Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Νίκος Ζώης: "Συνεχίζουμε για όσους αναζητούν ποιοτικά παιδικά περιοδικά"

Νίκος Ζώης (Πολιτικός Μηχανικός – εκδότης αναγνώστης – συλλέκτης – δημιουργός κόμικς)

(Συνέντευξη στο Νίκο Δ. - Θ. Νικολαΐδη)

Αγαπητέ μου Νίκο, καλωσόρισες ξανά στην πατρίδα ! Αυτή τη φορά ήρθες για να μείνεις, υποθέτω. Για εμάς τους φίλους σου, είναι μεγάλη η χαρά μας να σε έχουμε κοντά και όχι στη μακρινή «Εσπερία». Αλήθεια, πως είναι τα πράγματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού;

Νίκο χαίρομαι που επιστρέψαμε στην γλυκιά πατρίδα, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Πιστεύω ότι ήρθαμε για να μείνουμε πια και να προσφέρουμε όπως μπορούμε στην οικογένειά μας, σε φίλους, γνωστούς και στην κοινωνία μας. Τα πράγματα στην Αμερική είναι μία πολύ μεγάλη συζήτηση, αλλά σε γενικές γραμμές δεν είναι όπως ήταν παλαιότερα, επικρατεί ένα νέο πνεύμα που από εκεί διαχέεται σε όλο τον δυτικό κόσμο,  ως Αμερικανικός τρόπος ζωής.
Με τις εκδόσεις έχεις τελειώσει οριστικά ή ποτέ δεν λες ποτέ;

Τελευταία φορά που εξέδωσα στην Ελλάδα ήταν το 2013. Από το 2016 συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα εκδίδουμε διαδικτυακά μέσω της Αmazon, παγκοσμίως στην Αγγλική γλώσσα, σε ψηφιακή μορφή αλλά και σε έντυπη. Η εκτύπωση γίνεται από την Amazon και αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε όλον τον κόσμο.

Μίλησέ μας για την εμπειρία σου όλα εκείνα τα χρόνια με τους «Λαιωπαλέοντες».

Όλα άρχισαν το 2004, όταν αποφάσισα να δώσω στον κ. Γιώργο Ανεμοδουρά, για ψηφιοποίηση τον εικονογραφημένο Μικρό Ήρωα, της δεκαετίας του '60. Στόχος μου ήταν και είναι να γνωρίσει η νεολαία ήρωες με αρετές, ηθική και αγνά πατριωτικά αισθήματα. Ο κ. Γιώργος Ανεμοδουράς επανεξέδωσε την σειρά με επιτυχία μεγάλη. Μάλιστα προχωρήσαμε, το 2007, να κάνουμε ένα νέο τεύχος με σκιτσογράφο τον Κώστα τον Φραγκιαδάκη. Μετά από ένα χρόνο αποφάσισα να εκδώσω δικές μου ιστορίες, δηλαδή απ' το 2008.   

Με ποιους καλλιτέχνες συνεργάστηκες ;

Συνεργάστηκα με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως τον Κώστα τον Φραγκιαδάκη, τον Πάνο τον Λυρη, τον Αλέξανδρο τον Καραγιαννόπουλο, τον Γιάννη τον Νικολούζο, τον Γιώργο τον Βαλαβάνη (Ίκαρος), την Κλειώ Νικολιδάκη, την Ελένη Τριγκάτζη, την Μαριλένα Παλλόνι, τον Σπυρίδων Χαράλαμπο, τον Steve Raider, την Τίνα Χελιώτη, τον Βλάσση τον Μύρκο και ασφαλώς εσένα Νίκο με τα τρία τεύχη του Ροδίτη. Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες θα μπορούσαν να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, έχουν θαυμάσιο ταλέντο.

Πόσα και ποια περιοδικά εξέδωσες και για πόσο χρόνο;

Πρώτα βγάλαμε το "Απόγονοι των Έλλ", με έξι τεύχη, ακολούθησε ο "Θρύλος του Φάρ Ουέστ" με έξι τεύχη συν δύο στην Amazon, μετά βγήκε "Από την Κατοχή έρχεται ο Πρώτος" με τρία τεύχη, "Ο κος Καραγκιόζης" με πέντε τεύχη συν ένα στην Amazon, ακολουθεί το "Περιπέτεια στη Ζούγκλα" τρία τεύχη, "Πιτσιρικάδες σε δράση" με δύο τεύχη, "Λιοντάρι του Γένους" (Θ. Κολοκοτρώνης) 1 τεύχος, "Πορτιέρο Μάκης Ροδίτης, ο τερματοφύλακας έκπληξη" τρία τεύχη και "Ψυχοφέρων Άγγελος" ένα τεύχος.

Ήσουν ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού και εάν όχι απόλυτα, «τις πταίει»;

Δυστυχώς δεν είμαστε στην εποχή 1950-1970. Τότε ο μικροεκδότης είχε σύμμαχους πολλούς, από τον περιπτερά, τον τσαγκάρη, τον ταξιτζή και τον απλό άνθρωπο. Όλοι αυτοί διαφήμιζαν με ωραία σχόλια αυτά τα περιοδικά, έως το 1980 ίσως. Μετά όλοι δυστυχώς εγκλωβιστήκαμε στην τηλεόραση και αργότερα στο διαδίκτυο. Χάθηκε η δυνατή σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό επηρέασε πολύ τα περιοδικά τότε αλλά και σήμερα. Παρ΄όλα αυτά υπάρχει ένα ποσοστό του κοινού που αναζητά ποιοτικά παιδικά περιοδικά και γι'αυτούς συνεχίζουμε. Επίσης υπάρχει παγκοσμίως ένα μεγάλο κοινό. Το κυρίως πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται μεγάλη διαφήμιση. Κάτι τέτοιο δεν έχουμε εμείς, ως μικροί εκδότες.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια ;

Είναι έτοιμα προς έκδοση τα ακόλουθα, το "Απόγονοι των Έλλ" με οκτώ τεύχη, ο "Θρύλος του Φάρ Ουέστ" με δύο τεύχη, "Από την Κατοχή έρχεται ο Πρώτος" με δύο τεύχη, "Ο κ. Καραγκιόζης" με δύο τεύχη, ακολουθεί το "Περιπέτεια στη Ζούγκλα" εννέα τεύχη,  "Πιτσιρικάδες σε δράση" με ένα τεύχος, "Λιοντάρι του Γένους" (Κολοκοτρώνης) 1 τεύχος, "Ψυχοφέρων Άγγελος" ένα τεύχος, και ο "Αητός της Ρούμελης" Καραϊσκάκης ένα τεύχος. Το πιο πιθανό είναι να εκδοθούν μέσω της Amazon στα Αγγλικά. Δυστυχώς το κόστος εκτύπωσης ενός μεγάλου τιράζ στην Ελλάδα είναι απαγορευτικό. Μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό έχει το "Αngels, Demons Nephilim, Giants, Heaven & Hell at War".

Κάποιος από τους γιους σου ασχολείται με τα κόμικς ;

Όχι ακόμα αλλά ελπίζω στο μέλλον.

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου!

Νίκο σου εύχομαι ότι καλύτερο, καθώς και σε όλους! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου