Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Βουτιά στα ‘80ς! #3 - Μπλεκ Νέα Περίοδος #436 (27/4/1988)


(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Ακόμη πιο «βαθιά» είναι η σημερινή βουτιά μας στη «χρυσή» δεκαετία του ’80, με το τεύχος υπ’ αριθμόν 436  [της Τετάρτης 27 Απριλίου 1988] του λατρεμένου περιοδικού «Μπλεκ» που τώρα έχει 92 σελίδες (με εσωτερική εναλλαγή έγχρωμης – ασπρόμαυρης εμφάνισης), κοστίζει 70 δραχμές και οι διαστάσεις του έχουν γίνει 13 Χ 19 εκατοστά.

Θυμίζουμε πως εκείνο τον καιρό στην Ελλάδα είχε ενταθεί ο προβληματισμός των Υγειονομικών Αρχών για την ιδιαίτερα ανησυχητική εξάπλωση του θανατηφόρου ιού του AIDS στο γενικό πληθυσμό (μια μάστιγα που ακόμη και σήμερα υφίσταται, τουλάχιστον στον λεγόμενο «Τρίτο Κόσμο»), ενώ η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας» (που αρκετά αργότερα εξαρθρώθηκε) τοποθέτησε εκρηκτικούς μηχανισμούς σε κτίριο δημόσιας υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, ευτυχώς δίχως ανθρώπινα θύματα


Στη διεθνή επικαιρότητα, εκείνος ο μήνας χαρακτηρίσθηκε από την υπογραφή στην πόλη της Γενεύης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων χωρών στον πόλεμο ΕΣΣΔ – Αφγανιστάν, αλλά και με την ανάδειξη της πόλης του Βερολίνου (στην τότε Δυτική Γερμανία) σαν πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.


Ένας αθλητής του μότο-κρος εμφανίζεται στο έγχρωμο εξώφυλλο του περιοδικού, όπου και αναγράφονται κάποια από τα ελκυστικά του περιεχόμενα, όπως το 2σέλιδο αφιέρωμα στην αξέχαστη μαύρη τραγουδίστρια Γουίτνεϊ Χιούστον (1963 – 2012), αφίσες διάσημων ποδοσφαιριστών και βέβαια, η απαραίτητη "Χαρτοκοπτική"! 

Επισημάνσεις:

Στη 2η σελίδα υπάρχει μια εντυπωσιακή διαφήμιση των Thundercats με το παιχνίδι «Γρονθοκοπανιστής» (sic), ενώ το οπισθόφυλλο καταλαμβάνεται από τις μινιατούρες των «Αιώνιων Αντιπάλων του Σκότους» (πολεμιστές «NINJA») που είναι «Σκληροί και δίκαιοι», «Πιο δυνατοί από τους μαχητές του Καράτε» αλλά και «Πιο σοφοί από τους δασκάλους του Κουνγκ – Φου» (!!!) Όλα αυτά από την εταιρεία «El Greco».


Οι αποκλειστικότητες του εντύπου έχουν εξασφαλισθεί μέσω του εγχώριου πρακτορείου «Hellas Press Service».

Στη σελίδα 3 διαβάζουμε ένα ενδιαφέρον κουίζ για το διάσημο ηθοποιό Σιλβέστερ Σταλόνε με τίτλο «Ποιος είναι ο ήρωας που αγαπάτε;» Μαθαίνουμε λοιπόν (από τις απαντήσεις) ότι έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά σε ηλικία 30 ετών με την ταινία «Rocky» (1976), έχει γεννηθεί στις 6 Ιουνίου του 1946, έχει ύψος 1,83 μ. και κατοικεί μόνιμα στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.


Στις σελίδες 4-5 ακολουθεί αφιέρωμα του συνεργάτη του περιοδικού Πάνου Τυλωμένου στον Έλληνα «μάγο της μπάλας» Κώστα Νεστορίδη. Αθλητικό «κους-κους» από το χώρο ποδοσφαίρου και μπάσκετ δημοσιεύεται στη σελίδα 16. Ακόμη ένα αφιέρωμα στο ποδόσφαιρο (της Ιταλίας) υπάρχει στις σελίδες 31-32. Τέλος, αφιερώματα στις ταινίες «Αυτοκρατορία του Ήλιου» (του Στίβεν Σπίλμπεργκ) και «Ναντίν, αλεξίσφαιρος έρωτας» με πρωταγωνιστές την Κίμ Μπέισινγκερ (που τότε την έγραφαν Κιμ Μπάσιντζερ) και Τζεφ Μπρίτζες, υπάρχουν στη σελίδα 80.


Στη βασική ιστορία του «ξανθού γίγα» (σελ. 6 – 15) με τίτλο «Το Αίνιγμα του Αμαξιού» (σε εικονογράφηση και των τριών μελών του Ιταλικού καλλιτεχνικού στούντιο «eSseGeSse») : Ο μυστηριώδης κύριος Ρος (με εμφάνιση που παραπέμπει σε Μορμόνο) αρνείται να αποκαλύψει στον Μπλεκ και τους φίλους του το περιεχόμενο του κάρου του. Κι ας έχουν, εκείνοι, κάνει ότι περνά από το χέρι τους, μαζί με τον φίλο τους ινδιάνο Νάπκαν, για να τον βοηθήσουν να διαφύγει της καταδίωξης των Άγγλων.

Οι υπόλοιπες σειρές του τεύχους:


·         
«ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ» (σελ. 17-19): Η «Μανκάστορ Σίτι» του Μπεν Λίπερ αποκλείει από τη διοργάνωση του «F.A. Cup» (Αγγλικό Κύπελλο)  τη συμπολίτισσα «Γιουνάιτεντ».


·         «ΕΡΙΚ ΚΑΣΤΕΛ – ‘Το Σπίτι του Κορμοράνου’» (σελ. 22-27) : Η υπέροχη ιστορία των Reding  Hugues (που πρόσφατα απολαύσαμε ολόκληρη μέσω της προσφοράς του «Έθνους» από την εκδοτική «ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ» του Λεωκράτη Ανεμοδουρά).


·          «Ο ΜΑΧΗΤΗΣ» (σελ. 28-30): Στα 1850 ο πυγμάχος Τομ Μπόστον αγωνίζεται παράνομα για να εξοφλήσει τα χρέη του πατέρα του στον αδίστακτο Τζάσπερ Σλέιν (περιοδικό «Victor», σε εικονογράφηση του Ισπανού Juan Giralt).


·          «SUPER BOY» (σελ. 34-38 & 55-59): Κλασική σειρά της “D.C. Comics” (1949 – 1977) που εστιάζει στην παιδική ηλικία του «Superman».


·          «ΡΙΝΓΚΟ» (σελ. 63-68) του «δίδυμου» των Ιταλών δημιουργών  Andrea Lavezzolo Francesco Gamba σε μια ακόμη περιπέτεια.


·          «ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΖΙΜΙ ΓΚΡΑΝΤ» (σελ. 69-71): Η νεανική περίοδος της ζωής του ήρωα σε σχεδιασμό του σπουδαίου Tony Harding.


·         «ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ» (μελλοντολογικό): Το έτος 2002 μ.Χ. (!!!) ο Άλαν Ντόιλ και οι φίλοι του αγωνίζονται να σώσουν τη Βρετανία από μια θανατηφόρα επιδημία, αλλά η σπείρα του Κράντοκ τους αντιμάχεται.


·         «ΤΟ ΠΑΙΔΙ-ΘΑΥΜΑ» (σελ. 76-77): Μετά από μια περιπέτεια υγείας, ο πρώην ποδοσφαιριστής Ντάνι Κιντ επιστρέφει στα γήπεδα με την ομάδα της Όβερμπριτζ.


·         «ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΟΟΥ;» (σελ. 78-79): Όπου ένας εξαίρετος ποδοσφαιριστής υπογράφει στη Σέλφιλντ Γιουνάϊτεντ της Δ΄ Κατηγορίας, δίνοντάς της πολλές ελπίδες για διάκριση στο Κύπελλο Αγγλίας. Όμως ο κακόβουλος αθλητικός συντάκτης Φρανκ Πάκμαν έχει βαλθεί να του δημιουργήσει προβλήματα (του Tony Harding). Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Roy of the Rovers" με τίτλο "Who is Arrow?"



·         «ΑΡΙΑ-Το δικαστήριο των Κορακιών» (σελ. 82-86): Περιπέτεια Βελγικής προελεύσεως  του Michel Weyland με ηρωίδα μια κοπέλα σε μια απροσδιόριστη χρονική περίοδο ή σε ένα «παράλληλο σύμπαν»  (περιοδικό «Tintin», Αύγουστος 1979).


·         «Το ΠΑΙΔΙ - ΠΑΝΘΗΡΑΣ» (σελ. 87-89): Ο Mike Western μας παρουσιάζει το μικρό Μπίλι Φάρμερ που έχει αποκτήσει υπερφυσικές ικανότητες μετά την επαφή του με έναν -μολυσμένο από ραδιενέργεια- πάνθηρα ενός ιδιωτικού ζωολογικού κήπου. Στο παρόν επεισόδιο, ο Μπίλι αναγκάζει τον αρχηγό μιας τοπικής συμμορίας παρανόμων να ομολογήσει δημόσια όλες τις κλοπές που οι κάτοικοι της πόλης χρέωναν στον ‘Πανθηράνθρωπο’.

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου