Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Κόρτο Μαλτέζε - Τα Κεφάλια Των Μανιταριών & Η Κόνγκα Της Μπανάνας [Παρουσίαση/Κριτική]

Γράφει ο Ίωνας Αγγελής


Έφτασε και το 7ο κατά σειράν άλμπουμ του Κόρτο Μαλτέζε μαζί με το Έθνος της Κυριακής (20/5). Το νέο άλμπουμ περιλαμβάνει 2 ακόμα περιπέτειες του ναυτικού, τις "ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ" & "Η ΚΟΝΓΚΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ" . Και οι 2 κλασσικές, για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγχρωμες, με νέα εξώφυλλα και μετάφραση! 

Αποτελούν τις πρώτες 2 ιστορίες του Γαλλικου άλμπουμ "Όλο και πιο μακριά..." ("Corto Toujours un pleu plus loin"), όπως και την 4η και 1η ιστορία των Ελληνικών άλμπουμ, Ο Αετός της Βραζιλίας/Ένας Αετός Στη Ζούγκλα και του Βουντού για τον Κύριο Προέδρο, αντίστοιχα. Παίρνουν τόπο στην Λατινική Αμερική, και συγκεκριμένα στη Βενεζουέλα και στη Νικαράγουα το έτος 1917. Τέλος, αποτελούν την 7η και 8η περιπέτεια από τη Γαλλική έκδοση Pif Gadget


Η πρώτη ιστορία του άλμπουμ "ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ" εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία, στο Pif Gadget #96, που κυκλοφόρησε στις 25 Νοεμβρίου 1970. Στην Ιταλία κυκλοφόρησε ως μέρος του άλμπουμ "Lontane isolo del vento", και στη Γαλλία ως μέρους του Corto Toujours un pleu plus loin, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 1974. Στη Γαλλία με τον τίτλο "Têtes et champignons" και στην Ιταλία με τον τίτλο "Teste e funghi". Σχέδια και σενάριο Hugo Pratt.

Η συγκεκριμένη περιπέτεια με εξέπληξε, καθώς είναι η συνέχεια της προηγούμενης περιπέτειας "Η ΑΙΤΙΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΓΛΑΡΟΣ", κάτι κάθε τι άλλο από αρνητικό! Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι πως οι Γάλλοι επέτρεψαν να μην την βάλουν στον "Αστερισμό του Αιγόκερω" και το έβαλαν στο "Όλο και πιο Μακρία". Πέρα από αυτό, όμως, ας παραμείνουμε στο σχολιασμό των ιστοριών. Τα σχέδια είναι εξαιρετικά ξανά, και το σενάριο ήταν πολύ ενδιαφέρον! Η αλήθεια να λέγεται, μπερδεύτηκα στο φινάλε και ανέτρεξα στην αρχή πάλι για να καταλάβω! Πάντως, το φινάλε είναι το καλύτερο κομμάτι της περιπέτειας! Τα εύσημα πάνε στον κύριο Hugo Pratt...

Η δεύτερη ιστορία του άλμπουμ "Η ΚΟΝΓΚΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ", εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία, στο Pif Gadget #103, που κυκλοφόρησε στις 12 Ιανουαρίου 1971. Στην Ιταλία κυκλοφόρησε ως μέρος του άλμπουμ "Lontane isolo del vento", και στη Γαλλία ως μέρους του Corto Toujours un pleu plus loin, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 1974. Στη Γαλλία με τον τίτλο "La Conga des Bananes" και στην Ιταλία με τον τίτλο "La Conga delle Banane". Σχέδια και σενάριο Hugo Pratt.

Η συγκεκριμένη περιπέτεια ξεκινάει με μία από τις καλύτερες εισαγωγές ιδιαίτερα από καλλιτεχνικό επίπεδο, εντάσσοντάς με ψυχή και σώματι στην ιστορία! Αλλά ο ενθουσιασμός έμεινε εκεί. Η νέα αυτή περιπέτεια απλά ήρθε και πέρασε. Είναι η πιο αδύναμη (μετά το "Ραντεβού στη Μπαΐα") μέχρι στιγμής σεναριακά ιστορία, καθώς ούτε με ευαισθητοποίησε στους χαρακτήρες, ούτε είχε κάποιο αξιοπρεπές τέλος. Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι απότομο το τέλος. Το σχέδιο παρ'όλα αυτά παραμένει εξαιρετικό!

Το αφιέρωμα του Λευτέρη Ταρλαντέζου αποτελεί για άλλη μία φορά το α' μέρος από πολλά που θα ακολουθήσουν. Δεν είμαι και ιδιαίτερα φαν αυτής της ιδέας, αλλά έχει ενδιαφέρον θέμα, αφού θα μάθουμε ολοκληρωμένο το έργο του Pratt (τουλάχιστον της Ελλάδος). Μακάρι στο μέλλον να βάλουν σε αφιέρωμα και τα αδημοσίευτά του!

Ας περάσουμε στις πληροφορίες του άλμπουμ:

  1. ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ
Πρωτότυπος Τίτλος: Têtes et champignons (Γαλλία), Teste e funghi (Ιταλία)
Σελίδες: 20
Σενάριο - Σχέδια: Hugo Pratt
Χρώμα: Patrizia Zanotti
Ελληνική έκδοσηΚόρτο Μαλτέζε: Ο Αετός Της Βραζιλίας (1990, Μαμούθ Κόμιξ)
Γαλλική ΈκδοσηPif Gadget #96 (Ασπρόμαυρη Έκδοση, 25/11/1970), Corto toujours un pleu plus loin (Αυτόνομη ασπρόμαυρη έκδοση, 04/1974, Casterman), Hugo Pratt: Corto Maltese Poche Tome 9 (Έγχρωμη Έκδοση, Φεβρουάριος 2007, Casterman)
Ιταλική Έκδοση: "L' ontane isolo del vento"
Σύνοψη: Ο Κόρτο Μαλτέζε έχει χάσει την μνήμη του και υποφέρει... ο αρχαιοπώλης Λέβι Κολόμπια αναθέτει στον Κόρτο και στον Στάινερ μία αποστολή... την επόμενη ημέρα ταξιδεύουν προς τον περουβιανό Αμαζόνιο αναζητώντας μία θρυλική πόλη... εκεί αιχμαλωτίζονται από τους άγριους Ινδιάνους Χιβάρο που θέλουν να τους αποκεφαλίσουν και να κάνουν σμίκρυνση των κεφαλιών τους...


2. Η ΚΟΝΓΚΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ
Πρωτότυπος Τίτλος: La Conga des Bananes (Γαλλία), La Conga delle Banane (Ιταλία)
Σελίδες: 20
Σενάριο - Σχέδια: Hugo Pratt
Χρώμα: Patrizia Zanotti
Ελληνική έκδοσηΚόρτο Μαλτέζε: Βουντού για τον Κύριο Πρόεδρο (1992, Μαμούθ Κόμιξ)
Γαλλική ΈκδοσηPif Gadget #103 (Ασπρόμαυρη Έκδοση, 13/01/1971), Corto toujours un pleu plus loin (Αυτόνομη ασπρόμαυρη έκδοση, 04/1974, Casterman), Hugo Pratt: Corto Maltese Poche Tome 10 (Έγχρωμη Έκδοση, Μάιος 2007, Casterman)
Ιταλική Έκδοση: "L' ontane isolo del vento"
Σύνοψη: Διπλοί πράκτορες, αδίστακτοι τυχοδιώκτες στην υπηρεσία του χρήματος, επανάσταση, εθνικισμός, αποικιοκρατία... Ο Κόρτο Μαλτέζε παίζει άθελά του ένα σημαντικό ρόλο σε ένα παιχνίδι καλά ενορχηστρωμένο από την Χρυσόστομη, με σκοπό να διαφυλάξει τα εμπορικά συμφέροντα του λαού της ενάντια στους ξένους αποικιοκράτες!

για τις Εκδόσεις Μικρός Ήρως Ε.Ε.
Συντελεστές: Λεωκράτης Ανεμοδουράς (Υπεύθυνος), Λευτέρης Ταρλαντέζος (Μετάφραση - Επιμέλεια), Μαρίνα Πάνου (Lettering - Graphic Design - Layout)

Μην το χάσει κανείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου