Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Νέος Μπλεκ #53 - Ο Αγριόγατος [Κριτική]

Του Ίωνα Αγγελή...


4 χρόνια Νέος Μπλεκ έρχεται να γιορτάσει το νέο τεύχος του αγαπημένου μας ήρωα τον παιδικών μας χρόνων, με πολλές εκπλήξεις! Όταν έκλεισε ένα χρόνο έκδοσης, το 2015, το περιοδικό ανανέωσε την ύλη του και έγινε ολόκληρο έγχρωμο, στα 2 χρόνια κυκλοφόρησε ως "έξτρα τεύχος", καθώς μπορούσες να το αγοράσεις το επετειακό τεύχος μαζί με το graphic novel "Ο Τετρακοσάρης", και στα 3 χρόνια πέρα από την ανανέωση ύλης, περιείχε δώρο αφίσα! Στο 4ο λοιπόν έτος, που γιορτάζει το Μπλεκ, έχουμε δώρο επιπλέον 32 σελίδες, και με συνολικά από 7 ήρωες να αποτελείται το τεύχος! Συγκεκριμένα, ο Ρίνγκο και η κόμικ-βιογραφία του Μπρους Λι, μία νέα 18-σέλιδη ιστορία Ταρζάν και την συνέχεια του Παιδιού Πάνθηρας, αλλά και 2 short περιπέτειες των Μάρτιν Μίστερι και Νάθαν Νέβερ, είναι τα περιεχόμενα του τεύχους.

Το Μπλεκ #53 είναι, λοιπόν, ένα από τα καλύτερα τεύχη του Νέου Μπλεκ, και όχι επειδή περιέχει πολύ υλικό, αλλά επειδή όλες οι ιστορίες είναι απλά υπέροχες. Επιπλέον, με το #53 σπάει η "κατάρα" των άσχημων ιστοριών Μπλεκ (#48-52), με τον "Αγριόγατο" να αποδεικνύεται ως έκαστη στο είδος της. Οι επετειακές προσθήκες ήταν επίσης πιστεύω πολύ πετυχημένες, και ελπίζω να δούμε και άλλες κόμικ-βιογραφίες στο μέλλον από άλλους σταρ του χώρου! Το εξώφυλλο, να μην το ξεχάσω, είναι απλά τρομερό.


Μπλεκ: Ο Αγριόγατος (σενάριο S. Obradovic & Bane Kerac, σχέδια: Bane Kerac)
Σύνοψη: Στην νέα περιπέτεια του Μπλεκ, ο ήρωάς μας κατηγορείται για τον φόνο ενός Αμερικανού αξιωματικού. Ο Καθηγητής και ο Ρόντυ τον βοηθούν να δραπετεύσει, και μαζί προσπαθούν να ξεδιαλύνουν την πλεκτάνη που έχει στηθεί...

Η ιστορία που έσπασε τη "κατάρα" λοιπόν είναι η επώνυμη, με στοιχεία που την κάνουν άξια του τίτλου της. Αρχικά, το σενάριο είναι αρκετά εύστροφο και ευανάγνωστο. Έχει πολύ γερή πλοκή, μελετημένη, χωρίς ψεγάδια. Πολύ δράση (ίσως από τις καλύτερες που έχω διαβάσει στο Μπλεκ) και μυστήριο. Το γεγονός της μεταφοράς του αναγνώστη από κατάσταση σε κατάσταση ήταν φαινομενική! Ο Αγριόγατος τελικά αποδείχθηκε ως άξιος αντίπαλος του Μπλεκ. Τα "πονηρά" καρεδάκια ήταν μία ακόμα αξιοπερίεργη προσθήκη της ιστορίας, που έκανε τον ήρωά μας λίγο πιο ενήλικο. Μετά από 59 σελίδες, ο συγγραφέας σε έχει βυθίσει στο κόσμο του Μπλεκ, και τότε έρχεται η 60η και τελευταία σελίδα, που κάνει την δουλειά μέχρι και 60 ακόμα σελίδων! Πιο απότομο φινάλε νομίζω δεν έχω ξαναδεί. Μπορεί να τελείωσε με μία παροιμία αλλά αν έδιναν λίγες ακόμα σελίδες, ίσως να είχε ολοκληρωθεί η ιστορία ομαλά! Το σχέδιο ήταν απίστευτο και προσωπικά το λάτρεψα, με μόνη ένσταση στο σχέδιο του Ρόντυ. Το χρώμα πολύ κλασσικό, θα ήθελα να δούμε κάτι πιο μοντέρνο στο άμεσο μέλλον...
Βαθμολογία: 8/10


Tarzan: Οι Αποστάτες (σενάριο J. Kubert, σχέδια F. Thorne)
Σύνοψη: Στη νέα περιπέτεια του ήρωα, μία ομάδα ιθαγενών λεηλατούν μία νοσοκομειακή μονάδα, και ο Ταρζάν καλείται να τους βρει!

Μία πιο mainstream ιστορία έρχεται να συνεχίσει το τεύχος, η οποία αυτή τη φορά έχει ένα αξιοπρεπές τέλος. Πέρα από αυτό όμως, η ιστορία εξελίσσεται με αργό και κανονικό ρυθμό, με μία πολύ καλά εδραιωμένη περιπέτεια, που κυμαίνεται κατάλληλα στις 18 σελίδες του, και με κινηματογραφική πλοκή. Το σχέδιο ήταν πάρα πολύ καλό, και παρόλο που δεν είχε την υπογραφή του Kubert, ο Thorne είναι άξιος κληρονόμος! Χρώμα ίδια γνώμη με τα προηγούμενα τεύχη. Πραγματικά εξαιρετική προσθήκη στο Μπλεκ, και ανυπομονώ και για τις επόμενες (όπως και έκδοση πολυτελείας για να μην ξεχνιόμαστε)! Ο λόγος που δεν βάζω μεγαλύτερη βαθμολογία, είναι λόγω της απλής πλοκής, χωρίς ανατροπές ή κάτι το ιδιαίτερα ενθουσιαστικό.
Βαθμολογία: 9/10


Ρίνγκο: Οι Άνδρες Των Βουνών (σενάριο D. Ganzio, σχέδια F. Bignotti & L. Buffolente)
Σύνοψη: Στην ιστορία, ο Ρίνγκο και ο Ιμπραχίμ στον δρόμο τους προς το φρούριο, αποκλείονται λόγω κακοκαιρίας και παράλληλα σώζουν τη ζωή του Τζέιμς Ούεμπ, ενός αυθεντικού κυνηγού των βουνών. 

Ο μικρός ρέηντζερ επιστρέφει, λοιπόν, μετά από σχεδόν 30 χρόνια (αν εξαιρέσεις την 32-σελίδων "Μυστικό Έγγραφο" στο Ζαγκόρ #2), με νέα περιπέτεια από το φανταστικό καλλιτεχνικό δίδυμο Bignotti (Ζαγκόρ, Μίστερ Νο) και Buffolente (Λοχαγός Μαρκ). Ο βασικός λόγος που ανυπομονούσα για την συγκεκριμένη ιστορία ήταν το δίδυμο αυτό, αφού έχουν εξίσου δυνατό background. Τέλοσπαντων, ένα απολαυστικό πρώτο μέρος, με αρκετό διάλογο και πολλή εικόνα. Πολύ χαλαρωτικό και χορταστικό α' μέρος, όπου έχει από λίγο έως μηδενική δράση, καθώς ακόμα στρώνεται η πλοκή. Ως πρώτη ματιά πάντως, μου άρεσε. Το χρώμα θα το ήθελα λίγο πιο σκοτεινό ως προς τα γούστα μου, και το σχέδιο εξαιρετικό. Μου θύμισε ολίγον τι Essegesse. Αναμένομε το β' μέρος...
Βαθμολογία: 9/10


Το Παιδί Πάνθηρας Επεισόδια 37-40 (σενάριο Tom Tully, σχέδια M. Western & E. Bradbury)
Σύνοψη: Στη συνέχεια της ιστορίας λοιπόν, οι απαγωγείς του Φίνσυ κλείνουν ραντεβού με τον ήρωά μας, και τον εξαναγκάζουν σε μία δύσκολη αποστολή!

Συνεχίζει το Παιδί Πάνθηρας, με μία ολοκληρωμένη περιπέτεια αυτή τη φορά περιέργως! Σίγουρα θα ήταν απλά σύμπτωση, αλλά το φινάλε της ιστορίας είναι το τέλος του βασικού στόρυ των επεισοδίων αυτών. Πολύ όμορφο το στόρυ λοιπόν στο νέο τεύχος, και ανυπομονώ για την συνέχεια. Έχω την εντύπωση πως στο Παιδί-Πάνθηρας όσο πάει, με κερδίζει όλο και περισσότερο!
Βαθμολογία: 8/10


Κόμικς - Βιογραφία: Bruce Lee (σενάριο C. Canibano, σχέδια J. Han)
Όταν ανακοινώθηκε πως θα υπάρχει η βιογραφία του Μπρους Λι στο Μπλεκ #53, το κοίταξα με μισό μάτι. Πλέον όμως δηλώνω συναρπασμένος μετά από αυτή την ιστορία! Μετά από μία φουτουριστική αρχή, μας πάει χρόνια πίσω, ξεκινώντας με την ιστορία των γονιών του και φτάνοντας στον άτυχο θάνατό του. Ξαφνιάστηκα από τις λεπτομέρειες και πρέπει να ομολογήσω πως δεν τα γνώριζα όλα αυτά. Έμαθα και κάτι με αυτό το τεύχος. Πολύ καλή αφήγηση και, γενικά, πέρασα πολύ ωραία διαβάζοντάς την! Το χρώμα μου φάνηκε πολύ σκοτεινό και θα διαφωνήσω ως προς την απόφαση αυτή. Το σχέδιο πολύ ρεαλιστικό και ταίριαζε με την ιστορία, αλλά δεν είναι των γούστων μου.
Βαθμολογία: 8,5/10


Μάρτιν Μίστερι: Ουρανός Από Μολύβι (σενάριο A. Castelli, σχέδια G. Allessandrini)
Σύνοψη: Στην short περιπέτειά του, ο Μίστερι αλλά και ο Ιάβα έχουν ένα μυστηριώδες ραντεβού...

Νομίζω ότι επαναλαμβάνομαι λέγοντας πόσο πολύ λατρεύω τον οίκο Bonelli. Πάντα εξαιρετικό υλικό μας δίνουν, και η νέα περιπέτεια του Μίστερι δεν αποτελεί εξαίρεση. Με μία κυριολεκτικά μαύρη περιπέτεια, σε 6 σελίδες σου δίνει ένα ακόμα υπέροχο σενάριο. Την λάτρεψα. Το είδος των ιστοριών, όπου ο αναγνώστης προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει, είναι των γούστων μου. Ανατρεπτικό φινάλε, με κορύφωση του μυστηρίου. Σχέδιο και χρώμα δεν έχω να πω πολλά, καθώς η ιστορία είναι στο μεγαλύτερο μέρος της μαύρη!
Βαθμολογία: 9,5/10


Νάθαν Νέβερ: Κοιτώντας Πίσω Σου (σενάριο & σχέδια M. Alberti)
Σύνοψη: Ο ήρωάς μας να αποδεικνύει τις δυσκολίες της ζωής ενός πράκτορα! 

Μονοσέλιδη μεν, πολύ διασκεδαστική δε. Η ιστορία δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία (από 1 σελίδα τι περιμένεις) αλλά σίγουρα κλείνει το τεύχος με πολύ γέλιο. Σχέδια και χρώμα δεν μου άρεσαν και με απογοήτευσαν.
Βαθμολογία: 8/10


Κατά τα υπόλοιπα του τεύχους, το αφιέρωμα του Λευτέρη Ταρλαντέζου στον Frank Miller ήταν πάρα πολύ όμορφο, και ότι πρέπει για το The Comic Con της Θεσσαλονίκης τον Μάιο. Η νέα μονοσέλιδη περιπέτεια σε σενάριο-σχέδιο Γιώργου Βαΐτη, "Η Ενέδρα", είναι υπέροχη, και ίσως η καλύτερη μέχρι στιγμής. Ανυπομονώ να διαβάσω και άλλες, αν και πλέον το νιώθω καθιερωμένο...

Τελικά, το Μπλεκ με αυτό το τεύχος κέρδισε πιστεύω ξανά το κοινό του. Με πολύ καλές προσθήκες στην ύλη του, τόσο σεναριακά και σχεδιαστικά αλλά και άλλο τόσο από τη μεριά των αναγνωστών, το έκαναν ένα από τα πιο ευανάγνωστα τεύχη! Οι 164 σελίδες ήταν νομίζω το κερασάκι στην τούρτα του "Αγριόγατου", και μετά από αυτό πιστεύω πως το περιοδικό πρέπει να γίνει επίσημα 164 σελίδες, ώστε να παρέχει πολύ περισσότερο υλικό. Να προσθέσω μερικές ακόμα ελπίδες για το μέλλον, ότι θα ήθελα και άλλες βιογραφίες στο μέλλον, αλλά και περισσότερο Μάρτιν Μίστερι!

Τελική Βαθμολογία: 8,5/10

1 σχόλιο: