Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Το «Πνεύμα με το Τσεκούρι» μας αποχαιρετά για 4η φορά!

Εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης (1971)

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δοθεί στην κυκλοφορία το τελευταίο τεύχος του μηνιαίου περιοδικού «Ζαγκόρ» από τις εκδόσεις «Μικρός Ήρως» του Λεωκράτη Ανεμοδουρά. Δυστυχώς, ο εμβληματικός ήρωας με την αθλητική κορμοστασιά που εμπνεύσθηκε ο Sergio Bonelli (σε σχέδια του Galleno Ferri) το 1961, δεν ευτύχησε να δει τις περιπέτειές του (ως ξεχωριστός, δικός του τίτλος) να μακροημερεύουν, παρά τις τέσσερις, συνολικά προσπάθειες που έγιναν για αυτό, από διάφορους εκδοτικούς οίκους.


Η αρχή, όπως ασφαλώς θα θυμούνται οι παλαιότεροι, έλαβε χώρα το χρονικό διάστημα από τα Χριστούγεννα του 1970 έως το τέλος του 1975, όταν ο αείμνηστος Στέλιος Ανεμοδουράς παρουσίασε το χαρακτήρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με το ομώνυμο, εβδομαδιαίο, μικρών διαστάσεων περιοδικό.

Εξώφυλλο της Ιταλικής έκδοσης
Στα μέσα της επόμενης δεκαετίας  (1986) οι εκδόσεις Παπαχρυσάνθου επιχείρησαν να επαναφέρουν τον ήρωα «μιμούμενοι» το σχεδιασμό της αυθεντικής Ιταλικής έκδοσης, όμως η προσπάθειά τους τερματίσθηκε άδοξα, ύστερα από λίγους μήνες. Το ίδιο, μοιραίο τέλος είχε και η νέα απόπειρα, με νέες ιστορίες και μεγαλύτερη διάσταση, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «ΚΟΜΠΡΑ ΠΡΕΣ» (Κουδάκης) στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Κυκλοφόρησαν μόλις 4 τεύχη (1999), τα οποία δεν έτυχαν ευρείας αποδοχής από το αναγνωστικό κοινό.

Ζαγκόρ # 57 (1972)
Τέλος, το Δεκέμβριο του 2016 το περιοδικό «Ζαγκόρ» εμφανίσθηκε και πάλι στα περίπτερα, με ελπίδες αυτή τη φορά να «στεριώσει» στις προτιμήσεις των αναγνωστών. Κάτι τέτοιο, όμως, δε συνέβη, γεγονός που παραδέχθηκε ο ίδιος ο εκδότης του, σε σχετικό του σημείωμα εδώ και λίγο καιρό, προ-αναγγέλλοντας την αναστολή της τακτικής έκδοσης του εντύπου.

Ζαγκόρ #1 (26 Δεκεμβρίου 1970)
Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε κάποια νέα σχετικά με την οριστική τύχη του «Ήρωα των Δασών και των Βουνών», περιγραφική έκφραση που χρησιμοποιήθηκε από τους μεταφραστές έτσι ώστε να χαρακτηρίσει την ύπαρξη του «Πνεύματος με το Τσεκούρι» κατά την «παρθενική» του παρουσία στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου