Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Βουτιά στα ‘80s! #2 - Μπλεκ Νέα Περίοδος #362 (26/11/1986)


(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Ένα πραγματικά «χορταστικό» τεύχος 100 σελίδων, ένα πολυθεματικό πια «υπερτεύχος» όπως το χαρακτηρίζει η έκδοση, με κόστος 55 δραχμές, διαστάσεις 21Χ14 εκ. και με τον γοητευτικό καρδιοκατακτητή Don Johnson, έναν εκ των δύο πρωταγωνιστών της Αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Miami Vice»  Οι Σκληροί του Μαϊάμι» για εμάς) να φιγουράρει χαμογελαστός στο εξώφυλλο του περιοδικού κάνοντας τα κοριτσόπουλα να ριγούν (αφού το «Μπλεκ» διαβαζόταν φανατικά από τις αδελφές, τις εξαδέλφες, αλλά και πολλές από τις... μαμάδες μας!!!) 


Το «Μπλεκ» όμως είναι πέραν όλων, ένα «Εβδομαδιαίο Εικονογραφημένο Περιοδικό» (έτσι αυτοπροσδιορίζεται) που βαδίζει αισίως στον 18ο χρόνο της ζωής του (να μην ξεχνάμε ότι πρωτοεμφανίσθηκε τον Ιούνιο του 1969) καθώς το ημερολόγιο τη μέρα που κυκλοφορεί το τεύχος 362 το οποίο και παρουσιάζουμε σήμερα, δείχνει Τετάρτη 26 Νοεμβρίου του 1986.


Για να συνειδητοποιήσουμε και το ιστορικό πλαίσιο εκείνου του καιρού, να θυμίσουμε ότι στην εγχώρια ειδησεογραφία κυριαρχεί το σκάνδαλο της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας που συγκλονίζει φανερά την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου στη δεύτερη πια τετραετία της, ενώ αποκαλύψεις για το λεγόμενο «Γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι» έρχονται στη δημοσιότητα. Παράλληλα, κατατίθεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, που θα προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Ιεραρχίας. Όσο για το διεθνή ορίζοντα, ο θόρυβος της υπόθεσης «Iran gate» προκαλεί κλυδωνισμούς στις ΗΠΑ, το προφίλ του Αυστριακού καγκελάριου Κουρτ Βάλντχαϊμ πλήττεται ανεπανόρθωτα από τις «σκιές» του ναζιστικού του παρελθόντος, μια τεράστια οικολογική καταστροφή από διαρροή χημικών ουσιών απειλεί τον ποταμό Ρήνο και φεύγει από τη ζωή στα 82 του χρόνια ο αγαπημένος ηθοποιός του Χόλιγουντ Κάρι Γκραντ.



Επιστρέφουμε όμως στα του τεύχους: Όσον αφορά στο χρωματισμό, πέραν φυσικά των πολύχρωμων εξώφυλλων, εντός του εντύπου υπάρχει εναλλαγή (έγχρωμου – ασπρόμαυρου). Η «ταυτότητα» του περιοδικού αποτυπώνεται σε ιδιαίτερη θέση, όπου ο παρατηρητικός αναγνώστης θα εντοπίσει μικρές ανακατατάξεις στο «τιμ» των συντελεστών: Στην καλλιτεχνική επιμέλεια έχει περάσει τώρα η Ελένη Μαυροδήμου, στους συνεργάτες έχουν προστεθεί τα ονόματα των Γιάννας Αγγελοπούλου και Τηλέμαχου Κατωπόδη, η Μαίρη Βιδάλη είναι πλέον αρχισυντάκτρια και η Ρόζα Φατσέα υπεύθυνη ύλης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Μπλεκ («Ο Εκδικητής»).....................6
Ο ΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΑΣ
Η Τιμή του Σαμουράι.........................20
Οι καινούργιες σειρές στην T.V.........35
Αφίσες
Τζον Τέιλορ........................................39
Φάλκο.................................................40
Φωτογραφίες
για τα άλμπουμ  ποδοσφαίρου..........42
ΜΠΟΜΠ ΜΟΡΑΝ
Ο Ναός των Δεινοσαύρων ..................43
Παιδί - Πάνθηρας................................97


Επισημάνσεις:
Στη 2η σελίδα υπάρχει το χιουμοριστικό strip «Ο Ήρωας Carnation» (εμπνευσμένο από τη σχετική διαφήμιση) και στην επόμενη σελίδα βρίσκουμε ένα αφιέρωμα στην ταινία «TOP GUN» με τους Τομ Κρουζ και Κέλι Μακ Γκίλις στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ο συντάκτης του κειμένου μας πληροφορεί πως, πέραν από τίτλος του έργου, το «TOP GUN»ήταν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αμερικανών πιλότων του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο αναπτύχθηκε με στόχο την ενδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ύστερα από την οδυνηρή εμπειρία του «βρώμικου πολέμου» στο Βιετνάμ. Στα soundtrack της ταινίας ξεχωρίζουν τα L.P. «Take my Breath Away» και «Danger Zone» που βρίσκονταν στην κορυφή των charts επί πολλές εβδομάδες.

Στις σελίδες 4, 5 και από τη στήλη «Ευχάριστες Στιγμές» δημοσιεύονται ακροστοιχίδες, αθλητικό κουίζ, εικόνες με 7 διαφορές κλπ.

Στη βασική ιστορία του «Μπλεκ» (10 σελίδων) ο «ξανθός γίγας» προσποιείται τον δειλό πεταλωτή, προκειμένου να αναρρώσει από το τραύμα του στα πλευρά και να παγιδέψει το θρασύ δήθεν πατριώτη Νέηλ, ο οποίος είναι πράκτορας των αποικιοκρατών. Όταν ο τελευταίος κάνει το λάθος να χτυπήσει άσχημα το μικρό Ρόντυ, ο Μπλεκ –μεταμφιεσμένος σε «Εκδικητή»- τον τιμωρεί με τις ατσάλινες γροθιές του. 

Ακολουθεί η κοσμοπολίτικη Γαλλο-Βελγική σειρά αγώνων ταχύτητας O «Μισέλ Βαγιάν» («Michel  Vaillant») του Jean Graton που αποδόθηκε σαν "Ο ΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΑΣ", μια αποκλειστικότητα των εκδόσεων «Lombard» με ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας στο περιοδικό «Tintin» την 7η Φεβρουαρίου του 1957.  

Σε ένθετο 8σέλιδο στο κέντρο του περιοδικού με τίτλο «Περιπέτειες και ηρωϊσμοί στα κανάλια» ο Μιχ. Δρακωνάκης μας παρουσιάζει τις τηλεοπτικές σειρές «Βόρειοι και Νότιοι Νο 2», «Όνειρο του Ουέστ» (με σταρ το Ρίτσαρντ Τσάμπερλεν), «Miami Vice» (ενώ ο έτερος των πρωταγωνιστών, Φίλιπ Μάικλ Τόμας στρέφεται και στη δισκογραφία ερμηνεύοντας το τραγούδι «Heart Beat»), «Πόλεμος και Αναμνήσεις», «Ντετέκτιβ Μπρούνο» (με τον Μπρους Γουϊλις), «Χάντερ» (με το Φρεντ Ντράιερ στο ρόλο ενός ντετέκτιβ), «Σάιμον και Σάιμον» (όπου ερμηνεύει ο Τζέιμς Πάρκερ), «Εξωγήινοι Επισκέπτες» (Μαρκ Σίνγκερ) και «Το Διάστημα» (Τζέιμς Γκάρνερ). 



Εγκυκλοπαιδικές γνώσεις προσφέρονται στους φίλους του περιοδικού από το «Μικρό Πανεπιστήμιο» (σελ. 63-66) ενώ στις σελ. 99-100 παρουσιάζονται τα μοντέλα από τις «Μοτοσυκλέτες της Χρονιάς» (‘Yamaha FZ 750’, ‘BENELLI 125 E’, ‘HARLEY DAVIDSON POLICE’, ‘HRD RED HORSE’, ‘HONDA VF 1000 FII’ και ‘MONTESA ENDURO 360 H7’). 



Υπάρχουν βεβαίως και άλλα χιουμοριστικά κόμικς, όπως «TARANTOLA»(σελ. 71-76), «Η Τριφασική Συμμορία» (94-95) και «Μπάτσι, ο γιος του μπαμπά του».

Οι άλλες σειρές του τεύχους:


·         «Οι κούκλες της Πότερτον» (σελ. 17-19) από το βρετανικό περιοδικό «Victor»: Ποδοσφαιρική ιστορία στην οποία μια ομάδα που κάποτε ήταν διάσημη αλλά τώρα αγωνίζεται στη Δ΄ κατηγορία, αντιμετωπίζεται με κοροϊδευτικά σχόλια από τους φιλάθλους, λόγω της ιδιόρρυθμης προέδρου της.



·         «Ποδόσφαιρο στα Τυφλά» : Ο «Άγριος με το Νο 6» της Ντέιλι Τζοε Γκριρ, τώρα παίκτης-προπονητής της, κινδυνεύει να χάσει την όρασή του ενώ παράλληλα εκβιάζεται από κάποιον άγνωστο ( περιοδικό «Victor»).


·          «ΡΙΝΓΚΟ - Ο Μικρός Ρέιντζερ» («Επίθεση Παρανόμων»): Η περίφημη δημιουργία (1958) των Ιταλών Andrea Lavezzolo (1905-1981) και Francesco Gamba  (1926-2012) που έχει συνδέσει την πορεία της με το περιοδικό «Μπλεκ». Μια αποκλειστικότητα του «Daim Press SPA, Milano».



·          «Ο Χαμένος Κόσμος» (σελ. 77-79): Επιστροφή στην Προϊστορική εποχή, με τον ήρωα της σειράς Μπεν Πρεβό και τον βοηθό του, έναν άνθρωπο των σπηλαίων, να μάχονται με δεινοσαύρους και άλλα φοβερά τέρατα.


·          «Τα Παιδιά Διατάζουν» (σελ. 80-83) όπου ο έφηβος μαθητής Πιτ Ζέλικ βοηθά με κάθε τρόπο τους συμμαθητές του.


·          «17χρονος Πράκτορας» (σελ. 85-87) με πρωταγωνιστή το νεαρό Μπιλ Ντόιλ σε έναν ειδικό κατασκοπευτικό ρόλο πάνω στο «Κανονιοφόρο 144», κατά τη διάρκεια του Β΄Π.Π .


·         «Ο Κατάσκοπος των Γηπέδων» (περιοδικό «Victor»): Ο Μπομπ Ουέμπ, επιθετικός άσος της πρωταθλήτριας Αγγλίας Μπρέντγουντ που περιοδεύει στην Ευρώπη τις παραμονές του Πολέμου (1939), εργάζεται για τη Βρετανική Αντικατασκοπεία.



·         «Το ΠΑΙΔΙ - ΠΑΝΘΗΡΑΣ» (σελ. 97-98): Ο Mike Western (1925-2008) μας παρουσιάζει το μικρό Μπίλι Φάρμερ που έχει αποκτήσει υπερφυσικές ικανότητες μετά την επαφή του με έναν μολυσμένο από ραδιενέργεια πάνθηρα ενός ιδιωτικού ζωολογικού κήπου, που διευθύνει ο καθηγητής Τζάρμαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου