribeana". Στην Ελλάδα εκδόθηκε το 1989, στο άλμπουμ "Στο Αστερισμό του Αιγόκερω". Σε σενάριο και σχέδια Hugo Pratt. 

Πολύ δυνατή 1η ιστορία για το νέο τεύχος, καθώς σε βάζει στο νόημα του ήρωα απόλυτα. Μου άρεσε πάρα πολύ η πλοκή, και ιδιαίτερα τα μηνύματα που πέρναγε. Είχε ωραία δράση και όμορφο διάλογο. Κάτι σημαντικό που πετυχαίνει η ιστορία είναι να σε ευαισθητοποιήσει στους Κανγκασέιρος. Οι πολιτικές απόψεις του Μαλτέζε αποδίδονται πολύ καλά, και όσο συνεχίζει η ιστορία μαθαίνουμε όλο και περισσότερα σχετικά με τον χαρακτήρα του. Τα σχέδια ήταν αψεγάδιαστα! 


Η δεύτερη 20σέλιδη ιστορία "Ένας Αετός Στη Ζούγκλα" ( L'aigle du Brézil / Un aquila nella giungla) δημοσιεύθηκε στο Γαλλικό Pif Gadget #75, στις 1 Ιουλίου του 1970. Κυκλοφόρησε μετέπειτα στο συγκεντρωτικό άλμπουμ της Casterman "Sous le Signe du Capricorne" τον Μάρτιο του 1979. Στην Ελλάδα εκδόθηκε το 1990, στο άλμπουμ "Ο Αετός Της Βραζιλίας". Σε σενάριο και σχέδια Hugo Pratt. 

Η κεντρική περιπέτεια του τεύχους συνεχίζει στα ίδια βήματα με την προηγούμενη. Πολιτικά ζητήματα πέφτουν στο τραπέζι, με πολύ μεγάλη την χρονολογική τοποθέτηση, βάζοντας τους χαρακτήρες στο τριπάκι του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Εξαιρετικοί χαρακτήρες, και ξανά τα ίδια περί σεναρίου, σχεδίου. Με απογοήτευσε λίγο η αποχή του Στάινερ από την ιστορία αλλά και χωρίς αυτόν η ιστορία είναι διαμάντι. Προσωπικά μιλώντας, ανάμεσα σε αυτές τις 2 προτιμώ καλύτερα την 1η: "Σάμπα Υπό Σταθερό Στόχο"

Βαθμολογία: 9/10

1. ΣΑΜΠΑ ΥΠΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΣΤΟΧΟ
Πρωτότυπος Τίτλος: Samba con Tir Fixe (Γαλλία), Samba con Tirro Fisso (Ιταλία)
Σελίδες: 20
Σενάριο - Σχέδια: Hugo Pratt
Χρώμα: Patrizia Zanotti
Ελληνική έκδοσηΚόρτο Μαλτέζε: Στον Αστερισμό Του Αιγόκερω (1989, Μαμούθ Κόμιξ)
Γαλλική Έκδοση: Pif Gadget #66 (Ασπρόμαυρη Έκδοση, /1970), Sous le Signe du Capricorne (Αυτόνομη ασπρόμαυρη έκδοση, 03/1979, Casterman), Hugo Pratt: Corto Poche Tome 5: Samba avec Tir Fixe (Έγχρωμη Έκδοση, 09/2006, Casterman)
Ιταλική Έκδοση: Suite Caribeana (1979)
Σύνοψη: Ο Κόρτο Μαλτέζε και οι φίλοι του φτάνουν στην ακρογιαλιά της Ιταπόα, όπου συναντούν την μεγάλη μάγισσα Χρυσόστομη με σκοπό να μάθουν περισσότερα για το χαμένο βασίλειο του μυθικού "Μου". Αντ' αυτού η Χρυσόστομη στέλνει τον Κόρτο σε μία αποστολή στο Σερτάο: να βοηθήσει τους αντάρτες Κανγκασέιρος σε μία αιματοβαμμένη μάχη εναντίον του μισθοφορικού στρατού του "Συνταγματάρχη", του μεγαλοκτήμονα τυράννου της περιοχής...

2. ΕΝΑΣ ΑΕΤΟΣ ΣΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ
Πρωτότυπος Τίτλος: L'aigle du Brézil (Γαλλία), Un aquila nella giungla (Ιταλία)
Σελίδες: 20
Σενάριο - Σχέδια: Hugo Pratt
Χρώμα: Patrizia Zanotti
Ελληνική έκδοσηΚόρτο Μαλτέζε: Ο Αετός Της Βραζιλίας (1990, Μαμούθ Κόμιξ)
Γαλλική ΈκδοσηPif Gadget #75 (Ασπρόμαυρη Έκδοση,01/07/1970), Sous le Signe du Capricorne (Αυτόνομη ασπρόμαυρη έκδοση, 03/1979, Casterman), Hugo Pratt: Corto Maltese Poche Tome 6 - L'aigle du Brésil (Έγχρωμη Έκδοση, 09/2006, Casterman)
Ιταλική Έκδοση: -
Σύνοψη: Μπαΐα, Βραζιλία: Μετά από τις χακαρωτικές ημέρες ξεκούρασης δίπλα στην Χρυσόστομη και την Μοργκάνα, οι Κόρτο, Στάινερ και Τρίσταν πλέουν για το νησί Μαράκα, αναζητώντας μία ισπανική γαλέρα φορτωμένη με χρυσό, που βυθίστηκε το 1580...

για τις Εκδόσεις Μικρός Ήρως Ε.Ε.
Συντελεστές: Λεωκράτης Ανεμοδουράς (Υπεύθυνος), Λευτέρης Ταρλαντέζος (Μετάφραση-Επιμέλεια), Μαρίνα Πάνου (Lettering - Graphic Design - Layout)

Μην το χάσει κανείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου