Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Σαν Σήμερα (στα κόμιξ) - 68 Χρόνια Δίχως τον "Πατέρα" του Tarzan!

Edgar Rice Burroughs
(γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Πρόσφατα συμπληρώθηκαν 68 έτη από το θάνατο του εμπνευστή του "Ταρζάν", Έντγκαρ Ράις ΜπάροουςΟ Μπάροους είχε γεννηθεί  την 1η Σεπτεμβρίου του1875 στο Σικάγο και ασχολήθηκε με διάφορα είδη λογοτεχνίας, όπως και με τηλεοπτικά προγράμματα, καρτούν κλπ. Ωστόσο ο "Ταρζάν" ήταν το έργο που τον έκανε παγκόσμια γνωστό. Πέθανε στις 19 Μαρτίου του 1950 στο Λος Άντζελες.


Ο Ταρζάν (ή και Βασιλιάς της Ζούγκλας) είναι φανταστικός χαρακτήρας, κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος του συγγραφέα Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ με τίτλο "Tarzan of the Apes" ("Ο Ταρζάν των Πιθήκων") το οποίο κυκλοφόρησε το 1912 ως comic-strip σε εφημερίδες και το 1914 ως βιβλίο. Η ιστορία ξεκίνησε ως νουβέλα, αλλά μετά την επιτυχία που σημείωσε, δημιουργήθηκε μια ολόκληρη σειρά υπό τον τίτλο Tarzan.

Υπόθεση

Μόνος επιζών έπειτα από το ναυάγιο ενός πλοίου κατά το έτος 1888 στις ακτές της Αφρικής και μετά το θάνατο των αριστοκρατικής καταγωγής γονέων του (John και Alice Rutherford Clayton II), το βρέφος John Clayton III (που φέρει τίτλο ευγενείας-λόρδος) «υιοθετείται» από έναν θηλυκό πίθηκο με το όνομα «Κάλα» η οποία τον μεγαλώνει με στοργή και έτσι ο μικρός εντάσσεται στην υπόλοιπη αγέλη. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, η ανώτερη ευφυΐα και οι αθλητικές του ικανότητες, του επιτρέπουν να ξεχωρίσει από τα άλλα αρσενικά μέλη του κοπαδιού και σύντομα αναλαμβάνει την αρχηγία τους. Τον ονομάζουν, μάλιστα, «Tarzan», που, στην πρωτόγονη διάλεκτό τους, σημαίνει «λευκό δέρμα». Η επαφή του, όμως, με κάποιους ανθρώπους που φτάνουν στην περιοχή του, μεταξύ των οποίων και η μετέπειτα σύντροφός του, Τζέιν (Jane Porter), τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η θέση του είναι κάπου αλλού.

Ron Ely

Μεταφορά

Ο ήρωας του Μπάροουζ γνώρισε πολλές εναλλακτικές παρουσιάσεις, είτε ως κινηματογραφική ταινία (με βασικό πρωταγωνιστή τον Ολυμπιονίκη της κολύμβησης Τζόνι Βαϊσμίλερ), σαν τηλεοπτική σειρά με το ρόλο να ενσαρκώνεται από τον ηθοποιό Ρον Έλι, ακόμη και ως εικονογραφημένο περιοδικό.

Johnny Weissmuller 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου