Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Η Κέρκυρα λατρεύει τα κόμικς!


(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Ο πιο πιστός κυνηγός του Μπλεκ!

Στο παραδοσιακό, ημί-ορεινό χωριουδάκι των «Αγίων Δέκα» στη μέση Κέρκυρα, που έχει ιστορία τουλάχιστον μισής χιλιετίας (!) και είναι πνιγμένο σε μια οργιώδη βλάστηση από κυπαρίσσια, πικροδάφνες κι ελιές, ζει μόνιμα με την οικογένειά του ένας από τους πλέον φανατικούς «κυνηγούς» του «μεγάλου Μπλεκ», τον οποίο είχα την τύχη να συναντήσω εκεί πριν από λίγες μέρες. Η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη και όχι μόνο γιατί επιτέλους μίλησα από κοντά (και όχι μέσω τηλεφώνου ή e-mail, όπως κάναμε επί σειρά ετών) με τον εκλεκτό φίλο Νίκο Μωραΐτη, αλλά κυρίως γιατί συνάντησα έναν εγκάρδιο και ιδιαίτερα φιλόξενο άνθρωπο, όπως και την αξιαγάπητη σύζυγό του και το μονάκριβο γιο τους. Γνώστης της ιστορικής πορείας του αγαπημένου μας περιοδικού αλλά και από τα πλέον ενεργά μέλη της παρέας μας παλαιότερα, ο Νίκος έφερε σε πέρας πριν από αρκετά χρόνια ένα μεγαλειώδες εγχείρημα που ο ίδιος εμπνεύστηκε. Κατάφερε να συμπληρώσει ιδανικά τη «συλλεκτική» σειρά των 125 αρχικών τόμων του Μπλεκ που είχε εκδώσει ο «Περιοδικός Τύπος» με 34 ακόμη υπέροχες δικές του προσθήκες, όπου περιέλαβε όλες τις ιστορίες του «ξανθού γίγα» που είχαν παραλειφθεί! Δε χρειάζεται να εκφράσω περαιτέρω το θαυμασμό μου για το κατόρθωμά του να συλλέξει, μεταφράσει ακόμα και από ξένες ιστοσελίδες, χρωματίσει, εκτυπώσει και βιβλιοδετήσει με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, όλο αυτό το σπάνιο υλικό!




Ο Νίκος, ο οποίος σημειωτέον ότι είναι και υπέροχος ιεροψάλτης, είχε στο έργο του αυτό τη βοήθεια του έφηβου γιου του Παναγιώτη που του συμπαραστάθηκε με θέρμη, αλλά και τη στήριξη της γυναίκας του Μαρίας. Στη συλλογή του περιλαμβάνονται δεκάδες από τα τεύχη των πρώτων περιόδων έκδοσης του «Μπλεκ» και όχι μόνο, όπως και πολλά άλλα υπέροχα κόμικς, αλλά και όλες οι πρόσφατες εκδόσεις του Λεωκράτη Ανεμοδουρά. Τα διατηρεί ως «κόρη οφθαλμού», δείγμα της μεγάλης του αγάπης για αυτά. Πλέον ο χρόνος δεν περισσεύει στο Νικόλα, γιαυτό και έχει κάπως περιορίσει τη διαδικτυακή του παρουσία. Είμαι όμως βέβαιος πως, μόλις η κατάσταση το επιτρέψει, θα επανέλθει δριμύτερος κοντά μας!

Κάτω από το φεγγάρι του Αυγούστου.



Η πρόσφατη, βραδινή μου συνάντηση στο «νησί των Φαιάκων» με τον καλό μου φίλο Νίκο Πίκουλα και την ευγενέστατη σύζυγό του Μαριάννα επιφύλαξε για μένα πολλές εκπλήξεις. Κάτω από το κοκκινωπό φεγγαρόφως που έκανε το Ναΐσκο της «Παναγίας των Βλαχερνών» να φαντάζει ακόμη πιο επιβλητικός και τη θέα προς το Ποντικονήσι μαγευτική, ήπιαμε τα ποτά μας και κουβεντιάσαμε για τα αγαπημένα μας κόμικς καθώς και για το μέλλον των περιοδικών εκδόσεων στην Ελλάδα.
Ο Νίκος εκτός από λάτρης όλων των ειδών της μουσικής, είναι ένας από τους πιο δραστήριους συλλέκτες, με την προσωπική του συλλογή να αριθμεί χιλιάδες τεύχη όλων σχεδόν των λατρεμένων ηρώων του παρελθόντος, την οποία και φροντίζει συνεχώς να ανανεώνει. Με ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις της αρχειοθήκης του διαδικτύου, έναν πραγματικό «θησαυρό» νοσταλγίας που τόσο εκείνος όσο και άλλοι νοσταλγοί, φροντίζουν να ενισχύουν ακατάπαυστα με καινούριες αναρτήσεις!
Αποχαιρετισθήκαμε δίνοντας ένα νέο ραντεβού, αυτή τη φορά για την Αθήνα όταν οι συνθήκες και οι υποχρεώσεις μας το επιτρέψουν. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και πάλι, να πούμε πολλά.



7 σχόλια:

  1. Nικόλα μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,είμαστε ολοι χαρούμενοι και πολυ συγκινημένοι που γνωρίσαμε εσένα και την ωραία οικόγενειά σου {εννοώ απο κοντά]γιατί όπως γράφεις και εσύ,τόσα χρόνια
    μιλούσαμε στο τηλέφωνο.
    Τέλος πάντων,εύχομαι την επόμενη φορά να έχω περισσότερο χρόνο για πολύ περισσότερη παρέα και διασκέδαση,δώσε τα χαιρετίσματα μας στην αξιολάτρευτη οικόγενειά σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ φίλε μου, για την υπέροχη φιλοξενία και τα καλά σου λόγια! Φιλιά σε όλους σας!!!

      Διαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για την παρουσίαση του Νίκου Μωραίτη Νίκο. Είναι αξιέπαινος! Μπορώ να ρωτήσω ποίες ιστορίες του Συλλεκτικου δεν είχαν "συμπεριληφθεί"; Διότι και η Βιδάλη μου είχε πει τότε, οτι είχαν κι άλλες να βάλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω ακριβώς ποιες ήταν, ο Νίκος θα μπορούσε να μας διαφωτίσει.

      Διαγραφή
  3. Φίλε μου Νικόλα και Unknown,μόλις βρω ευκαιρία θα γράψω ποιές περιπέτειες ηταν και απο ποια τεύχη τις πήρα,να είστε καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε πολύ Νίκο μου. Θα μπορούσε να γίνει μία ξεχωριστή ανάρτηση για αυτό!!!

      Διαγραφή
  4. Από το φίλο Νίκο Μωραΐτη έλαβα το εξής μήνυμα:
    Λοιπον εχουμε και λέμε: Μεγάλα Μπλεκ : 1] ο Μαχητής της Ελευθερίας 2]το απόρθητο φρουριο,3]οι μυστηριωδεις κουκουλοφόροι,4]μια παράξενη Βασίλισσα,5] η αδελφή του ξιφομαχου,6]η εκδικηση του αδελφου,7]η μυστική συγκεντρωση,8]χρυσαφι και αιμα,9] ο ακατα-
    μάχητος,10]η εξαφάνιση του Ρόντυ,11] εταιρεία γουναρικων,12]το μυστικό του γέρου ινδιάνου,13]το μυστήριο της θείας Ευλαλίας,14]η φωλιά των πειρατών,15]οι στοές των κολασμένων,16]η ιστορία ενός νέγρου,17]ενας μυστηριώδης θεός,18]οι δεκαπέντε παγίδες,
    19]ο σκύλος του ινδιάνου,20]ενας μικρός κατάσκοπος,21]η γροθιά του Μπλεκ,22]οι γιοι του Μανιτού,23]σύμμαχος των Αγγλων και 24] πιασμένος στη φάκα.
    Αλλες περιπέτειες "πήρα" απο το Νέο Δυναμικό Μπλεκ από το Τεύχος 40-120 που είχε αδημοσίευτες περιπέτειες,καθώς και απο κάποια μικρά Μπλεκ που και αυτά δεν ειχαν
    εκδοθει απο το ΣΥΛ.ΜΠΛΕΚ, αυτές ειναι: το άστρο με τις τρεις μύτες την οποία και μετέφρασα
    σχεδόν ολη απο ιταλικό Μπλεκ γιατί δεν την έβρισκα στα Ελληνικά και την περιπέτεια: στη χώρα της Εδέμ που για να την συμπληρώσω μου δάνεισε τα μικρά τεύχη του Μπλεκ Ν.250 και
    Ν. 251 ο κ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΣ και ξανα θέλω να τον ευχαριστήσω,όπως θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. Σάκη {δε θυμάμαι το επίθετο του] ο οποίος ειχε σκαναρει κάποια τεύχη του Νέου Δυναμικού Μπλεκ που εγώ δεν ειχα.
    Θα ήταν αγένεια μεγάλη αν δεν αναφερόμουν και σε εσένα Νικόλα μου και σε ξανα ευχαριστω που φωτοτύπησες και μου έστειλες δε θυμάμαι ποσα,αλλά ηταν αρκετα,ολόκληρα τεύχη απο Μπλεκ των επτά δραχμών και απο Μεγάλα Μπλεκ και κατάφερα αυτο το σπουδαίο{για μένα] επίτευγμα.
    Ακόμη θέλω να συμπληρώσω ότι πήρα και απο το περιοδικό ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ τις εξής ιστορίες:η Αγριόπαπια η οποία δεν είχε ξαναδημοσιευτει και το στοιχειωμένο πλοίο που ειχε δημοσιευτει παλιότερα σε Μεγάλο Μπλεκ.
    Ελπίζω να σας κάλυψα,να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή