Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Εικονογραφημένες Σειρές #2 - Ρίνγκο

(του Νίκου Δημ. Νικολαΐδη)


Η εικονογραφημένη σειρά ουέστερν με τίτλο “Il Piccolo Ranger” (στα αγγλικά «The Little Ranger») πρωτοεμφανίσθηκε στην Ιταλία στις 15 Ιουνίου του 1958, μέσα από τις σελίδες του ομώνυμου, 15θήμερου εντύπου το οποίο δημοσίευε παράλληλα και άλλες ιστορίες κόμικς γνωστών δημιουργών της εποχής (Hugo Pratt, ‘Guido Nolitta’ κ.α.) Έμπνευση του σεναριογράφου Andrea Lavezzolo (Παρίσι, 12 Δεκεμβρίου 1905 – Γένοβα, 16 Νοεμβρίου 1981) και του καλλιτέχνη Francesco Gamba (θέρετρο Λα Σπέτσια, Β. Ιταλία, 15 Οκτωβρίου 1926 – Μιλάνο, 13 Φεβρουαρίου 2012) γρήγορα ξεχώρισε για την ιδιαίτερη σεναριακή της δομή και την πλούσια ανάλυση χαρακτήρων και συμπεριφορών των πολλών πρωταγωνιστών που περιείχε, κάτι όχι συνηθισμένο σε ανάλογες εργασίες εκείνης την εποχής.
Το περιοδικό κατά την αρχική εκείνη περίοδο (έως και το Νοέμβριο του 1963) παρήγαγε η εταιρεία “Audace”, οπότε και εκδόθηκαν συνολικά 328 τεύχη σε διάφορες σειρές. Από το Δεκέμβριο του 1963 μέχρι και το Μάρτιο του 1972 τα δικαιώματα πέρασαν στην εταιρεία “Gli Albi del Cowboy” που εξέδωσε τη «Νέα Σειρά» με 100 (μηνιαία πλέον) τεύχη. Στην τρίτη και τελευταία περίοδο έκδοσης (Απρίλιος 1972 – Φεβρουάριος 1985) τη ‘σκυτάλη’ παρέλαβε ο Sergio Bonelli (Μιλάνο, 2 Δεκεμβρίου 1933 – Μόντσα, 26 Σεπτεμβρίου 2011) ο οποίος και κυκλοφόρησε τα υπόλοιπα 155 (μηνιαία) τεύχη. Το Μάιο του 1992, έντεκα σχεδόν χρόνια μετά το θάνατο του αρχικού συγγραφέα, ο «Ρίνγκο», όπως τον γνωρίσαμε στην Ελλάδα μέσα από τα περιοδικά «Μπλεκ» [τεύχη 36-376 της πρώτης περιόδου και από 399 έως και 27 της «Νέας Δυναμικής» περιόδου]  και «Μικρός Ιππότης» [τεύχη 160 - 224] επέστρεψε με μια ειδική «Σπέσιαλ» έκδοση σε σενάριο του Mauro Boselli και σχέδιο του F. Gamba. Επίσης, κατά τα έτη 1995-96 η εταιρεία “Dardo” εξέδωσε 13 πολυτελείς και συλλεκτικούς τόμους σε περιορισμένο τιράζ, υπό την διπλή επωνυμία “Kit Teller-Il Piccolo Ranger”. Έκτακτα τεύχη παρουσιάσθηκαν επίσης από το Stefano Mercury κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Ο νεαρός ρέϊντζερ Kit Teller είναι γιος δυο Σκώτων μεταναστών που βρέθηκαν στις ΗΠΑ κατά το δεύτερο ήμισι του 19ου αιώνα, του Moses Teller και της Mary Worth. Γεννιέται σύμφωνα με το σενάριο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού των γονέων του στα σύνορα μεταξύ Μιζούρι και Ιλινόι, το έτος 1861. Εν συνεχεία και αφού η μητέρα του πεθαίνει πρόωρα, ο μικρός Kit δέχεται την παρότρυνση του πατέρα του να καταταγεί στο σώμα των ρέιντζερ και να υπηρετεί το Νόμο στις αχανείς εκτάσεις της Αμερικανικής επικράτειας. Σχεδόν πάντα στο πλευρό του έχει τον καλοκάγαθο γκαφατζή, κάτισχνο και πανύψηλο συνάδελφό του Frankie Bellevan, μια cult φυσιογνωμία που παραπέμπτει περισσότερο σε καρτούν, παρά σε ρεαλιστική φιγούρα. 



Εκτός όμως του βασικού υποστηρικτικού χαρακτήρα, η σειρά περιέχει έναν μεγάλο αριθμό περιφερειακών δευτεραγωνιστών, ο καθένας εκ των οποίων διεκδικεί σημαντικό μερίδιο της προσοχής του αναγνώστη. Οι πιο πολλοί είναι επίσης ρέιντζερ και συμβιώνουν μέσα στο ίδιο στρατόπεδο, μια συνύπαρξη που δημιουργεί φιλίες, έριδες, αλλά και εχθρότητες. Εκτός της απαραίτητης «μνηστής» (‘Claretta Morning) βασικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας διαδραματίζουν η «μητέρα του λόχου» (‘Rosa Morning), η αντρογυναίκα «Άννα η Τετραπίστολη» (‘Annie Quattropistole) που αποτελεί καρικατούρα της υπαρκτής ‘Calamity Jane’ (Martha Jane Canary-Burke, 1852 – 1903), ο διοικητής ‘O.Hara, ο κινέζος μάγειρας του φρουρίου ‘Cin Lao, ο μαύρος  Ibrahim Bamboula, καθώς και οι γραφικοί τύποι «Τζιμ Κονιάκ» (‘Brandy Jim) και «Μπιλ Δοντιάς» (‘Denti Bill). Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η πορεία της σειράς ακολουθεί τη νομοτελειακή γήρανση των χαρακτήρων.

Πλην των πρώτων συντελεστών, σενάρια του «Ρίνγκο» έγραψαν οι Decio Canzio (1930- 2013), Giorgio Pezzin (γεν. 1949) και Marcelo Toninelli (γ. 1950). Ιδιαίτερη αναφορά όμως πρέπει να γίνει και στο Sergio Bonelli, ο οποίος χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο ‘Guido Nolitta αφενός συνεισέφερε στην ιστορία κατά τα πρώτα της χρόνια αλλά και ολοκλήρωσε ο ίδιος την επιτυχημένη σειρά με το τελευταίο επεισόδιο (Φεβρουάριος 1985) που έφερε τον εύγλωττο τίτλο: ‘Rangers, addio!’ Σε αυτό, οι ήρωες της ιστορίας μας, σχετικά καταβεβλημένοι απ’ τα χρόνια που πέρασαν, αποσύρονται απ’ τα καθήκοντά τους και αποφασίζουν να ιδιωτεύσουν όλοι μαζί,  ως ιδιοκτήτες μιας φάρμας (!) Τα δε σχεδιαστικά ‘ηνία’ κράτησαν επίσης η περίφημη Lina Buffolente (1924 – 2007) των “Esse G. Esse” (1950 – 2000), ο εκφραστικός Franco Bignotti (1930 – 1991), το «δίδυμο» Giuseppe Montanari  /  Ernesto Grassani κ.α.

·         Παρόμοιες δημιουργίες : 'Tex' (των Gian Lougi Bonelli - Aurelio Galeppini (1948 - σήμερα), ‘Piccolo Sceriffo (των Tristano TorelliCamillo Zuffi, 1948 – 1966 ), ‘Capitan Miki(‘Esse G. Esse’, 1951 – 1967), Un Ragazzo nel Far West (Gian Luigi BoneliFranco Bignotti, 1958 - 1967) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου