Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Μεγάλος ΜΠΛΕΚ - Ιούνιος 1976



(Παρουσιάζει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Παρουσιάζουμε σήμερα ένα από τα τελευταία τεύχη του εμβληματικού μηνιαίου περιοδικού «Μεγάλος Μπλεκ» το οποίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 1976 και ήταν το 67ο της σειράς του, καθώς η έκδοση τερματίσθηκε στους 75 μήνες (Φεβρουάριος 1977). Το τεύχος αποτελούνταν από πέντε συνολικά ιστορίες. Εκτός εκείνης του βασικού χαρακτήρα («Μπλεκ») περιείχε τρεις ακόμη (αυτοτελείς  ιστορίες)  με ηρωίδες γυναίκες, όπως  και το τελευταίο μέρος μιας περιπέτειας Γουέστερν στην οποία πρωταγωνιστεί ο γνωστός μας «Τομ» («Un Ragazzo nel Far West»).

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα περιεχόμενα του περιοδικού.



«Το Κατόρθωμα δύο Παιδιών»
(Σελίδες 46: 3 – 47)

Αφού έχουν πετύχει την ασφάλεια της μικρής κωμόπολης για πατριώτες που δημιούργησαν, ο Μπλεκ, ο καθηγητής Μυστήριος κι ο Ρόντυ ξεφεύγουν από την ύπουλη παγίδα του πανούργου Τομ Λεπίγκ και της συμμορίας του, χάρις στη βοήθεια της φιλικής ινδιάνικης φυλής των Τσερόκη. Το σενάριο της ιστορίας υπογράφει ο Στέλιος Ανεμοδουράς ενώ ο σχεδιασμός (εναλλάξ έγχρωμος και διχρωμία) είναι του Βύρωνα Απτόσογλου.


«Η πράκτωρ ‘Χ’ εναντίον των ναζί»
(Σελίδες 14: 48 – 61)

Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Γαλλία του 1941 η γενναία πράκτορας των συμμάχων μάχεται εναντίον των ναζί με τη συνδρομή μιας ομάδας τολμηρών παιδιών.


«Κατάσκοπος από τον ουρανό»
(Σελίδες 14: 62 – 75)

Η Τζάνσυ Μάρτιν, κόρη ενός ιδιωτικού ντετέκτιβ που συνεργάζεται με τις βρετανικές αρχές, βοηθά την αστυνομία να συλλάβει έναν επικίνδυνο κατάσκοπο που είχε εισδύσει στη χώρα.


«Η Πέπα Χολμς γίνεται Νούμερο»
(Σελίδες 5: 76 – 80)

Παρωδία της ιστορίας του Σέρλοκ Χολμς με τη σχολαστική ανύπανδρη δεσποινίδα Πέπα Χολμς και τον... παπαγάλο της ονόματι... «Γουάτσον» να βάζουν σε μπελάδες έναν μανάβη («Μίστερ Αγγούρης») και έναν διαπρεπή επιστήμονα («καθηγητής Λουκουμάς»).


«Το Πετρωμένο Δάσος»
(Σελίδες 14: 81 – 95)

Ο αγριάνθρωπος «Μοχόντο» («κακό πνεύμα») όπως τον αποκαλούν στη γλώσσα τους οι τρομοκρατημένοι ερυθρόδερμοι, έρχεται αντιμέτωπος με τον Τομ Κάρτερ και το Ντάστυ Ράιαν. Οι δυο φίλοι ανακαλύπτουν έκπληκτοι ότι πρόκειται για έναν άκακο χρυσοθήρα που ονομάζεται Χένρι Γουάτ και ο οποίος είχε χάσει τη μνήμη του επί τρία χρόνια, λόγω ενός τραύματος στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της πάλης του με μία αρκούδα. (Σενάριο: G. L. Bonelli, σχέδιο: Franco Bignotti, 1958)


  • Αρχείο: Πέτρος Τσούτουρας (issuu)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου