Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Juan Diaz Canales - Το Μεγαλείο Της Ισπανικής Σχολής

Γράφει ο Ίωνας Αγγελής


Ο Juan Díaz Canales είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς δημιουργούς κόμικς σε όλη την παγκόσμια ιστορία. Γεννήθηκε το 1972 και κατάγεται από την Μαδρίτη στην Ισπανία. Είναι από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες παγκοσμίως και είναι γνωστός για την δημιουργία του (μαζί με τον Juanjo Guardino) τον Blacksad.

Σε νεαρή ηλικία, ο Juan Díaz Canales άρχισε να ενδιαφέρεται για τα κόμικς και τη δημιουργία τους, τα οποία προχώρησαν και διευρύνθηκαν για να συμπεριλάβουν κινούμενες ταινίες. Στην ηλικία των 18 ετών εισήλθε σε σχολείο ζωγραφικής. Το 1996 ίδρυσε, μαζί με τρεις άλλους καλλιτέχνες, μια εταιρεία που ονομάζεται Tridente Animation . Μέσα από αυτό, συνεργάστηκε με ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες, παρέχοντας σενάρια για κόμικς και ταινίες κινουμένων σχεδίων, καθώς και σκηνοθεσία για τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.


Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνάντησε τον Juanjo Guarnido , με τον οποίο ο Canales αποφάσισε να δημιουργήσει το κόμικ Blacksad. Μετά από επαφή με διάφορους συντάκτες, ο Guarnido και ο Canales υπέγραψαν τελικά με τον γαλλικό εκδότη Darguad , και τον Νοέμβριο του 2000 δημοσιεύτηκε το “Quelque part entre les ombres”.  Ήταν μια μεγάλη επιτυχία τόσο στις κριτικές όσο και με το κοινό, και τους απονεμήθηκε το Prix de la Découverte στο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Sierre και το Βραβείο Avenir στο Φεστιβάλ Lys-lez-Lannoy στην Ελβετία και τη Γαλλία αντίστοιχα. Το Μάρτιο του 2003 το δεύτερο άλμπουμ “Arctic-Nation”, απελευθερώθηκε. Υπήρξε για άλλη μια φορά μεγάλη επιτυχία, κερδίζοντας το Βραβείο κοινού Angoulême και το Βραβείο Φεστιβάλ για έργα τέχνης το 2004. Το τρίτο άλμπουμ της σειράς Blacksad, το “Red Soul” , κυκλοφόρησε το 2005. Το 2006 απονεμήθηκε το βραβείο Angoulême για τρίτη συνεχόμενη φορά.


Το 2013, αυτός και ο καλλιτέχνης Rubén Pellejero επιλέχθηκαν από Patrizia Zanotti, υπεύθυνη για τα πνευματικά δικαιώματα για το κόμικς Κόρτο Μαλτέζε, δημιουργία του Hugo Pratt, να δημοσιευτεί ένα νέο άλμπουμ, “Sous le suleil de minuit”. Το 2015, λοιπόν, έφθασε στα Ευρωπαϊκά βιβλιοπωλεία, κάνοντας θραύση, με πωλήσεις πάνω από 300.000! Το άλμπουμ βοήθησε έμμεσα στην διάδοση του Canales σε όλη την Ευρώπη. Το 2017 δημοσιεύθηκε και ένα δεύτερο άλμπουμ “Ecuatoria” (Εκουατόρια, Εκδόσεις Μικρός Ήρως 2017), όπως και για μία 4-σέλιδη περιπέτειεα του ήρωα στο περιοδικό "Rue de Serves" το ίδιο έτος. 

Στα πλάνα του για το μέλλον είναι η έκδοση 2 ακόμα άλμπουμ του Blacksad (#6-7) αλλά και ενός ακόμα του ονειροπόλου ναυτικού Κόρτο Μαλτέζε...

Ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς κόμικς των τελευταίων δεκαετιών, μας αποδυκνύει πώς ακόμα και νέοι δημιουργοί έχουν το μεράκι αλλά και τα προσόντα για να γίνει ένα εξαιρετικό κόμικς!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Blacksad (σε συνεργασία με τον Juanjo Guarnido) [Εκδόσεις Darguad]
1. Somewhere Within The Shadows (Κάπου Μέσα Στις Σκιές)
Blacksad #1 (11/2000), σχέδια Juanjo Guarnido, 46 σελίδες. Μπλάκσαντ #1.

2. Arctic Nation (Αρκτικό Έθνος)
Blacksad #2 (2003), σχέδια Juanjo Guarnido, 54 σελίδες. Μπλάκσαντ #2. 

3. Red Soul (Κόκκινη Ψυχή)
Blacksad #3 (2007), σχέδια Juanjo Guarnido, 54 σελίδες. Μπλάκσαντ #3.

4. A Silent Hell (Μία Σιωπηλή Κόλαση)
Blacksad #4 (2010), σχέδια Juanjo Guarnido, 54 σελίδες. Αδημοσίευτη.

5. Amarillo (Αμαρίλλο)
Blacksad #5 (2013), σχέδια Juanjo Guarnido, 54 σελίδες. Αδημοσίευτη. 

Fraternity (Αδελφότητα) [Darguad]

54 σελίδες, 2011, σχέδια Jose-Luis Miniera. Αδημοσίευτη.

Corto Maltese [Casterman]

1. Κάτω Από Τον Μεσονύκτιο Ήλιο
Corto Maltese Nn. 30 (9/2015), 78 σελίδες, σχέδια Ruben Pellejero. Κόρτο Μαλτέζε #1-2.

2. Εκουατόρια 

Corto Maltese #31 (9/2017), 72 σελίδες, σχέδια Ruben Pellejero. Κόρτο Μαλτέζε: Εκουατόρια.

3. Κινέζικη Ιστορία 

Rue de Serves (2017), 4 σελίδες, σχέδια Ruben Pellejero. Νέος Μπλεκ #49.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου