Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Μπλεκ #54: Ραγισμένη Καρδιά - Η Καλύτερη Ιστορία Μπλεκ; (Ανάλυση - Κριτική)

Γράφει ο Ίωνας Αγγελής

Έφτασε λοιπόν και στα Ελληνικά η περιπέτεια «ΡΑΓΙΣΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ», στο νέο της τεύχος #54. Η ιστορία αυτή είναι Σέρβικης καταγωγής, σε σενάριο και σχέδια Brainslav «Bane» Kerac.

Είναι η προσωπικά αγαπημένη μου περιπέτεια Μπλεκ (δείτε σχετικό άρθρο εδώ) για διάφορους λόγους που πιστεύω πως αξίζουν ολόκληρο άρθρο, καθώς η ιστορία χρειάζεται πολύ, μα πάρα πολύ ανάλυση. Πολλοί, μαζί με εμένα, την ονομάζουμε η καλύτερη ιστορία του Μπλεκ όλων των εποχών. Γιατί όμως; Αυτό θα απαντήσουμε σήμερα…

Καταρχήν, να δώσουμε ένα ιστορικό έκδοσης της ιστορίας: υπό τον τίτλο «Slomljeno srce» δημοσιεύθηκε στα Strip Zabavnic - Veliki Blek #78, #81, #83, #86, #90, τους μήνες Ιούλιος 1982 μέχρι και τις αρχές 1983. Το σενάριο και τα κείμενα ανήκουν στο μεγαλείο του Bane Kerac, όπως και τα σχέδια. Το χρώμα στην Ελληνική έκδοση το έκανε η Άντυ Καντηλιώτη ενώ για την Ιταλική ο Deki . Η ιστορία εκδόθηκε στην Ιταλία στο Il Grande Blek #130, τον Δεκέμβριο του 2013, από την εκδοτική Edizioni If, και ξαναμπήκε, έγχρωμη αυτή τη φορά στο Il Grande Blek #170 (Απρίλιος 2017), υπό τον Ιταλικό τίτλο «Cuore Spezzato». Να σημειωθεί πως η ιστορία επανεκδόθηκε στην Σερβία, σε αυτόνομη πολυτελή έκδοση, τον Μάιο του 2014.

Το σενάριο της ιστορίας έχει ως εξής: ο Ξανθός Γίγας, μετά την άφιξη του στην Αμερική́, γνωρίζει το Μικρό́ Πόδι, μια όμορφη νεαρή́ Ινδιάνα! Αφού́ την διεκδικεί́ από τον Ινδιάνο πολεμιστή́, Οτάβα-Τε, την παντρεύεται και ζουν ευτυχισμένοι στο χωριό́ των Ουρόν... μέχρι να δεχτούν επίθεση από́ τους Άγγλους!

Η ιστορία έχει μεγάλη σημασία για την χρονολογική τοποθέτηση του ήρωα, αφού αποτελεί ένα "origin story" (ιστορία προέλευσης). Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα. Η νέα περιπέτεια τοποθετήται λίγους μήνες μετά την ιστορία "Οι Ρίζες του Μπλεκ" (Μπλεκ Ειδική Έκδοση #3) όπου ο Μπλεκ βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στις πεδιάδες της Αμερικής, προτού ο Μπλεκ γίνει αρχηγός των Κυνηγών, και εκλάβει το μήνυμα του αγώνα της Ανεξερτησίας της Αμερικής. Επιπλέον, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας που βασάνισε την Αμερική για 8 ολόκληρα χρόνια (1773-1781)! Οπότε όπως καταλαβαίνετε, δεν βλέπουμε ούτε τον Ρόντυ αλλά ούτε και τον Καθηγητή. Αυτό είναι ίσως και το δυνατότερο όπλο της ιστορίας. 

Ο Brainslav "Bane" Kerac, σεναριογράφος και σχεδιαστής της ιστορίας, την περίοδο συγγραφής της, ήταν μονάχα 29 ετών, κάνοντάς τον, τον μικρότερο σε ηλικία δημιουργό του Μπλεκ, σε σχέση με όλους τους προηγούμενους όσο και με τους επόμενους. Ερχόταν αμέσως μετά από την επιτυχημένη σειρά κόμικς "Cat Claw", που τον έκανε γνωστό όνομα τότε στην Γιουγκοσλαβία, με πολλές εκδοτικές να τον ζητάνε για μακροχρόνια συμβόλαια. Αλλά όχι μόνο εκείνον. Ο παιδικός του φίλος Svetozar Obradovic και εκείνος συνεργάστηκαν σε όλα τα μέχρι στιγμής project τους. Ακόμα και τις πρώτες ιστορίες Μπλεκ που σχεδίασε ο Kerac, τις έγραψε ο Obradovic ("Η Χαμένη Κοιλάδα" & "Ο Αγριόγατος", Νέος Μπλεκ #50 & #53). Η συνεργασία τους ήταν του τύπου, σχεδιαστής-σεναριογράφος, με τον Kerac στα σχέδια και τον Obradovic στο σενάριο. Η "Ραγισμένη Καρδιά" αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην καριέρα του Kerac, αφού είναι η πρώτη δημιουργία του, σε επίπεδο δημιουργικής αυτονομίας, αλλά είναι και το πρώτο του σενάριο! Ποιος θα φανταζόταν πως ήταν η πρώτη του φορά, αφού τα κείμενα της ιστορίας είναι τόσο ώριμα! 

Το στυλ του Brainslav ακόμα ωρίμαζε ακόμα εκείνη την περίοδο, οπότε άλλαζε τρόπους γραφής αλλά και σχεδίων στις επόμενες δημιουργίες του. Πάντως μπορούμε να πούμε πώς κάτι καλύτερο από αυτό που λάβαμε με την "Ραγισμένη Καρδιά", δεν νομίζουμε να υπάρχει! Λάτρης του γυναικείου φύλου, όπως διατυπώνεται σε κάθε δημιουργία του, ο Kerac συνηθίζει να τοποθετεί γυναικείους χαρακτήρες στον πρωταγωνιστικό ρόλο, με δυναμικές προσωπικότητες. Επιπλέον, στις ιστορίες την φιγούρα του "κακού" την έχει συνώνυμη με την ασχήμια, αλλά και με το όνομα, που δηλώνει ιδιότητα. Οπότε ο "κακός" της "Ραγισμένης Καρδιάς", ο Ντέντχεντ, αντιπροσωπεύει απόλυτα αυτά τα χαρακτηριστικά. Η βία και η ρεαλιστικότητα που αποτυπώνονται είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό. Και υπάρχει αρκετή στην Ραγισμένη Καρδιά... Τέλος, ο Kerac λειτουργεί με τον θαυμασμό, δημιουργώντας δηλαδή εικόνες που θα τραβήξουν την προσοχή του αναγνώστη.

Η συγκεκριμένη περιπέτεια αποτελεί σημαντικό σημείο στην ιστορία του Μπλεκ, αφού μας εξιστορεί τον γάμο του ήρωά μας, με την ινδιάνα των Ουρόν, Μικρό Πόδι. Ένα ερώτημα που μας βασάνιζε από την αρχή, από την πρώτη ιστορία Μπλεκ που διαβάσαμε, ήταν γιατί ο Μπλεκ δεν μπορούσε να ερωτευθεί, ή να κάνει μία σχέση με γυναίκα. Το ερώτημα αυτό απαντάτε. Ο θάνατος του Μικρού Ποδιού, της πρώτης και τελευταίας γυναίκας που αγάπησε, τον στιγμάτισε τόσο δυνατά, που ήταν και ο λόγος που δεν αγάπησε καμία άλλη γυναίκα αλλά και ο λόγος που ξεκίνησε να μάχεται εναντίον των Άγγλων. 

Το Μικρό Πόδι είναι ένας αρκετά καλογραμμένος χαρακτήρας, που αντιπροσωπεύει τον δυναμισμό των γυναικών Ινδιάνων, και γενικά μία πολύ καλά συνηδητοποιημένη ηρωίδα. Και ο κακός μου άρεσε, αλλά ο Οτάβα-Βε μου άρεσε πάρα πολύ. Η ιστορία του Όξφορντ ήταν τρομερή επίσης. Αλλά νομίζω πως το καλύτερο κομμάτι της ιστορίας είναι ο Μπλεκ. Η προσωπικά καλύτερη διατύπωση του ήρωα σε κόμικς. Πάρα πολύ καλή δουλειά έγινε πάνω του, και νομίζω πως βγαίνοντας από την ανάγνωση της περιπέτειας, έμαθα περισσότερα πράγματα για τον Μπλεκ, από όλες τις προηγούμενες εκδοθέν ιστορίες. 

Η ιστορία απέκλεισε θετικές κριτικές στη Γιουγκοσλαβία, που εκείνη τη περίοδο πούλαγε τρελά νούμερα (πάνω από 100.000 αντίτυπα το κάθε τεύχος!). Όταν βγήκε η περιπέτεια υπήρξε κριτική ως προς τον "σεξισμό" και την απόφαση του δημιουργού, ο Μπλεκ να αποκτήσει σύζυγο. Η ιστορία όμως απέκτησε δημοτικότητα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, κυρίως μαζί με την έκδοση του Ιταλικού φύλλου, το 2013. Τότε ήταν που έγινε ευρέως γνωστή, και κατέληξε κιόλας στη χώρα μας. Η Σέρβικη έκδοση του 2014 επίσης βοήθησε στην διάδοσή της. Πάντως, πλέον, είναι η γνωστότερη περιπέτεια του Μπλεκ (μετά τις "Ρίζες του Μπλεκ"). 

Η "Ραγισμένη Καρδιά" είναι γεμάτη δυνατές σκηνές. Έννοιες και στιγμές που δεν διατυπώθηκαν ποτέ στην όποια έκδοση του Μπλεκ μέχρι τότε. Λογοτεχνικά κείμενα, κινηματογραφική δράση και εξέλιξη. Αυτή η ιστορία διαγράφει ότι δουλειά είχε γίνει στο Μπλεκ, και την ξαναφτιάχνει με ποιητική άδεια, μεράκι και φροντίδα. Ο Kerac κατάφερε να κάνει την ιστορία δικιά του, πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει στο Μπλεκ.

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν την κάνει καλύτερη. Αυτό που την αναγνωρίζει ως η καλύτερη ιστορία Μπλεκ, είναι η καρδιά της. Όταν ο δημιουργός σε έχει ευαισθητοποιήσει απόλυτα στους χαρακτήρες της ιστορίας, τότε και μόνο τότε, έχει πετύχει. Δυνατοί χαρακτήρες με νόημα, αισθήματα τόσο δυνατά που δημιουργούνται μέσα σου όταν την διαβάζεις. Εικόνες που αποτυπώνονται και χαράσσονται βαθιά μέσα σου. Αυτά είναι τα κλειδιά για τον δρόμο στην επιτυχία. Τα συγχαρητήριά μου στον Bane Kerac για την εξαιρετική αυτή δουλειά, αλλά και ως προς την εκδοτική που μας έδωσαν την ευκαιρία να την διαβάσουμε και στα Ελληνικά!

Για να ολοκληρώνω, να αναφέρω και μερικά σχόλια στις υπόλοιπες ιστορίες του τεύχους. Ο Ταρζάν μας δίνει μία εξαιρετική ιστορία, με τον Kubert να μας δείχνει το μεγαλείο του. Η καλύτερη short περιπέτεια του ήρωα μακράν! Για τον Ρίνγκο δεν θα αναφερθώ, καθώς αναμένω το γ' μέρος για να κάνω κριτική. Το Παιδί-Πάνθηρας συνεχίζει στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα τεύχη. Το αφιέρωμα του Λευτέρη Ταρλαντέζου εξαιρετικό, και θα ήθελα και άλλα τέτοια αφιερώματα σε δημιουργούς που είχαν εργαστεί στον Μπλεκ! Το εξώφυλλο είναι τρομερό, ίσως το καλύτερο από κάθε τεύχος Μπλεκ μέχρι τώρα!

Βαθμολογία: 9,5/10

Η περιπέτεια στα Σέρβικα εδώ.
Η κριτική του προηγούμενου τεύχους εδώ.

Έρχεται σύντομα πλήρες αφιέρωμα στον Bane Kerac...

4 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό αφιέρωμα!! Συγχαρητήρια Ίωνα! Είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες ιστορίες του Μπλεκ που έχουμε διαβάσει μαθαίνοντας συνάμα πολλά πράγματα για τον χαρακτήρα.

    Ξέρουμε πόσες ιστορίες του ξανθού γίγα έχει δημιουργήσει ο Bane Kerac;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Ο Kerac εχει δημιουγησει 6 ιστοριες, με μία από αυτές να είναι άγνωστη από μεριά τίτλων αλλά και σεναρίου. Θα κάνω σχετικό αφιέρωμα στον Kerac τον Ιούνιο, στη καλοκαιρινή σεζόν...

      Διαγραφή
  2. Εκπληκτικό αφιέρωμα σε μια υπέροχη περιπέτεια, εύγε Ίωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Iωνα.... τσιγκούνη! 10 ΣΤΑ 10 βάζουν σε τέτοια ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή