Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010

Αγόρι, "Δυναμικό" ή όχι...


Το καλοκαίρι του 1975 ο εκδότης Νίκος Δεληγιώργης που είχε ήδη κυκλοφορήσει επιτυχημένα το αθλητικό περιοδικό "ΓΚΟΛ" αλλά και το κοριτσίστικο "Μανίνα", αποφάσισε να ρίξει στη μάχη των εικονογραφημένων το "Δυναμικό Αγόρι", σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την αυξανόμενη δημοφιλία του πρόσφατα τότε ανανεωμένου ΜΠΛΕΚ.


Είχε φτάσει ο καιρός για τη μεταβολή του παραδοσιακού σχήματος των περιοδικών, με την ενσωμάτωση σε αυτά μεγαλύτερης ύλης, πολλών ιστοριών και βέβαια τη στροφή σε φυσιογνωμία πολυθεματικών εντύπων. Το ΑΓΟΡΙ, με επικεφαλής τον ισπανικής προέλευσης χαρακτήρα "Ελ Ζαμπάτο" και κορωνίδα τον άγγλο "κανονιέρη" Ρόϋ Ρέης διέγραψε μια περήφανη τροχιά σχεδόν 20ετών και συναγωνίστηκε με θάρρος τον άσπονδο αδελφό του, τον "ξανθό γίγα".


Το Μάρτιο του '92, δυστυχώς, ο κύκλος έκλεισε άδοξα, αφήνοντας μια πικρή γεύση στη μνήμη των πολυπληθών οπαδών του. Υπήρξαν μάλιστα εποχές που οι νεαροί αναγνώστες αυτοπροσδιορίζονταν ανάλογα με τη μουσική που άκουγαν, αλλά και τα περιοδικά που προτιμούσαν να διαβάζουν. Ωστόσο ο γράφων είχε την "ευελιξία" να απολαμβάνει και τα δυο διάσημα έντυπα.

3 σχόλια:

 1. Εκδόθηκε για πρώτη φορά 01/08/1975 με το όνομα «Δυναμικό Αγόρι» και υλικό από τα πιο γνωστά Αγγλικά και Ισπανικά αντίστοιχα περιοδικά (Battle, Valiant,Tiger, Whoopee, Editorial Bruguera κλπ.Συνέχισε και έκλεισε τον πρώτο κύκλο της έκδοσης στις 13/05/1977 με το τεύχος #95.
  Κυκλοφόρησε την επόμενη εβδομάδα με το τίτλο αλλαγμένο σε σκέτο «Αγόρι» και με αυτό πέρασε στην ιστορία συμπληρώνοντας τα 638 τεύχη. Από το τεύχος 639 αλλάζει η επωνυμία της εκδοτικής και ξανάρχισε την αρίθμηση από την αρχή αναφέροντας όμως και τον παλιό αριθμό(Γ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ. Το μέγεθος μεσαίο, οι ιστορίες ασπρόμαυρες στα πρώτα 400 περίπου τεύχη και στα επόμενα έγχρωμες οι κεντρικές σελίδες.
  Στο κέντρο φιλοξενούσε αφίσες από τραγουδιστές και συγκροτήματα. (κείμενο Κώστας Γιανακόπουλος - πηγή Greekcomics.gr)

  Έχω την τύχη να κατέχω τα 500 περίπου τεύχη του Αγοριού (Β Περίοδος) και είναι πραγματικά απόλαυση να επιστρέφω πίσω και να διαβάζω : Το Δικαστή Ντρεντ, Τον Ελ Ζάμπατο, το Ρου Ρεης, το Βιονικό Πράκτορα, Το Στρατό της Τσέπης και όλες αυτές τις υπέροχες ιστορίες. Κορυφαίο κόμικ και κλασσικό πια. Ανάγκασε το αντίπαλο δέος, τον Μπλεκ να αλλάξει σχήμα και να προσθέσει ύλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σημαντικό κομμάτι της κόμικσικής ζωής μας. Πολλά παιδιά γνώρισαν τα κόμικς μέσα από αυτό το περιοδικό. Μαζί με το Μπλεκ θεωρούνταν τα πιο μοντέρνα περιοδικά για αγόρια (σε αντιστοιχία των Μανίνα και Κατερίνα, για τα κορίτσια)...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν μπορώ να ισχυριστώ οτι ήμουν ιδιαίτερα φανατικός φίλος με το Αγόρι. Δεν κρύβω οτι ορισμένες ιστορίες ήσαν εξαιρετικές. Ο Ντρεντ, ο στρατος τσεπης, ο Αδαμ ο Αθάνατος, Ο Γρίφος μ ειχαν συναρπασει. Ααααχ!! Τι ωραία και ξένοιαστα χρονια τότε. Τι ήθελα και μεγάλωσα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή