Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΠΛΕΚ - Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΥ

Μια από τις πιο γνωστές ιστορίες του αγαπημένου μας περιοδικού είναι αυτή που διαβάσαμε σε μόλις 3 τεύχη, από το 76 έως το 78 στο τέλος της χρονιάς του 1970. Ο Θησαυρός του Πορτογάλου, έγινε κλασσικός γιατί είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που ενθουσιάζουν το μυαλό ενός μικρού παιδιού. Σφικτή δράση, πειρατές, 2 κακούς το φανταστικό στοιχείο και για εναλλαγή ελάχιστους άγγλους.

Τεύχος 76, Ο Θησαυρός του Πορτογάλου, 2 Δεκεμβρίου 1970, δρχ. 2.
Η ιστορία αρχίζει όταν σε επίσκεψη των τριών μας ηρώων στον κυβερνήτη του Σαρλοτβιλ τους διαβάζει γράμμα του Αρχηγού των Πατριωτών - Κόνολλυ - στο Πόρτλαντ για βοήθεια σε όπλα και χρήματα για συνέχιση του αγώνα. Σε ένα χωριό λίγο πριν το Πόρτλαντ ο Μπλεκ προσπαθεί να σώσει έναν ναύτη με ξύλινο πόδι, από δύο άλλους ναύτες - τον Χοσέ και τον Μονόφθαλμο - οι οποίοι όμως τον πυροβολούν θανάσιμα. Λίγο πριν πεθάνει αποκαλύπτει στον Μπλεκ που έχει κρύψει το χάρτη όπου βρίσκεται το πλοίο και ο θησαυρός. Την ώρα που διαβάζει το χάρτη, οι δύο κακοί τον βγάζουν εκτός μάχης παίρνοντας τον χάρτη και ο Μπλεκ δεν έχει άλλη λύση απ΄τό να τους κυνηγήσει.

Τεύχος 77, Το Καράβι Φάντασμα, 9 Δεκεμβρίου 1970, δρχ.2.
Ο Μπλεκ κατορθώνει να τους αιχμαλωτίσει και πηγαίνουν στον κόλπο του ναυγαγίου όπου με την παλλίροια το πλοίο εμφανίζεται το βράδυ. Ενα τρομαχτικό γέλιο και η φιγούρα του Πορτογάλου με το γάντζο φαίνεται πάνω στο πλοίο. Ο Μπλεκ αποφασίζει να βουτήξει στο ναυαγισμένο πλοίο βλέπει τον Πορτογάλο να κάθεται με το θησαυρό και αφού σκοτώνει έναν καρχαρία παγιδεύεται από τον Πορτογάλο και τα καταφέρνει με μεγάλη δυσκολία να ανέβει στην επιφάνεια.

Ο Πορτογάλος που έχει τρελλαθεί μετά από 20 χρόνια, έχει μετατρέψει μια απόμακρη σπηλιά σε μικρογραφία πλοίου. Ο καθηγητής και ο Ρόντυ που την ανακαλύπτουν φυλακίζονται εκεί ενώ ο τρελλός κουρσάρος επίσης φυλακίζει τους δύο ναύτες που ο Μπλεκ έχει αφήσει ελεύθερους.

Τεύχος 78, Ο Τρελλός Κουρσάρος, 16 Δεκεμβρίου 1970, δρχ.2.
Ακολουθώντας ίχνη των 2 φίλων του, ο Μπλεκ ανακαλύπτει τη σπηλιά - πλοίο όπου ο Πορτογάλος τον απειλεί με κανόνι, ενώ οι υπόλοιποι είναι φυλακισμένοι. Καταλαβαίνοντας την τρέλλα του Πορτογάλου ο Μπλεκ προσποιείται και αναλαμβάνει υπαρχηγός του τρελλού. Την ώρα του ύπνου ο Μπλεκ του επιτίθεται αλλά ό Πορτογάλος που περίμενε την επίθεση, τον απωθεί και τον πυροβολεί με το κανόνι.

Ο Μπλεκ γλυτώνει την τελευταία στιγμή και τον βγάζει εκτός μάχης, ελευθερώνει τους υπόλοιπους και βλέπουν τον θησαυρό. Οι δύο ναυτικοί απειλούν τους φίλους μας και με μέρος του θησαυρού προσπαθούν να ξεφύγουν. Μια αγγλική φρεγάτα που άκουσε το κανόνι έχει πλησιάσει και οι δύο ναυτικοί σκοτώνονται από τα πυρά των άγγλων. Ο Μπλεκ και οι φίλοι με το θησαυρό, αναγκαστικά προσπαθούν να διαφύγουν από το βάθος της σπηλιάς ενώ οι άγγλοι επιτίθενται. Ο τρελλός Πορτογάλος ξυπνά και μπροστά στην επίθεση των άγγλων πυροβολεί με το κανόνι ώσπου ανατινάζεται μαζί με την σπηλιά και τους άγγλους.

Οι φίλοι μας διαφεύγουν με τον πολύτιμο για τον αγώνα θησαυρό κι εδώ τελειώνει άλλη μια περιπέτεια του ξανθού γίγαντα που έχει μείνει ζωντανή στη μνήμη μας μετά από 40 χρόνια.

5 σχόλια:

  1. Έξοχη ιστορία. Μαζί με τον Θησαυρό των Ακβατ, τους λυκανθρώπους, τη νυχτερίδα, αποτελούν την κορωνίδα των περιπετειών που μας σημάδεψαν σε μια τρυφερή ηλικία. Να' σαι καλά Νικόλα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχη ιστορία αλλά απο την μερια μου την διαβασα ολοκληρωμένη στον ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΜΠΛΕΚ. Ημουν μολις 2 χρονων οταν πρωτοκυκλοφορησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είχα εντυπωσιαστεί όταν την διάβασα στην εποχή της. Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες που αναφέρει ο Νίκος. Ευτυχώς για τους νεώτερους που κυκλοφόρησε ο Συλλεκτικός Μπλεκ. Εδωσε τη δυνατότητα σε όλους να διαβάσουν τις περιπέτειες του αγαπημένου μας ήρωα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ¨Οντως οι ιστορίες που αναφέρατε παιδια εχουν
    μείνει στην μνήμη μας,οπως καί πολλες άλλες βε-
    βαια. Εμένα πάντως η ιστορια με τίτλο: ο θάνατος
    τού Μπλεκ,πού ειχε πρωτοδημοσιευθεί στο περιοδικό
    Περιπέτεια[ τευχος 188 και ετος 1988]μέ ειχε κάνει
    νά δακρύσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φοβερή ιστορία και πετυχημένη η περιγραφή σου, Hunter. Υπάρχουν στιγμές που διαβάζοντας μια τέτοια ιστορία, μεταφέρεσαι πίσω στο χρόνο και θυμάσαι την μέρα και την ώρα που την είχες πρωτοδιαβάσει...
    Εμένα μου συμβαίνει συχνά αυτό, δεν ξέρω για εσάς...
    Το κακό είναι ότι, παράλληλα, συνειδητοποιώ και το πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε και αυτό δεν μου αρέσει καθόλου!
    Ευτυχώς που, με αυτές μας τις ασχολίες, ξαναγινόμαστε για λίγο (έστω) παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή