Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Γεύση από ‘90ς – Μπλεκ Νέας Περιόδου #527 & 528 (24 & 31/01/1990)


(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Ιανουάριος του 1990, μια νέα δεκαετία ξημερώνει για τον κόσμο, φέρνοντας σαρωτικές αλλαγές σε κάθε επίπεδο. Παράλληλα, θα αποτελέσει το «λυκόφως» των αγαπημένων μας εικονογραφημένων περιοδικών, αφού στο διάβα της, ένα-ένα, τα περισσότερα από τα κόμικς που λατρέψαμε θα υποχρεωθούν να διακόψουν οριστικά την έκδοσή τους. 


Ο «Μπλεκ» όμως θα αντέξει έως περίπου στα μέσα εκείνης της δεκαετίας (Ιούνιος 1994), ολοκληρώνοντας έναν ιστορικών κύκλο 25 ετών και ανοίγοντας έναν ακόμη, εκείνον της μηνιαίας παρουσίας του, ως «Συλλεκτικός». Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.  

Το λεγόμενο «Σύμφωνο της Βαρσοβίας» ο στρατιωτικός δηλαδή συνασπισμός των χωρών του πρώην «Ανατολικού μπλοκ» θα διαλυθεί σιγά – σιγά αφού τα Κομμουνιστικά καθεστώτα στις χώρες του «υπαρκτού Σοσιαλισμού» καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι, ακολουθώντας την τύχη της «μητέρας» ΕΣΣΔ. Εκτεταμένες σφαγές εκδηλώνονται στη διαφιλονικούμενη επαρχία του Ναγκόρνι-Καραμπάχ μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, ενώ ο διεθνής καλλιτεχνικός κόσμος θρηνεί για την απώλεια της εξαιρετικής ηθοποιού του Χόλιγουντ  Άβα Γκάρντνερ, που «έφυγε» στα 67 της χρόνια. Επίσης τα εγκόσμια εγκαταλείπει και ο Ηπειρώτης ( Έλληνας) πολιτικός Ευάγγελος Αφέρωφ (80 ετών). Τέλος, σάλος προκαλείται στον παγκόσμιο αθλητισμό όταν ο Καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι ενισχυόταν με απαγορευμένες φαρμακευτικές ουσίες, υποχρεώνεται να επιστρέψει το μετάλλιο που είχε κερδίσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου του 1987 στη Ρώμη, ενώ του ακυρώνονται και τα παγκόσμια ρεκόρ που είχε σημειώσει!


Σήμερα παρουσιάζουμε συνοπτικά δυο χαρακτηριστικά τεύχη «Μπλεκ» εκείνου του καιρού: Τα υπ’ αριθμόν 527 (1.075 στην ενιαία αρίθμηση) και 528 (1.076) που κυκλοφόρησαν στις 24 και 31 Ιανουαρίου 1990. Οι διαστάσεις τους είναι 14 Χ 20 εκ. και η τιμή του εντύπου έχει ανεβεί στις 120 δρχ. Στις 108 σελίδες (όπου παρατηρείται η κλασική εναλλαγή έγχρωμου – ασπρόμαυρου) περιέχονται πολλά και διάφορα θέματα. Μια γενική παρατήρηση είναι ότι οι ιστορίες κόμικς έχουν υποχωρήσει αισθητά, με το ενδιαφέρον των αναγνωστών να αναζητείται πλέον μέσω της δημοσίευσης ειδήσεων, κουτσομπολιών από το εγχώριο και παγκόσμιο στερέωμα. Καθώς η νέα ηλεκτρονική εποχή προβάλλει αδηφάγα στο προσκήνιο, ο κόσμος των χάρτινων ηρώων συρρικνώνεται δραματικά, με τους πρωταγωνιστές του, σταδιακά  να αποτραβιούνται στο περιθώριο.


Ο συνεργάτης του περιοδικού Λ. Μάνθος στη στήλη του «Η Συνέντευξη της Εβδομάδας» μας παρουσιάζει τους ηθοποιούς Παύλο Χαϊκάλη (τότε με... πλούσιο μαλλί!) και Σωτήρη Μουστάκα. Ο πρώτος δηλώνει ότι θα ήθελε να είναι ο ... «μπάτμαν» αλλά δίχως την κοιλιά που είχε για να μπορεί να επιτυγχάνει παρόμοιους άθλους με τον Αμερικανό υπερ-ήρωα ενώ ο αείμνηστος Κύπριος κωμικός εξηγεί για ποιο λόγο θαύμαζε τον Ηλία Λογοθέτη. Σε μία μάλιστα επίδειξη του πηγαίου του χιούμορ, απαντά ότι θα επιθυμούσε να είναι η τραγουδίστρια Τίνα Τάρνερ, ώστε «να περνώ απαρατήρητος στο ... σκοτάδι» (!!!)

Στη βασική ιστορία: Ο «Μπλεκ» πρωταγωνιστεί στα επεισόδια «Ο Αιχμάλωτος» και «Ένα Φρούριο στις Φλόγες» σε υπέροχο σχεδιασμό και των τριών μελών του στούντιο «eSseGeSse».

Υπάρχει επίσης ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στην ταινία «Rambo III - Αποστολή στο Αφγανιστάν» με πρωταγωνιστή το Σιλβέστερ Σταλόνε και 2σέλιδη συνέντευξη με τον -25χρονο τότε- άσο της ΑΕΚ Ντανιέλ Μπατίστα που μας πληροφορεί πως «Έπαιζα με τον Γκούλιτ».


Από τα αφιερώματα των δύο τευχών ξεχωρίζουν εκείνο για το επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου (Ιταλία, 1990) και ένα ακόμη, σχετικά με τις «κούκλες» συμπρωταγωνίστριες του νέου πράκτορα «007» Τίμοθι Ντάλτον, τις όντως πανέμορφες Ταλίσα Σότο και Κάρεϊ Λόουελ.

Διαβάζουμε ακόμη τη χιουμοριστική-σατιρική στήλη (4 σελίδων) «Παράσιτο FM – Με τον καθηγητή My-Stereo» (!!!), το «Μικρό Πανεπιστήμιο» με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, την «Ανοιχτή Γραμμή» (στήλη επιστολών) ενώ περιέχονται ως ένθετα, πληθώρα από αφίσες (8 συνολικά) και η απαραίτητη «Χαρτοκοπτική».


Από τις εικονογραφημένες σειρές ξεχωρίζει μια μεταφορά σε κόμικς του περίφημου μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν, «20.000 Λεύγες κάτω από τη Θάλασσα».


Οι ποδοσφαιρικές σειρές δεν λείπουν, καθώς μπορούμε να απολαύσουμε τον «Τερματοφύλακα Γιατρό» σε νέες περιπέτειες, τον μισθοφόρο ποδοσφαιριστή «ΣΤΑΡΚ» (σε σχέδιο του T. Harding) αλλά και «Τα Γκολ του Τζίμι Γκραντ» (του Neville Wilson). Την «παράσταση κλέβει» όμως  η ιστορία «X-MAN και οι κυρίαρχοι του σύμπαντος» («HE-MAN»), μια αποκλειστικότητα της HELLAS PRESS από τη «Mattel Distr» (1989).

Οι υπόλοιπες σειρές:

  • «Ο Πανίσχυρος Μόργκαν» (από το περιοδικό «Victor»)
  • «ΡΙΚ ΧΟΣΕΤ – Η Σκιά του Χαμαιλέοντα» (των εκδόσεων «Lombard»)
  • «ΜΑΝΤ ΝΟΡΤΟΝ-Μαγεία» (Φαρ-Ουέστ)
  • «Οι Οδοστρωτήρες» (χιούμορ)
  • «Το Σιδερένιο Τέρας» (πολεμικό)
  • «Δυο Ντεντέκτιβ» (αστυνομικό)
  • «Το Παιδί – Πάνθηρας»(Mike Western)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου