Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Ήμουν κι εγώ εκεί!

(Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης)

Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’60 η εγχώρια αγορά άρχισε να κατακλύζεται από σειρά προϊόντων οικιακής και άλλων χρήσεων, καθώς η πρόοδος της τεχνολογίας, σταδιακά, τροφοδοτούσε τα ελληνικά νοικοκυριά με όλο και περισσότερες συσκευές, εφαρμογές και λειτουργίες. Στον τομέα των απορρυπαντικών ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Ήταν τότε που η εταιρεία «ΒΙΑΝΙΛ Α.Ε.» (σήμερα Rolco) αποφάσισε να δελεάσει τους καταναλωτές, προσφέροντάς τους, ένα πολύ πρωτότυπο δώρο.

Μία ασυνήθιστη έμπνευση!

Ως στόχος επιλέχθηκε το δημοφιλές καθαριστικό ROL, ένα από τα πολλά που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή, όπως άλλωστε και σήμερα. Αυτό που δεν συνηθιζόταν, ήταν το «αντίδωρο» (ως επιβράβευση για την αγορά του) να ανήκει σε ένα εντελώς διαφορετικό είδος και πιο συγκεκριμένα στο χώρο της ιστορικής-παιδικής λογοτεχνίας! Οι ιθύνοντες της επιχείρησης είχαν την έμπνευση να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών της κάθε οικογένειας (τότε πολυπληθείς, σε αντίθεση με τις μέρες μας), έτσι ώστε οι μαμάδες να «υποχρεωθούν» να επιλέξουν το συγκεκριμένο προϊόν.

Η συνεισφορά της Γεωργίας Ταρσούλη.

Οι υπεύθυνοι της «ΒΙΑΝΙΛ» ζήτησαν τη συνδρομή της διαφημιστικής εταιρείας «ΚΟΥΣΕΝΤΟΣ» (σήμερα ΚΟΥΣΕΝΤΟΣ-ΔΑΒΕΡΩΝΑΣ Ε.Π.Ε.)  έτσι ώστε να κατευθυνθούν σωστά στην επιδίωξή τους. Στο σχεδιαστικό τμήμα της τελευταίας εργάζονταν τότε αρκετοί ταλαντούχοι καλλιτέχνες, ενώ για την επιλογή του θέματος, των κειμένων και τον όλο συντονισμό προσκλήθηκε η φιλόλογος-λαογράφος, συγγραφέας και δημοσιογράφος Γεωργία Ταρσούλη (1916 – 1986). Με θητεία στην αρχισυνταξία του δημοφιλούς περιοδικού Η Διάπλαση των Παίδων κατά τα έτη 1935-1947, γνώριζε καλά που μπορούσε να επικεντρωθεί.


Ο… ταξιδιώτης του χρόνου.

Σαν πρωταγωνιστής της σειράς τευχών που θα δίνονταν (με την προσκόμιση στο τοπικό μπακάλικο ή παντοπωλείο της γειτονιάς, δέκα καπακιών της συσκευασίας του ROL) δημιουργήθηκε ο φανταστικός χαρακτήρας ενός νεαρού αγοριού, του Άλκη, που ο θείος του είναι επιφανής πυρηνικός επιστήμων. Μέσα από μία τυχαία συγκυρία, όταν κατά λάθος έρχεται σε επαφή με μία εργαστηριακή σκόνη, ο 15χρονος έφηβος θα αποκτήσει τη δυνατότητα να επισκέπτεται πολιτισμούς και κοινωνίες του ιστορικού παρελθόντος, διηγούμενος στους μικρούς αναγνώστες τις περιπέτειές του. Φυσικά, τα κείμενα έβριθαν από πλήθος στοιχείων και επιμέρους πληροφοριών για την κάθε διαφορετική ιστορική περίοδο, αποκτώντας έτσι μία πολύτιμη γνωστική-εκπαιδευτική αξία. Το τερπνόν δηλαδή, μετά του ωφελίμου! Η διάθεση ξεκίνησε το 1964 (πρώτος κύκλος) και επαναλήφθηκε στην αρχή της επόμενης δεκαετίας.


Η εξαιρετική εικονογράφηση.

Την έκδοση «χρωμάτιζαν» οι εξαιρετικές εικόνες που συνόδευαν το κείμενο, η ευθύνη των οποίων ανατέθηκε σε δύο πολύ αξιόλογους δημιουργούς. Ο Αιγυπτιώτης ζωγράφος και καλλιτέχνης αφισών  Σταμάτης Βασιλείου (1920 – 1999), ο οποίος συνήθως υπέγραφε με τα αρχικά SV, φιλοτέχνησε το τεύχος #1, με αντικείμενο την αρχαία Αίγυπτο. Στα υπόλοιπα από τα συνολικά οκτώ τεύχη που βγήκαν (ενώ ένα ακόμη που παρότι αναγγέλθηκε με θέμα τη Ρώμη, δεν τυπώθηκε ποτέ) ο Βασιλείου εναλλάσσονταν με τον εικονογράφο παιδικών βιβλίων Ελευθέριο Λιοκουκουδάκη.


Η σειρά έκδοσης

#1 Αίγυπτος, η χώρα των Φαραώ

#2 Κρήτη, στα χρόνια του Μίνωος

#3 Στη χώρα των Αζτέκων

#4 Με τους Ούννους του Αττίλα

#5 Στην αρχαία Βαβυλώνα

#6 Στο Βυζάντιο στα χρόνια του Ηράκλειου (μέρος 1ο)

#7 Στο Βυζάντιο στα χρόνια του Ηράκλειου (μέρος 2ο)

#8 Με τις στρατιές του Αννίβα

Πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου