Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Καθηγητής «Μυστήριος» (Professor Occultis)


(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)


Ο «Καθηγητής Μυστήριος» αποτελεί μία από τις πλέον αναγνωρίσημες φιγούρες εικονογραφημένων ηρώων, τουλάχιστον εντός των ορίων της «γηραιάς Ηπείρου» καθώς συμμετέχει στην πρωταγωνιστική τριπλέτα χαρακτήρων του Ιταλικής έμπνευσης κόμικ «Il Grande Blek Macigno» (1954) που γνώρισε τεράστια διάδοση και αναγνωσιμότητα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Σχεδιασμένος αρχικά από τον Pietro Sartoris (1926 – 1989), τον πιο εκλεπτυσμένο (σχεδιαστικά)  από τους τρεις άοκνους συνεργάτες (ο Dario Guzzon και ο Giovanni Sinchetto ήταν οι άλλοι δύο) του Τορινέζικου καλλιτεχνικού στούντιο «eSseGeSse» (με το πρώτο κεφαλαίο “S” του ακρωνυμίου να υποδηλώνει το επώνυμό του) ο «Μυστήριος» (Occultis στα Ιταλικά) έχει προστεθεί στην ιστορία της Αμερικανικής Επανάστασης με στόχο να προσελκύσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του αναγνώστη για μια σειρά από λόγους.

Ενώ ελάχιστα στοιχεία για την καταγωγή του παρέχονται από τους δημιουργούς στο πρωτόλειο κείμενο (αργότερα υπήρξαν συμπληρωματικές εκδόσεις που εστίαζαν στο παρελθόν των ηρώων [1]) είναι σαφές πως η παρουσία του εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς. Πρώτα απ’ όλα και σύμφωνα με την καθιερωμένη τακτική των παλαιότερων «σκαπανέων» της «9ης Τέχνης» ο υπέρβαρος, στογγυλοπρόσωπος και μυστακοφόρος (αλά... Salvador Dali) πατριώτης προσφέρει (ως φυσιογνωμία και ως συμπεριφορά) την απαραίτητη, αστεία «πινελιά» στην εξέλιξη των περιπετειών, ως αντίβαρο για την αγωνιώδη δράση που –συνήθως- επίκειται μετά τις πρώτες σελίδες του έργου.


Κατά δεύτερον, ο «Καθηγητής», παρότι δεν είναι ξεκαθαρισμένο το.. ακριβές αντικείμενο της επιστημονικής του κατάρτισης, χαρίζει στο αναγνωστικό κοινό την ευκαιρία να πληροφορηθεί αρκετές παραμέτρους σχετικά με τις επιστήμες (αλλά και τις τέχνες) της εποχής κατά την οποία εξελίσσεται η πλοκή. Έχοντας, κατά τη δική του δήλωση, κατακτήσει τη γνώση πολλαπλών τομέων της τεχνολογίας, ο στρουμπουλός και σχεδόν μόνιμα πεινασμένος Μυστήριος ξετυλίγει έναν θησαυρό τεχνικών και θεωρητικών λεπτομερειών, που αφήνουν άναυδο τον κάθε (μικρό) φίλο της σειράς!


Πάνω απ’ όλα όμως, ο Μυστήριος συμβολίζει το ακατάβλητο πνεύμα του (μέσου) ανθρώπου να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει στη ζωή του, αφού δεν διαθέτει ούτε τη μυϊκή δύναμη του «ξανθού γίγα», ούτε άλλα φυσικά χαρίσματα, ειμή μόνο την ισχύ ενός... μεγαλοφυούς εγκεφάλου, ο οποίος τον οδηγεί στα ασφαλέστερα μονοπάτια σκέψης και δράσης, έστω μέσω κάποιων ανεπιθύμητων παρεκκλίσεων. Πέραν τούτου, το δηκτικό του χιούμορ, προσδίδει ένα ακόμη στοιχείο πολιτιστικής κουλτούρας, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τα χοντροειδή πειράγματα που συχνότατα δέχεται από το θετό παιδί του, το μικρό και αεικίνητο κατεργαράκο Ρόντι Λάσιτερ.


Οι κατά καιρούς γκάφες και τα παθήματα του Μυστήριου έχουν μείνει μνημειώδη για τους λάτρεις της ιστορίας του «Μεγάλου Μπλεκ». Όπως και οι θρυλικές ατάκες του, που κυρίως έχουν να κάνουν με... διαπλανητικές ανησυχίες. Αλλά κανείς δε μπορεί να του αμφισβητήσει το ρόλο του προστάτη των φίλων του, του πιστού εργάτη για την ανεξαρτησία της χώρας του και του περήφανου αγωνιστή που ποτέ δεν λύγισε μπροστά στη δύναμη πυρός των εχθρών ή την πανουργία κάθε λογής αντιπάλων.

Ανεπιφύλακτα λοιπόν, κύριε Καθηγητά, σου βγάζουμε το –πλατύγυρο- καπέλο!


[1] Βλέπε σχετικά: "Οι Ρίζες του Καθηγητή Μυστήριου" (περιοδικά: "Νεος Μπλεκ", #39, "Kiwi" #300, "Il Grande Blek" #80) των J Yv. Mitton - M. Navarro. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου