Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Κριτική Ταινίας - Star Wars: The Last Jedi (2017)

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ – STAR WARS: THE LAST JEDI (2017) 
Του Ίωνα Αγγελή


Η ταινία Star Wars: The Last Jedi είναι η 8η σε σειρά ταινία του «Skywalker Saga» και μοιάζει λίγο πολύ σαν να είναι η τελευταία (η 9η θα είναι η τελευταία). 
Από το πρώτο τρέιλερ της ταινίας διαπίστωσα πόσο ανατρεπτικό θα είναι το 8ο επεισόδιο του Star Wars. Τελικά έπεσα έξω. Ήταν κάτι παραπάνω από ανατρεπτικό. Η ταινία πράγματι αλλάζει τα δεδομένα που ξέραμε και μας δίνει νέα πράγματα για το μέλλον που είμαι ενθουσιασμένος να ανακαλύψω. Επιπλέον, είναι η πιο ενήλικη ταινία Star Wars. Να ξεκαθαρίσω πως η κριτική θα είναι non-spoiler γιατί νομίζω αυτή η ταινία αξίζει να την δείτε με τα μάτια σας για να καταλάβετε τι εννοώ. Είναι διασκεδαστική και είναι γεμάτη επικές στιγμές! 

Η ταινία δείχνει σεβασμό σε όλο το Star Wars και τα δυνατότερα στοιχεία του είναι το σενάριο, καθώς δίνει πολύ καλό story στον κάθε χαρακτήρα και χρόνο για να αναπτυχθούν. Επίσης η ταινία σε πολλά σημεία χτυπάει στο συναίσθημα κάτι που δουλεύει απίστευτα. Το χιούμορ είναι ένα πολύ καλό σημείο της ταινίας, καθώς είναι, τις περισσότερες φορές, εύστοχο. Αυτό οφείλεται στον σκηνοθέτη Rian Johnson καθώς όλες οι ταινίες του έχουν αυτό το αξιόλογο είδος χιούμορ. Κατά τα άλλα η μουσική για άλλη μία φορά υπέροχη και τα visual effects προσωπικά δεν με ενθουσίασαν και μπορώ να πω πως είναι ένα μικρό μειονέκτημα της ταινίας, όπου σε μερικές στιγμές δουλεύει ενώ άλλες όχι. Η ταινία περνάει ριζοσπαστικά μηνύματα για την Δύναμη κάτι που ήταν καινούριο και προσωπικά μου άρεσε. Λυπήθηκα που δεν έκαναν εισαγωγή στην ιδέα των Γκρι Τζεντάι, και ελπίζω να το επικοινωνήσουν σε κάποια άλλη ταινία.



Ο καλύτερος ανάμεσα στο cast είναι ο Mark Hamill καθώς δίνει μία φανταστική εμφάνιση ως Luke Skywalker. Η ιδέα ενός απελπισμένου, πιο σκοτεινού Luke δούλευε στην ταινία. Η ταινία πραγματικά του ανήκει και έχει εξαιρετικές σκηνές μάχης. 

Η Rey είναι για άλλη μία φορά αξιλάτρευτη και έχει να κάνει πολλά περισσότερα σε αυτή την ταινία από ότι στην προηγούμενη. Η Daisy Ridley δίνει μία πραγματικά απίστευτη ερμηνεία! 



Με τον Fin δεν ενθουσιάστηκα ιδιαίτερα καθώς πλέον έχει γίνει ο τύπος που ξέρει τα πάντα για το Πρώτο Τάγμα. Έπειτα μου φαίνεται λίγο περίεργο που έγινε γνωστός μετά από τα γεγονότα του The Force Awakens. Στην ταινία δεν έδινε κάτι καινούριο. Απλώς ήταν εκεί.



 Ο Poe Dameron ήταν εξαιρετικός! Είχε πολύ χρόνο στην οθόνη και ήταν τρομερός! Φαίνεται πως τον κάνουν τον νέο Han Solo καθώς πολλά στοιχεία του Solo διατυπώνονται στον Poe. Από την ταινία ο Poe θα μου μείνει περισσότερο από τους άλλους.



 Η τελευταία εμφάνιση της Carrie Fisher ηταν μία συγκροτημένη απεικόνιση της Leia, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο να μου μένει (εκτός από μία σκηνή που πρέπει να την δεις για να την πιστέψεις). Πάντως θα μου λείψει η Fisher…



 Ο Kylo Ren ήταν μπορούμε να πούμε ο πρωταγωνιστής της ταινίας. Είχε πάρα πολλά να κάνει στην ταινία και ήταν απίστευτος! Είναι bad-ass και είναι άξιος κληρονόμος του Darth Vader από κάθε άποψη. 
Οι χαρακτήρες που εισάχθηκαν στην ταινία ήταν… μέτριοι. Η Rose είχε ωραίο ρόλο στην ταινία και η ηθοποιός που την έπαιξε έκανε άψογη δουλειά καταγράφοντας τον χαρακτήρα της. Η Holdo είχε απίστευτο ψυχισμό που με ενθουσίασε. Είχε ωραία εμφάνιση αν και βρίσκω λάθος μερικές στιγμές της ταινίας προς το πως την χειρίστηκαν στο ρου της ταινίας. Ο χαρακτήρας που έπαιξε ο Benicio Del Toro ήταν όμως λίγο ηλίθιος. Δεν θα πω κάτι παραπάνω γιατί θα θεωρεί spoiler. 



Ο Snoke με έχει αφήσει με πολλά ερωτηματικά προς την ταυτότητά του. Επίσης θα έλεγα πως είναι ένας υποτιμημένος χαρακτήρας της ταινίας. Θα ήθελε παραπάνω χρόνο για να εξελιχθεί κατάλληλα ως ο «κακός» της ταινίας. 
Τα αρνητικά της ταινίας ήταν λίγα αλλά σημαντικά. Το βασικό τηης πρόβλημα νομίζω ήταν η διάρκεια. Δεν δούλευε και πιστεύω πως άμα ήταν 15 λεπτά μικρότερη θα ήταν καλύτερη. Για να γίνει αυτό όμως είναι να παραλείπονταν μικρά twists και η ταινία να έχει κανονική ροή. Επίσης όπως ανέφερα παραπάνω τα ειδικά εφέ σε μερικά σημεία ήταν περίεργα. 



Γενικά, η ταινία είναι προσωπικά η ταινία που με έκανε να περάσω τον καλύτερο χρόνο της ζωής μου στο σινεμά. Είναι η καλύτερη ταινία Star Wars μέχρι στιγμής και αξίζει να της δεις.

ΒΑΘΜΟΣ: 8.2/10 (4🌟/5🌟)

Η ταινία Star Wars: The Last Jedi είναι η 8η σε σειρά ταινία του «Skywalker Saga». Σε σκηνοθεσία και σενάριο Rian Johnson (Looper, 2012) παίζουν οι Mark Hamil (Kingsman: The Secret Servise, 2015), Daisy Ridley (Murder on the Orient Express, 2017), Adam Driver (Logan Lucky, 2017), John Boyega (Pacific Rim: Uprising, 2018), Oscar Issac (Ex Machina, 2015), Carrie Fisher (Star Wars: The Force Awakens, 2015), Andy Serkis (War of the Planet of the Apes, 2017), Benicio Del Toro (Avengers: Infinity War, 2018), Dohmall Gleeson (Star Wars: The Force Awakens, 2015) και Kelly Marie Tran (XOXO, 2016). 

Η Αντίσταση βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό, καθώς το Πρώτο Τάγμα έχει βρει την τοποθεσία τους και τους επιτίθεται κατά μέτωπο. Στην άλλη άκρη του γαλαξία η Rey προσπαθεί να πείσει τον Luke Skywalker να γυρίσει στην Αντίσταση για να χτυπήσουν τον εχθρό όπως και να την εκπαιδεύσει να γίνει μία πραγματική Jedi. Ο Kylo Ren μετά τον θάνατο του πατέρα του είναι διχασμένος ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι και ο Snoke το βλέπει αυτό. Ο Kylo Ren προσπαθεί να φέρει την Rey στο σκοτάδι και έτσι όλα μπλέκονται γύρω από τον Luke και το παρελθόν του με τον Ben Solo.