Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

'ΚΟΚΟΜΠΙΛ': Η ανατομία ενός σουρεαλιστικού κόμικ!

Το 1ο τεύχος της ελληνικής σειράς
Δεν είναι περίεργο ότι ο μηνιαίος «ΚΟΚΟΜΠΙΛ» που για πρώτη φορά κυκλοφόρησε στη χώρα μας από το Στέλιο Ανεμοδουρά την «ευαίσθητη» χρονικά περίοδο Ιουλίου 1974 – Απριλίου 1975 (10 τεύχη) ακριβώς με τη λήξη μιας 7χρονης στρατιωτικής δικτατορίας η οποία είχε επιβάλλει, μεταξύ πολλών άλλων, έναν σχεδόν πουριτανικό συντηρητισμό, δεν κατάφερε να μακροημερεύσει.

Προερχόμενος από ένα κράτος με τεράστια παράδοση εικονογραφημένων εκδόσεων αλλά και εκατοντάδες δημιουργούς κόμικς όπως το Ιταλικό, ο ήρωας του Benito Jacovitti ήταν φύσει αδύνατο να συναντήσει εδώ ένα ανάλογης παιδείας και κουλτούρας κοινό. Καθώς μάλιστα δεν ήταν μια κλασική δημιουργία του είδους, αλλά αποτελούσε παρωδία σουρεαλιστικής μορφής της «Άγριας Δύσης», ελάχιστα συγκίνησε τις μεγαλύτερες ηλικίες, που, μέσω κυρίως του κινηματογράφου και δευτερευόντως της τηλεόρασης, ήταν συνηθισμένες σε τυποποιημένα «ουέστερν» σενάρια, με σχετικά προβλέψιμη πλοκή και βέβαια το επαναλαμβανόμενο, όσο και κουραστικά μονότονο, «χάπι-εντ».


B. Jacovitti
Ο Jacovitti ελάχιστα προτίθεται να «καλοπιάσει» τον αναγνώστη του, προσφέροντας ένα «εύπεπτο» προϊόν. Αντίθετα, στόχος του είναι να σατιρίσει, να προβληματίσει και εν-τέλει να διασκεδάσει, αλλά αυτό το πράττει με έναν πολύ ιδιαίτερο -και οπωσδήποτε αφάνταστα πνευματώδη- τρόπο. Από την άλλη, η ηλικιακή ομάδα των ελληνόπουλων από 7 – 15 ετών δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί τη συχνά αλληγορική σημασία των ιστοριών του 'Κοκομπίλ', η οποία επιπλέον, εκφραζόταν με μια σχολαστική απεικονιστικά προσέγγιση, που έδινε ιδιαίτερο βάρος σε μια αλληλουχία από λεπτομερειακές υπερβολές.


Περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες μετά, τα έργα του αείμνηστου Ιταλού καλλιτέχνη επέστρεψαν στην Ελλάδα χάρις στις εκδόσεις «Μικρός Ήρως» του Λεωκράτη Ανεμοδουρά. Απομένει πλέον να διαπιστώσουμε αν θα κερδίσουν, έστω και με καθυστέρηση, την εκτίμηση και το σεβασμό του εγχώριου αναγνωστικού κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου