Πρώτο μέρος: Εισαγωγή
Τα περιοδικά ποικίλης ύλης, ή πολυθεματικά, ή ‘‘για όλη την οικογένεια’’, όπως τα ίδια συστήνονταν στα χρόνια της ακμής τους, κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο συμβολής στην ιστορία του ελληνικού περιοδικού Τύπου.
Tο κείμενο που ακολουθεί δεν είναι ούτε μελέτη των παλιών περιοδικών ποικίλης ύλης, ούτε η πλήρης ιστορική καταγραφή τους. Είναι απλώς ένα κάπως αναπτυγμένο σημείωμα, άλλοθι βασικά, για να θυμηθούμε μερικά από αυτά, που συντρόφευσαν με την παρουσία τους στις ώρες της κατ’ οίκον ψυχαγωγίας τις γενιές τις πριν από την καταλυτική παρουσία της Τηλεόρασης. Υπάρχουν και σήμερα περιοδικά ποικίλης ύλης, αλλά είναι τόσο διαφοροποιημένα. Πιο κοντά στο πνεύμα της Τηλεόρασης, σαν ύφος γραφής και περιεχόμενο, στοιχεία εφήμερα, που τα κάνουν να μην μπορούν να αντέξουν στον χρόνο περισσότερο από το διάστημα της κυκλοφορίας τους.
Είναι πολλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στοιχεία, που κατατάσσουν τα περιοδικά αυτά σε δυο όχι και πολύ ευδιάκριτες μεταξύ τους κατηγορίες: σε λαϊκά και σε ελίτ.
Το πιο σημαντικό, ίσως στοιχείο διαφοροποίησης είναι το λεγόμενο target group αναγνωστών. Στα παλιά λαϊκά περιοδικά κυριαρχούσε το γυναικείο αναγνωστικό κοινό. Στα σύγχρονα ελίτ περιοδικά κυριαρχεί το αντρικό. Κυριαρχούσε, άλλωστε, και στα αντίστοιχα περιοδικά των περασμένων γενεών. Τότε, χαρακτηρίζονταν συνήθως ως ‘‘Επιθεωρήσεις’’ (από το αντίστοιχο γαλλικό ‘‘Revue’’).
Το γυναικείο κοινό μετατοπίστηκε στα λαϊκότροπα τηλεοπτικά περιοδικά που πή-ραν κάποια από τα ταυτοτικά στοιχεία των παλιών λαϊκών περιοδικών, καθώς και στα ευσχήμως χαρακτηριζόμενα ‘‘καλόπιστης κοινωνικής κριτικής’’, ‘‘κουτσομπολίστικα’’ επί το λαϊκότερο.
Θα σταθούμε περισσότερα στα λαϊκά, επειδή αυτά έδωσαν κυρίως το στίγμα των περιοδικών ποικίλης ύλης και επειδή είχαν την μεγαλύτερη κυκλοφορία και τη μεγα-λύτερη ανά τεύχος αναγνωσιμότητα.
Ποικίλης ύλης περιοδικά κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα από τα μισά και νωρίτερα του 19ου αιώνα, αλλά η μορφή τους θύμιζε περισσότερο εφημερίδα, παρά περιοδικό, αφού τυπικά ήταν εβδομαδιαίες εφημερίδες με μη επίκαιρη ύλη και με περισσότερη εικονογράφηση, αλλά η τεχνολογία της εποχής δεν επέτρεπε ένα αρκετά διαφοροποιημένο κασέ από τα ‘‘σεντόνια’’ κειμένου στις σελίδες των εφημερίδων.
Στο διάστημα του μεσοπολέμου, ωστόσο η αισθητική τους διαφοροποιήθηκε και υπήρξαν αρκετά αξιόλογα σε εμφάνιση περιοδικά του είδους.
Κυρίαρχο στην εποχή το ‘‘Μπουκέτο’’ (1924-1946). Ακολουθούσαν ο ‘‘Θεατής’’ (1925-1946, που για ένα διάστημα είχε αφομοιωθεί από το Μπουκέτο), η ‘‘Σφαίρα’’ (1919-1924), η ‘‘Εβδομάς’’ (1927-1941), η ‘‘Οικογένεια’’ (1927-1935), το ‘‘Φαντάζιο’’(1927-1933), το ‘‘Σαββατοκύριακο’’ (1938-1941). Ανάμεσα στα καμιά δεκαριά άλλα, δύο από αυτά, το ‘‘Ρομάντσο’’ και ο ‘‘Θησαυρός’’, που καθιερώθηκαν μετά τον πόλεμο είναι από μόνα τους σχεδόν ολόκληρη η ιστορία του ελληνικού λαϊκού περιοδικού ποικίλης ύλης, αφού συνέχισαν να εκδίδονται έως τα τέλη της δεκαετίας του ’80 κλείνοντας τον κύκλο των περιοδικών του είδους στην Ελλάδα. Είναι, επίσης, κυρίως(μαζί με τον ‘‘Ήλιο’’ δευτερευόντως)αυτά, τα οποία γνωρίζουν σήμερα μια νέα κυκλοφοριακή άνθιση, καθώς αναζητούνται στα παλαιοβιβλιοπωλεία από τους νοσταλγούς τους, χάρη στο ότι είχαν προσφέρει κάποτε πραγματική ψυχαγωγία, εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και χρηστικές πληροφορίες ταυτόχρονα.
Η παρουσίαση θα περιοριστεί στα περιοδικά, τα οποία κυκλοφόρησαν αμέσως μετά τον πόλεμο ίσαμε και τη δεκαετία του ’80, που ουσιαστικά εξεμέτρησαν το ζην τους. Δηλαδή για κάπου 40 χρόνια. Ο λόγος είναι ότι μέσα σε αυτά τα χρονικά πλαίσια βρίσκονται τα περιοδικά, που γνωρίσαμε είτε από πρώτο χέρι, είτε από τα μπαούλα των παππούδων μας… Σε αυτά που η νοσταλγική ανάμνησή τους τα κάνει σήμερα περιζήτητα στα παλαιοβιβλιοπωλεία…
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
ΟΙ ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΛΟΧΑΓΟΥ ΜΑΡΚ Μπορεί η τελευταία έκδοση Μαρκ να ήταν πριν λίγους μήνες, και συγκεκριμένα στις 20 Αυγούσ...
-
Όταν ακόμα τα γήπεδα δεν είχαν χόρτο, οι μπάλες ήταν πέτσινες με σαμπρέλα και κορδονάκι που τις έλεγαν τρίφυλλες (ή δίφυλλες, τις μικρότερες...
-
Καλημερα παιδια, Χθες ελαβα τα Μπλεκ περοδικα μεσω ταχυδρομικης υπερεσιας απο το Κ.Λεωκρατη Ανεμοδουρα. Θα ηθελα να τον ευχαρι...
-
Γράφει ο Ίωνας Αγγελής Το Ιταλικής καταγωγής Ζαγκόρ, κυκλοφορεί στην Ελλάδα για σχεδόν 50 χρόνια. Στην Ιταλία κυκλοφορεί για σχεδόν ...
-
Το περιοδικό « Γκολ » (φέροντας υπότιτλο « Εικονογραφημένες ποδοσφαιρικές περιπέτειες ») εκδόθηκε σε δύο περιόδους, με την πρώτη από αυτές (...
-
Δεν θα μπορούσε να λείψει ενα μικρό αφιέρωμα στον Μην. Μπλεκ. Μια έκδοση που δυστυχώς ήταν πολύ ακριβή για τους περισσότερους από εμας εκείν...
-
Όπως σας είχαμε υποσχεθεί, ολόκληρη η περιπέτεια του Ζαγκορ με το τέρας της λίμνης, σκαναρίστηκε και είναι έτοιμη για κατέβασμα χωρίς υδατογ...
-
Γεννημένος στις 10 Δεκεμβρίου του 1930 στο Sermide της Λομβαρδίας , ο Ιταλός ζωγράφος Severino Baraldi ( φωτό ) είναι ένας από τους ...
-
Μετά από μεγάλη προσπάθεια όλων των μελών της ηλεκτρονικής μας βιβλιοθήκης, ολοκληρώθηκε σήμερα η χρονιά του 1976. Πρέπει να ευχαριστήσουμε ...
-
Μάρτιος 1973. Ένα πολύ πετυχημένο περιοδικό κλείνει 10 χρόνια παρουσίας, έχοντας καθιερωθεί στη συνείδηση των μικρών παιδιών. Κυκλοφορεί το...
Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011
Παλιά περιοδικά με ύλη ποικίλη
Ετικέτες
Αφιερώματα,
Περιοδικά ποικίλης ύλης
Πιστεύω ότι ο κόσμος θα ήταν πολύ ανιαρός χωρίς εμένα και το πιστεύω τούτο επειδή αν η μετριοφροσύνη ήταν προτέρημα, θα το είχα σίγουρα κι αυτό.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Έξοχη δουλειά φίλε Γιώργο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω παιδιά, ότι το blog μας έκανε μια από τις καλύτερες μετεγγραφές, για να μιλήσω στην ποδοσφαιρική γλώσσα.
Κουλτούρα και γνώση, τα κύρια γνωρίσματα του κ. Βλάχου αποτελούν ένα ιδανικό σύνολο και για μένα προσωπικά είναι μεγάλη η τιμή να απολαμβάνω τη φιλία και την εκτίμησή του.
Όσο για το χαρακτήρα του, δε θα ήθελα να αρκεστώ σε μια ψυχρή επαφή μέσω του ηλ. υπολογιστή και επεδίωξα να τον γνωρίσω από κοντά.
Πιστέψτε με, άξιζε τον κόπο!
Νίκο, νομίζω πως είσαι υπερβολικός. Η τιμή και η χαρά της γνωριμίας μας και η εξ αυτής φιλία μας θέλω να πιστεύω ότι είναι προνόμιο που εσύ και τα υπόλοιπα παιδιά του group παραχωρήσατε σε μένα αφειδώς. Όσο αφορά στη "μεταγραφή" μου στην ομάδα -για να χρησιμοποιήσω και εγώ την ποδοσφαιρική ορολογία- επιμένω να λέω ότι είμαι ακόμα "παγκίτης". Αν θα υπάρξει αναβάθμιση είναι κάτι που θα δείξει στο μέλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για να μην το ξεχάσω: ευχαριστώ πολύ για τ καλά σου λόγια, αλλά και για τη διόρθωση στο κασέ.. Πάμε για άλλα
Φίλε Γιώργο,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι παγκίτης? Εδώ μιλάμε για σέντερ φορ που σκοράρει άμεσα.
Συγχαρητήρια για το αρθρο σου. Εχεις να προσφέρεις πολλά και πιστεύω ότι θα το κάνεις.
Γιώργο ευχαριστούμε για την πολύ καλή καταγραφή των προπολεμικών τευχών που ανέφερες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως τα παιδιά Γιώργο Βλάχο,εχουν απόλυτο
ΑπάντησηΔιαγραφήδίκιο,πάρα πολυ ωραία παρουσίαση,συγχαρητήρια
και απο μένα.
Φίλοι μου ευχαριστώ. Το θέμα θα εξαντληθεί σε τρεις ή τέσσαρες ακόμα συνέχειες. Θα εξαρτηθεί από τον όγκο του οπτικού υλικού, επειδή νομίζω ότι θα χρειαστεί να εμφανιστούν και μερικές εσωτερικές σελίδες, ρουμπρίκες κλπ και επ' αυτού ποια είναι γνώμη σας (Αν, Νίκο Ανώδυνε, δεν απομακρύνεται από τη φιλοσοφία του blog) να ανεβάσουμε κάποια κείμενα; (π.χ. κάποιο ευθυμογράφημα του Τσιφόρου, στο Ρομάντσο) Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρος, αν το OSR μπορέσει να αποκωδικοποίησει σε επεξεργάσιμο κείμενο τόσο παλιών τυπογραφικών στοιχείων, γιατί δεν λέει να το ξαναγράψω όλο από την αρχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάμε τώρα στον Μπλεκ: υπάρχει η δυνατότητα να μου στείλει κάποιος με e-mail στη διεύθυνση georgevlachos48@gmail.com κανένα δισέλιδο, αν υπάρχει από πρωτότυπο, να δω τι μπορεί να γίνει; Αλλά σελίδα-σελίδα για να μεγεθύνεται σωστά.
Ευχαριστούμε Γιώργο για ότι απλόχερα μας προσφέρεις. Αναμένουμε με αγωνία την συνέχεια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία αυτά τα λιθόγραφα παλιά περιοδικά!!! ...έργα Τέχνης..!!! Μπράβο φίλε Γιώργο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή